Hvorfor behandler bedrifter meg som en one night stand?

Kanskje du kjenner igjen følelsen? Dere møtes gjennom venner, tilfeldig eller via nettet - og alt virker lovende. H*n ser bra ut, er kul og fresh og får deg til å føle deg spesiell. Så når lysene blinker på slutten av kvelden, checker dere ut av stedet, hand i hand. Og så BAM! Du våkner opp alene med en takk-for-i-går-vi-snakkes-senere-lapp, men du hører aldri mer. Bare den sporadiske meldingen kvart på tre natt til Valentines, nyttårsaften eller en annen kommersiell merkedag.

Gjensidige følelser
Dette er ikke en betroelse fra mitt tidligere singelliv, men heller en samlebetegnelse for de fleste merkevarer jeg har handlet fra de siste, tja, ti årene. Når man først er blitt kunde, så er man plutselig ikke spennende lenger. Man piskes inn i en CRM-base og mens mailboksen fylles av «Vennepriser» og rabattkoder, dør entusiasmen sakte bort.

Så hva er det jeg savner? Jo, jeg savner at varemerker skjønner at for at jeg skal introdusere dem videre til mine venner eller ta dem hjem til «ho mor», så må kundeforholdet ikke bare være praktisk for dem, men basert på gjensidige følelser. Og i dag bør vi kanskje tenke mer målrettet enn en Facebook-segmentering. Med så mye bra innhold på sosiale medier, så forventer jeg å bli sett som en person i stedet for en målgruppe. Hvor mange store bedrifter sitter i dag og tenker på hva de kan gjøre for å glede sine kunder i en- til- en skala?

Det behøver ikke vanke blomsterbuketter hver fredag, men å legge ned litt tid for å bli bedre kjent, en personlig hilsen eller noe i den duren, har vel aldri skadet noen?

Vinn hodet og hjertet
Klarer du å vinne både hodet og hjertet og gjøre merkevaren viktig i mitt liv? Jeg forventer ikke at det skal være verken polert eller dyrt - det behøver bare å være ektefølt. Ring for å spørre om jeg er fornøyd med den siste leveransen (uten baktanker om mersalg) eller overrask meg med en videosnutt, filmet med en ustødig hand, av en glad ansatt som pakker ned putene jeg har bestilt. Vis meg at din bedrift består av ekte mennesker av kjøtt og blod. Det koster bokstavelig talt så lite.

Og det skal nevnes, det finnes så klart noen flinkiser i klassen også. Jeg kommer aldri til å glemme hvor glad jeg ble, høygravid og superhormonell, da jeg fant den håndskrevne Post-it-lappen fra Minikids da babysengen kom i posten. «Masse, masse lykke til i tiden som kommer! Håper dere liker deres nye barneseng!» Skriblet ned og undertegnet med en smiley. Så lite og så enkelt, men det hersker ingen tvil om hvor jeg har lyst til å bestille resten av babystæsjet fremover. Det behøver ikke vanke blomsterbuketter hver fredag, men å legge ned litt tid for å bli bedre kjent, en personlig hilsen eller noe i den duren, har vel aldri skadet noen?

Så for å avrunde, til neste Valentines Day, ønsker jeg meg ikke en rabattkupong, eller et kundeblad med tips om hva jeg kan kjøpe til mannen min. Jeg ønsker meg et sunnere kundeforhold.