Navn: Aina Lemoen Lunde

Alder: 42

Stilling: Merkevare- og markedsdirektør, DNB

Aktuell:
DNBs nye merkevare- og markedsdirektøren i Norges største bank har forsynt seg grovt av årets reklamepriser og lar babyen Vipps flytte hjemmefra med nytt design.


- Hva synes du om det nye Vipps-designet? 

- Jeg synes det er herlig å se at den lille babyen vår nå begynner å stå på egne bein og styler seg selv. Vi heier på Vipps hele veien. 

- Men er det litt trist at Vipps flytter hjemmefra? 

- Nei, det var målet vårt hele tiden. Det at vi har klart å få Vipps opp og stå og være så robust og klar for å fighte med helt andre konkurrenter der ute, synes jeg er ordentlig gøy. Jeg håper virkelig at Vipps skal klare å bre om seg og bli enda større og sterkere enn den er i dag. 

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Vi er trolig de eneste i landet som starter julekvelden med en boks hermetikk, med kjøttboller i buljong. Det kommer fra mammaen min som vokste opp i kollektiv på Grønland, der magene måtte mettes før de delte begrenset med julemat. Men det er ikke synd på oss. Etter hermetikken blir det i ribbe, skinkesteik, dessertbord og juleøl.

- Hva var det morsomste som skjedde i medie- og kommunikasjonsåret 2017?

- At norsk musikk får flere artister og låtskrivere, som ikke bare er fantastiske musikere, men også solide markedsførere. Fra Karpe Diems ferske kinolansering til Alan Walkers Diamond Play Button. Gleder meg nå til å se at Ina Wroldsen kommer i samme kategori, etter å ha vært en suksessfull, men altfor «hemmelig» internasjonal låtskriver i lengre tid.

- Hvem i bransjen synes du fortjener en ekstra oppmerksomhet før jul?

- De som jobber med ordentlig journalistikk fortjener en ekstra oppmerksomhet før jul. Er det noen som har litt vanskelige kår om dagen, så er det dybdejournalister. De har mye å kjempe med og mot. Det tror jeg dessuten gjør oss alle litt smartere.

- Hva har gjort mest inntrykk på deg i løpet av #metoo-kampanjen?

- At den fikk volum først i 2017. Det tok cirka 100 år fra kvinner fikk stemmerett til stemmene ble hørt på arbeidsplassen. Samtidig tok det cirka tre uker før enkelte mannlige stemmer syntes at nå hadde #metoo-kampanjen holdt på lenge nok.

- Hvorfor er det ikke flere kvinner i toppen av medie- og kommunikasjonsbransjen?

- Kanskje det bare er for fristende å konkurrere med halve arbeidsmarkedet for de som sitter i posisjon. Vi vet hva som skal til og vi vet at det gir bedre resultater økonomisk, så det finnes egentlig ingen unnskyldninger lenger.

- Hva er det beste og verste med Donald Trump?

- Det beste er alle motreaksjonene som starter på grunn av han. At amerikansk næringsliv, politikere og idealister forenes for å svare opp Paris-avtalen. At helt vanlige amerikanske kvinner erklærer seg som feminister og går i tog for «Pussy Power». At «Black Lives Matter» er en bevegelse hele USA nå forholder seg til. Det verste er at han bidrar til at det er nødvendig.

- Hvem blir den store norske vinneren i vinter-OL i Pyeongchang?

- Jeg holder en knapp på Aksel Lund Svindal. Uansett hvordan det går med han, er det han har gjort i år med å reise seg etter skadene så utrolig imponerende. Det er en seier uansett.

- Etter Black Friday, Singles' Day og Cyber Monday, hvilken dag bør vi lansere i 2018?

- En «sparedag». En eller flere dager i snusfornuftens tegn, der vi går inn i Spare-appen og setter av penger til Black Friday, Singles Day og Cyber Monday – eller forhåpentligvis litt større begivenheter i livet.

- Hva var den siste appen du lastet ned?

- «Singa». En finsk karaokeapp. Jeg har åpenbart altfor lav terskel for å laste ned apper.

- Hvilket bilde på kamerarullen på mobilen din oppsummerer 2017 best?

- 2017 har vært utfordrende, spennende, proppfullt av inntrykk, opplevelser og nye erfaringer. Jeg måtte gjennom et par operasjoner av beinet og lærte at det er lite som er så underholdende i morfinrus som snapfiltere. Kontrastene i dette bildet, oppsummerer året ganske godt.

På Snapchat i morfinrus:

- Kontrastene i dette bildet oppsummerer året ganske godt, sier Aina Lemoen Lunde. Foto: Privat.