I forrige uke var det flere som satte kaffen halsen da en av landets mest kjente merkevarer, NSB, kunne fortelle at de skal skifte navn til Vy. I tillegg til nytt navn, får også uniformer, busser og tog ny drakt.

Navneendringen ble latterliggjort av politikere, kommentatorer og folk i sosiale medier. Men planene om å skifte navn ruller videre med stor fart. Om få uker kommer de første reklamekampanjene som skal bygge merkevaren Vy.

- Først skal navneskiftet vedtas på generalforsamlingen i slutten av mars, så kommer de først kampanjene med betalt kommunikasjon kort tid senere, sier markedsdirektør Merete Møystad i NSB til Kampanje.

- Går dere tungt ut med en gang?

- Ikke til å begynne med, men ganske fort.

Les også: Snøhetta var kunde hos reklamebyrået Vy – serverte samme navn til NSB

Les også: NSB får kjeft fra flere hold, men BI-professor er positiv: - Fornuftig og modig

Artikkelen fortsetter etter bildet.

I ny drakt:

Slik blir togene når NSB skifter drakt. Foto: NTB Scanpix.

- 0,2 prosent av omsetningen brukes på reklame
NSB regner med å bruke 65-90 millioner kroner på markedsføring av navneskiftet, ifølge VG. Men det har aldri har vært snakk om å brenne av alle pengene på de kommende reklamekampanjene i vår.  

- Jeg vil gjerne påpeke at summen 60-90 millioner kroner gjelder for tre til fire år, ikke for kampanjene i år. NSB omsetter for 45 milliarder kroner i denne perioden, så andelen vi bruker på markedsføring utgjør en liten del av selskapets totale omsetning, bare 0,2 prosent. Vi bruker mye mindre penger på markedsføring og kommunikasjon enn andre selskap som vi konkurrerer med.

- Hvordan har dere kommet fram til 60 til 90 millioner kroner til markedsføring de neste tre til fire årene?

- Det er det vi anslår det vil koste å bygge kunnskap om og kjennskap til Vy de kommende årene, og det vil være 15-20 prosent mer enn det vi ellers ville ha brukt.

- Ikke bare tv og kino
VG framhevet at NSB skal investere tungt i tv- og kinoreklame.  

- Dette er penger som ikke bare skal brukes til tv og kino, men også alt digitalt, utendørs, sosiale medier, trykte medier, radio, sponsing og event. Det er klart at det er viktig for oss å markedsføre selskapet og drive merkevarebygging. Vi må jo sikre inntektene, noe som blir enda viktigere i årene som kommer, sier Møystad.

- Er det nytt navn som først og fremst skal markedsføres i vår?

- Navnet er naturligvis viktig, men vi endrer oss som selskap nå. Vi skal ikke bare markedsføre våre tjenester innenfor tog, men også buss, bybil og nye tjenester som kommer.

Reklamebudsjett på mange titallsmillioner kroner høres mye ut. Men blir dette tidenes største reklamekampanje når NSB skifter drakt?

- Nei, det er nok ikke rekord. Men vi kommer til å markedsføre våre tjenester jevnt og trutt. Målet er at vi skal få flere til å reise kollektivt og miljøvennlig.

- Vi er blitt godt kjent med NSB-reklamen opp igjennom årene. Vil dere fortsette med de folkelige og varme reklamefilmene?

- Vi vil, som før, være veldig opptatt av å snakke med folk, vi skal fortsatt være folkelige, og reklamen kommer til å vise at vi er optimistiske med tanke på framtiden.

Les også: Bruker 280 millioner på å bytte navn - vraker NSB

Les også: Anita Krohn Traaseth: - Stå på Geir Isaksen og ansatte i Vy, dette blir bra

I fjor valgte NSB å inngå avtaler med tre byråer, Geelmuyden Kiese, PHD og Pol. Navneendringen var ikke en del av byråkonkurransen.

- Nei, planene om å skifte navn kom etter at vi hadde valgt nye byråer. Beslutningen, som var en del av en større strategi, ble tatt i selskapet. Det var en avgjørelse som styret tok. 

Se video fra NSBs presentasjon av det nye navnet her: