Artikkelen blir oppdatert.

Forbrukertilsynet har igjen undersøkt merkingen av reklame i sosiale medier blant 20 av landets fremste bloggere og profiler. Hensikten har vært å sjekke at reklameinnlegg for annonsører er merket klart og tydelig, slik loven krever. Tilsynets gjennomgang er en oppføling av en tilsvarende undersøkelse i november. Da avdekket tilsynet en rekke lovbrudd blant de største bloggerne.

Den ferske kontrollen ga positive resultater:

Mens tilsynet før jul fant brudd på markedsføringsloven i sju av av ti innlegg som inneholdt reklame, fant tilsynet denne gangen bare to av ti innlegg der tilsynet var i tvil om innleggene var merket godt nok som reklame.

Forbrukertilsynet fant ingen klare lovbrudd som gir grunnlag for å gi sanksjoner.

- Tilsynet viser at profilene har tatt kravene våre på alvor. Det er fremdeles rom for forbedringer, men vi har fått på plass et tydeligere skille mellom reklame og annet innhold, seier Elisabeth Lier Haugseth, direktør i Forbrukertilsynet, i en pressemelding.

Krever svar fra to annonsører 
Forbrukertilsynet har sendt brev til to annonsører i etterkant av tilsynet, Nelly.com og Eger Skin Clinic. Nelly.com er en annonsør som i stor grad bruker kjente profiler til å markedsføre klær i sosiale medier. Forbrukertilsynet påpeker at det er annonsøren som er hovudansvarlig for at markedsføringen er tydelig merket. Forbrukartilsynet ber defor selskapet forklare hvilke rutiner de har for å sikre at profilene de bruker merker reklame klart og tydelig.

- Nelly.com bruker unge og ofte uerfarne profiler til å markedsføre produktene sine. Vi forventer at Nelly har gode rutiner, og sørger for at reklame for klærne deres ikke blir pakket inn som personlige anbefalinger, men er tydelig merket som reklame, sier Elisabeth Lier Haugseth, direktør i Forbrukertilsynet.

På kanten av loven
Eger Skin Clinic markedsfører såkalte fillers - det vil si leppeforstørring - via profiler i sosiale medier. Forbrukertilsynet mener reklame for fillers eller lignende produkter i kanalar der mindreårige kan bli eksponert for reklamen, kan være ulovlig.

- Markedsføring av restylane og tilsvarande kosmetiske inngrep overfor barn og unge bidrar til et sterkere press når det gjelder utseende og kropp. Dette kan ha negative konsekvenser for helsen til barn og unge, og kan også vere ulovlig. Vi ber nå Eger Skin Clinic om å komme med forslag til hvordan de vil sikre at de tar hensyn til mindreårige i framtidig markedsføring, seier Haugseth.

Eger Skin Clinic er foreløpig ordknapp.

- Jeg fikk denne saken på bordet torsdag ettermiddag, og har prøvd kontakte Forbrukertilsynet for å komme i en dialog med dem. Dette har jeg ikke lykkes med, men vil forsøke igjen i dag. Jeg ønsker å snakke med tilsynet før jeg uttaler meg om saken, sier Ann Karin Svendsen, daglig leder i Eger Skin Clinic, til Kampanje.

Av de totalt 40 bloggerne som ble sjekket før jul, hadde 21 brutt markedsføringsloven flere ganger. Forbrukerombudet sendte brev til dem det gjaldt og ba dem skjerpe seg. Forbrukerombudet vurderte sanksjoner i form av for eksempel bøter, men fant at det ikke var hensiktsmessig denne gangen.

Tone Damli Aaberge var en av bloggerne Forbrukerombudet mener har brutt markedsføringsloven. Hun sier at hun har tatt til seg det Forbrukerombudet har skrevet.

- Jeg føler jeg har kommet godt inn i reglene, og kommer til å være nøye i framtiden, sa Aaberge til Aftenposten

Disse ble sjekket av Forbrukertilsynet:

• Anna Rasmussen
• Caroline Berg Eriksen
• Sophie Elise Isachsen
• Lene Orvik
• Kristine Ullebø
• Andrea Badendyck
• Marna Haugen Burø
• Jenny Skavlan
• Tone Damli
• Anniken Jørgensen
• Martine Lunde
• Martin Ødegaard
• Aksel Lund Svindal
• Heidi Weng
• Kjetil Jansrud
• Therese Johaug
• Markus & Martinus
• Astrid S
• Aleksander Sæterstøl
• Isabel Raad