Statoil har byttet navn til Equinor og hylekorene er i gang i kjent stil.  Så å si alle mine kunder som spør om de bør bytte navn får samme svar: Nei. 

Men jeg har også svart ja noen ganger. Og det er blitt stor suksess. 

Årsaken til at navnebytte ikke så ofte er løsningen, er at navnet i seg selv sjelden er problemet. Pluss at et navnebytte koster masse penger.  Statoil har mer enn nok penger så da er spørsmålet om navnet er eller vil bli et problem. Dette vet ledelsen i Statoil mer om enn oss som står utenfor og synser. 

Hvis det å hete noe om stat og olje ikke passer med det Statoil skal drive med fremover, så er det ikke så rart at det blir en navneendring.  Statoil sier at de skal gå fra å være et oljeselskap til et bredt energiselskap. Det er helt sikkert nødvendig. Hvis det å være et oljeselskap da blir et problem for å bli et bredt energiselskap, da er det ikke så rart at Statoil allerede nå skifter ut både stat og olje fra navnet.

Den amerikanske filosofen, samfunnsdebattanten og lyrikeren Ralph Waldo Emerson sa en gang: «Den du er roper så høyt at jeg kan ikke høre hva du sier».  Når Statoil i fremtiden skal levere ren energi til verden da er det ikke sikkert de vil bli oppfattet som spesielt troverdig og et nøytralt navn vil derfor være mye bedre.

Kritikerne til navneskiftet sier at Statoil raderer ut nesten 50 år med merkevarebygging. Det er ikke riktig. Med navnebyttet vil Equinor kunne ta med seg det beste fra Statoil og legge til det som de trenger for fremtiden.

Statoil er Nordens desidert største selskap, og er hele seks ganger større enn Telenor som er Norges nest største. Telenor het Televerket i 140 år før de byttet navn og ingen savner Televerket, verken slik de opererte eller navnet.

Men Statoil er ikke en synlig merkevare slik som Telenor. Navnet Statoil har i seg selv har derfor ikke noen veldig stor betydning. At Statoil er en pengemaskin som har gjort Norge til et rikt land er en annen sak. Kjenner jeg folkene i Statoil rett, så kommer vi til å se en synlig og relevant merkevare som blir beundret.

Og om tre år er Statoil glemt, og kjennskapen til Equinor like høy som kjennskapen er til Statoil