DNB presenterer i morgen onsdag sin egen mediesatsing under navnet «DNB Nyheter». Det skjer etter at banken de siste par årene har giret opp produksjonen av eget innhold distribuert i egne kanaler og på sosiale medier.

Les også: Hudfletter DNB-sjefen: - Instagram-kontoen @RuneErKul er uverdig

- Norske medievaner har endret seg drastisk de siste årene. Blant unge er nå kanaler som YouTube og Facebook langt større enn de tradisjonelle mediene. Der vi tidligere har vært avhengige av journalister for å formidle nyheter til folk, har vi nå større mulighet til å gjøre det direkte gjennom egne og sosiale kanaler, sier Thomas Midteide i DNB.

Men det er ikke bare nyhetsbegrepet som DNB «låner» eller «stjeler», alt ettersom man vil, fra mediebransjen. En redaksjon er allerede på plass med egen ansvarlig redaktør og redaksjonssjef. Samtidig døper Midteide om kommunikasjons- og markedsavdelingen til en divisjon som skal hete Media & Marketing.

- Dere låner mange begreper fra mediebransjen nå?

- Absolutt og vi bygger nyhetsproduksjonen over samme lest som flere nyhetsredaksjoner. Men det er helt åpenbart at vi ikke skal være en nettavis og vi er heller ikke journalister. Det skal være veldig tydelig hvem vi jobber for og det er DNB, sier Midteide som altså blir konserdirektør for den nye divisjonen Media & Marketing i banken.

- Avisene blir slankere
- Noen vil nok bli provosert her?  

- Det kan godt hende, men samtidig er vi avhengig av å få ut stoff om personlig økonomi og økonomiske journalister er blitt en ekstremt sjelden rase i Norge nå. Samtidig som kundene trenger mer og mer råd om personlig økonomi og særlig de unge som ikke har så god økonomisk forståelse, sier han.  

- Så det du sier er at dere merker mediekrisen?

- Ja, absolutt. Avisene blir slankere og det blir mer populærvitenskap og mer Kardashians på bekostning av det stoffområdet hvor vi har kompetanse det vil si økonomi fra A til Å. Vi ønsker å fylle det rommet som mediene etterlater seg med vår egen nyhetsproduksjon.

- Dere bidrar ikke indirekte til mediekrisen med dette da?

- Vi kommer fortsatt til å jobbe med journalister og medier, men vi opplever samtidig at det er en del av samfunnsansvaret vårt og dele av den økonomiske kunnskapen vår både på mikro- og makronivå.

Les også: DNB parodierer ellevillt BBC-intervju

Får ansvarlig redaktør
I tillegg til lanseringen av DNB Nyheter, den økte satsingen på eget mediehus internt i banken og nytt design, lanserer banken også en egen nyhetsbot i Messenger. Her skal alle som ønsker få nyheter, råd og tips om økonomi rett på mobilen.

Men det er ikke bare nyhetsbegrepet som DNB nå legger beslag på. Banken oppretter også en nyhetsredaksjon som også skal levere innhold til plattformen «Alt om Bolig», som er eid av DNB Eiendom, i tillegg til økonomiredaksjonen. Totalt så vil det jobbe rundt ti personer i DNBs nyhetsredaksjon. 

I rollen som ansvarlig redaktør og redaksjonssjef vil Even Westerveld og tidligere journalist og musikkanmelder Thomas Strzelecki fungere.

- Hva tenker du som tidligere journalist at DNB «stjeler» så mange begreper og navn fra journalistikken?

- Så lenge jeg opplever at alt vi gjør er redelig, skikkelig og ærlig, har jeg ikke problemer med at det kan ligne på journalistikken. Jeg er klar over at innholdet vårt alltid er annonser for DNB før det er noe annet, sier Strzelecki.

Westerveld, som altså kan smykke seg med en redaktørtittel, sier man er fullstendig klare over at man ikke er uavhengige og at DNB heller ikke skal «late som» den er hva han kaller et «kvasiredaksjonelt medium.»

- Derfor har vi også laget en egen «Vær Varsom-plakat» som vi forplikter oss til – som vi kaller «Skikkelig innhold». Det skal ikke være noen tvil om hvem som er avsender, og det vi skriver skal være riktig og troverdig, sier ansvarlig redaktør for DNB Nyheter, Even Westerveld.

Tar livet av pressemeldingen
Samtidig med satsingen tar også DNB livet av pressemeldingen og sier tirsdag kveld at de har sendt ut sin siste pressemelding. 

- Hvem har skrevet den siste pressemeldingen til DNB?

- Det er Even Westerveld som har skrevet den. Det er han som har ansvaret for DNB Nyheter og det er her vi kommer til å publisere stoffet vårt fremover, sier Midteide.

Konserndirektøren sier banken fortsatt er pliktig til å sende børsmeldinger, men at  journalister som vil følge DNB fremover kan abonnere på nyhetstjenesten i Messenger der banken nå lanserer en nyhetsbot. 

- Er dette et PR-stunt og en gimmick fra DNB? 

- Det er litt gimmick, men vi tar nyhetsproduksjonen vår på alvor, sier han.