Skifestivalen i Holmenkollen lørdag endte i kaos og et gedigent fylleslag. Nå kreves det full oppvask og gjennomgang etter at arrangementet endte med 20-talls skadede personer, slåssing og et komplett kaos da rundt 100.000 mennesker skulle forlate nasjonalanlegget lørdag kveld – mange i tillegg sterkt beruset.

- Det er gledelig at det kommer så mye folk, men de som har driti seg ut må kjenne på det og så må vi ordne opp det. For dette kan ikke være et godt ettermæle for Kollen, sa idrettspresidenten Tom Tvedt til NRK Dagsrevyen søndag kveld.

Flere norske bedrifter og selskaper bruker folkefesten til å profilere seg både i form av logoeksponering og aktiviteter og hovedsamarbeidspartner Sparebank 1 Østlandet mener det  hele «er veldig trist».

- Men slik vi oppfatter situasjonen har ikke dette noe med dårlig planlegging, gjennomføring eller at arrangøren har gitt tilgang til kjøp av voldsomme mengder alkohol. Slik vi opplever hendelsen skyldes den først og fremst flere uheldige hendelser i kombinasjon med store mengder alkohol på områder som er gratis å oppholde seg på, og slik vi oppfatter det er utenfor arrangørens direkte kontroll, sier Bjørn-Inge Haugan, kommunikasjonssjef i Sparebank 1 Østlandet.

Sparebank 1 Østlandet knytter sitt navn direkte til den lilla «Skifest i Kollen»-logoen, men han tror ikke «folk knytter en slik hendelse til banken».

- Inne på området med betalende tilskuere var det ryddige forhold, og ingen negative hendelser så langt vi har fått med oss. Tilbakemeldingen fra de som var på Sparebank 1 Østlandets arrangement er utelukkende positive.

- Blir skifesten for mye fest og for lite ski i Holmenkollen?

- Den festen arrangøren og vi som sponsorer inviterte til, nemlig å se på fantastisk skisport, var fantastisk. Det tror jeg alle er enige om. Det er selvfølgelig uheldig at det i tilknytning til en slik folkefest, skjer slike ting som på lørdag, og det er absolutt ikke noe vi ønsker å se. Vi inviterer gjerne til en slik folkefest igjen, men håper i framtiden at folk nyter alkohol i fornuftige mengder og fester med måte, det er nok det beste for alle, og vi tror det blir like morsomt, om ikke morsommere for alle, sier han.

- Uheldig:

SpareBank 1 Østlandet er hovedsamarbeidspartner for arrangementet og kommunikasjonssjef Bjørn-Inge Haugan mener Holmenkollen fortsatt er en fantastisk fest for skisporten. - Men det er selvfølgelig uheldig at det i tilknytning til en slik folkefest, skjer slike ting som på lørdag, og det er absolutt ikke noe vi ønsker å se.

- Ikke bra for Kollen
Også hos den andre store sponsoren, OBOS, som blant annet prydet alle startnumrene til utøverne under lørdagens femmila med sin logo, er skuffelsen stor over hvordan publikum oppførte seg.

- Det må en holdningsendring til blant publikum og selv om det var et mindretall tross alt, så er det menneskene som var der som må ta på seg skylda. Inne på arenaen gikk det pyntelig for seg , men arrangøren kan kanskje gjøre seg noen tanker om det er nødvendig med  salg av alkohol  inne på området som et eksempel til etterfølgelse langs løypene, sier Åge Pettersen, kommunikasjonsdirektør i Obos.

Selv om ikke lørdagen var bra for Kollen og for arrangementet tror han ikke hendelsene smitter negativt over på sponsorene.

- Jeg tror ikke dette er negativt for sponsorene, fordi publikum ikke assosierer episodene til oss. Men for Kollen-arrangement er dette trist og det kan ikke fortsette sånn. Nå må alle parter sette seg ned for å se hvor det glapp og hvor man feilberegnet.

Trekker seg ikke som sponsorer 
Han er sikker på at hans om partner av arrangementet vil få en redegjørelse av arrangøren på hva som gikk galt.  

- Så stemningen i OBOS i dag, er ikke at dette er noe vi vil ut av?

- Nei, vi er med videre. Som sponsor i Kollen assosieres vi med selve skirennet og tv-bildene. Der fikk man ikke med seg alle de fulle menneskene.  

Heller ikke Haugan i Sparebank 1 Østlandet vil vudere samarbeidet med Holmenkollen fremover med bakgrunn i episodene lørdag. 

- Dette vil ikke ha noen betydning for vårt samarbeid med Holmenkollen skifestival, sier han.