Saken er oppdatert med kommentarer fra Comfyballs og Bik Bok.

Verstingprisen Gullbarbie deles ut til den reklame- eller medieaktøren som er «best på å få ungdom til å føle seg verst». Det er Red Barnas ungdomsorganisasjon Press som står bak prisen, og etter å ha fått inn over 850 nominasjoner har de plukket ut Comfyballs, Gillette Venus og Bik Bok som årets tre finalister.

Leder i Press, Øystein Kolstad Kvalø, mener de alle er tapere.

- Selv om det er én som går ut av konkurransen som best på å få unge til å føle seg verst, så har alle de tre nominerte utmerket seg som verstinger. De burde skamme seg over måten de får unge til å føle seg dårlig på, sier Kvalø.

Om Comfyballs sier Press at de «kun viser én type kropp, og spiller på gamle kjønnsroller og unødvendig seksualisering for å selge undertøy. De skaper unødvendig stort press rundt kropp for unge gutter. Comfyballs driver aktiv markedsføring rettet mot ungdom i sosiale medier».

Gillette Venus er nominert for å «fremme et ensidig kropps- og skjønnhetsideal for å tjene penger på barbering. De retusjerer modeller i reklamene sine og viser frem barbering av hud som allerede er hårløs og skaper unaturlige forventninger til kropp og et forvrengt bilde av kroppshår».

Bik Bok havner på listen for «sin fremstilling av ensidige idealer for å selge klær til unge jenter. I 2017 hadde Bik Bok store reklameplakater som var umulig å unngå i bybildet. De ensidige idealene gjenspeiles i klesstørrelsene, ved at de ikke har størrelser for et mangfold av kropper».

- I dag blir unge bombardert med reklame på bussen og trikken, og ikke minst gjennom telefonen sin. Mye av denne reklamen viser frem de samme idealene og seksualiserte budskap som bygger opp under gamle kjønnsrollemønster. Stadig flere unge sliter med dårlig psykisk helse, og vi vet at det finnes en sammenheng mellom kroppspress og psykiske plager. Derfor må vi sørge for at de som har skylda faktisk tar ansvar, sier Kvalø.

I fjor var det Nettavisen som vant den lite gjeve prisen. Året før gikk den til Dagbladet.

Les også: Nettavisen avviser kritikken fra Gullbarbie

Comfyballs: - Kunne ikke gjort noe annet
Comfyballs-gründer Anders Selvig mener ikke selv at de har gjort seg fortjent til nominasjonen og føler seg heller ikke truffet av begrunnelsen.

- Egentlig gjør vi ikke det. Alle undertøysaktører har dessverre perfekte kropper, og der føler ikke vi at vi kunne ha gjort noe annet, sier Selvig.

- Kunne dere ha skilt dere ut og valgt andre kropper?

- Det har vi for så vidt litt gjort, og til forskjell fra andre så har ikke vi overseksualiserte bilder av folk med lite tøy. Jeg føler at vi står trygt plantet og har helt andre bilder enn for eksempel Armani og Calvin Klein. Men når du skal vise frem en bokser, så blir det mye hud.

Selvig viser til bildet under som eksempel på at de har brukt modeller som «ser ut som oss vanlige mennesker».

Saken fortsetter etter bildet.

Har prøvd: - Det er vanskelig å ha mindre trente folk enn dette. Det er noen som har prøvd, sier Comfyballs-gründer Anders Selvig. Foto: Comfyballs.

- Kamp om oppmerksomhet
Selvig mener det er en av bransjens realiteter at man må bruke veltrente modeller.

- Vi har prøvd å ha vanlige folk, men det er en kamp om oppmerksomheten og når du tar bilder av folk, så ser man på en måte større og tjukkere ut. Det er en grunn til at noen folk jobber med å bli tatt bilde av. Som en del av en bransje er vi ikke uskyldige, men alt er relativt.

- Men må ikke dere da ta deres del av ansvaret for at unge føler kroppspress?

- Det tror jeg hele bransjen må gjøre. Skal vise produktene vi selger, så må det være en del hud på bildene. Det er en utfordring for hele undertøysbransjen.

- Prøver ikke å treffe barn og unge
Comfyballs-gründeren avviser for øvrig at de bruker markedsfører undertøyet sitt mot ungdom og hevder at de opererer med en målgruppe på over 20 år.

- Tror du ikke ungdom likevel blir eksponert for markedsføringen deres?

- Jo, men særlig på Facebook og Google kan vi treffe ganske presist, og der prøver ikke vi å treffe barn og unge.

Bik Bok: - Noe vi må se nærmere på
Markedssjef Emma Hedman i Bik Bok roser prisen for å sette fokus på et viktig tema, men heller ikke hun kjenner seg igjen i begrunnelsen.

- I Bik Bok har vi jobbet med størrelsesproblemtikken i mange år. Våre størrelser skal være relevante for målgruppen vår, som er alle jenter i alderen 16-25 år. Vi får mange positive tilbakemeldinger på størrelsene våre, men når vi nå opplever at noen blir lei seg og opplever seg ekskludert, er det noe vi må se nærmere på, sier hun.

- At vi fremstiller ensidige idealer for unge jenter er vi ikke enige i. I vår kommunikasjon ser du flotte jenter, med ulik fasong og størrelse. Vår kommunikasjon er laget for jenter av jenter.