Regjeringen har ikke gitt opp kampen for å fjerne all utenlandsk spillreklame fra norske tv-skjermer. Det nye lovforslaget, som blir lagt fram til våren, retter seg mot tv-distributører som Canal Digital og RiksTV, og skal forby dem å videreformidle bettingreklame fra tv-kanaler som Max, Eurosport og TV3.

- I stortingsmeldingen om pengespill i fjor sa vi at vi ville utrede handlingsrommet for å gjøre noe med slik reklame. Nå har vi konkludert med at det er et større nasjonalt handlingsrom enn det som tidligere har vært lagt til grunn, har kulturminister Linda Hofstad Helleland sagt til Kampanje.

Les mer: Reagerer på Hellelands reklame-angrep: - Vi er lite begeistret

Stian Røsvik Bjørstad, talsmann for ComeOn! i Norge, mener forslaget er «til å grine av» og «dømt til å mislykkes».

- Vi er ikke superbekymret, for prinsippet i AMT-direktivet gjelder også distributører og det er staten som er lovpålagt AMT-direktivet, sier Røsvik Bjørstad til Kampanje.

Han har vanskelig for å se noen offisielle signaler fra EU som tilsier at bettingreklame ikke er fullt ut harmonisert av direktivet.

- Vil ha mindre effekt for oss
- Hva gjør dere dersom de lykkes?

- For ComeOn! sin merkevare vil det ha mindre effekt. De eksisterende merkevarene vil bestå, men det vil blir vanskelig for nye merkevarer å bryte seg inn.

- Men tv-reklame er jo åpenbart ganske viktig for dere?

- Tv-reklame er den desidert viktigste kanalen for oss, men om et sånt forslag mot formodning skulle komme gjennom, så er det ikke vi som får den verste smellen. Det kan gå mye verre ut over andre lenger nede i verdikjeden.

- Vil dere klare å holde omsetningen oppe gjennom andre kanaler?

- Vi vil nok ikke klare å oppnå samme vekst som vi har hatt, men vil nok klare å holde omsetningen oppe, og øke inntjeningen på kort sikt fordi vi får mindre utgifter.

Kampen mot spillreklame kjempes også av Lotteritilsynet, som har truet profiler som John Carew og John Arne Riise med bøter dersom de fortsetter å stille opp på slike oppdrag, uten at de ser ut til å la seg skremme av det.

Les mer: Også Aylar Lie og Triana Iglesias får advarsler - se hele listen her

Kjøper reklame for 150 mill.
Onsdag går ComeOn! på lufta med sin dyreste reklamefilm noensinne, også denne gangen med nettopp John Carew i hovedrollen.
Det er Schjærven Reklamebyrå som står bak.

Se filmen her (saken fortsetter):


Den nye reklamefilmen markerer starten på en rekordstor reklamesatsing for ComeOn!-gruppen i 2018.
I løpe av året vil de kjøpe medieplasseringer for nærmere 150 millioner kroner. Det utgjør en vekst på rundt 40 prosent ifølge Røsvik Bjørstad. Deler av budsjettet skal gå til å lansere to helt nye merkevarer på det norske markedet, som skal stå ved siden av de eksisterende merkevarene ComeOn!, Folkeautomaten, Mobilebet og Mobilautomaten.

- Hvorfor er tv-reklame så effektivt for dere?

- Det som gjør tv effektivt, er at du får lov til å fortelle en historie. I en bransje som vår, hvor du har 30 aktører som er ganske like, må man gjerne fortelle en historie om hvorfor du skal velge akkurat denne merkevaren.

- Og John Carew har vist seg å være en veldig god historieforteller?

- John Carew er en veldig god historieforteller, det skal jeg love deg, og en god skuespiller. Han snakker samme språk som oss og er viktig for merkevaren. Sammenlignet med andre ambassadører, fremstår han som en halvgud.

I en pressemelding ComeOn! har sendt til Kampanje, er Carew blant annet sitert på følgende:

- Det politiske kampen rundt regulering av spillbransjen er ikke noe jeg blander meg i. For meg er engasjementet for ComeOn! en jobb jeg liker og trives i.

- Er blant de snilleste
ComeOn! mener regjeringen må gi opp kampen mot bettingreklame, og heller gjøre det lovlig for selskapene å operere i Norge gjennom et lisenssystem. Dette mener Røsvik Bjørstad blant annet vil de de spillavhengige bedre beskyttelse.

- Gjør dere alt dere kan for å hjelpe spillavhengige i dag?

- I jungelen vår, er ComeOn! blant de snilleste. Mens andre aktører retter seg spesielt mot tunge spillere, har vi i ComeOn! lite problem med spillavhengighet i vår spillbase, så jeg tror du spør feil spillselskap.

- Har dere en undersøkelse som viser det?

- Ingen undersøkelser, men vi har aldri hatt medieoppslag eller trusler om medieoppslag fra spillere som føler seg misbrukt av oss. Vi har aldri hatt personlig servicesystem, eller andre stygge ting som du hører om i media. Men bransjen generelt har godt av et lisenssystem. Norge er det landet i Vest-Europa med mest problematisk spilladferd i befolkningen, og dobbelt så mange faktiske risikospillere per innbygger sammenlignet med Sverige og Danmark.

- I dette bildet er vel dere en del av problemet, ikke løsningen?

- Det vil være mange subjektive meninger om det. Jeg tror det begynner med grasrotandelen og at vi i Norge har bygget frivillighet over spill, sånn at det å spille er synonymt med å støtte lokale idrettslag eller korps. Man blir møtt med spillreklame overalt i Norge.

- Det blir ikke mindre spillreklame med lisensordning?

- Ikke nødvendigvis mindre, men du får et forbrukervern som du ikke har i dag.

Utenlandske spillselskaper brukte i 2016 866 millioner såkalte bruttokroner på reklame på norske tv-kanaler som sender fra utlandet. Dette tilsvarer en total vekst på 17 prosent på ett år.