Markedsføringsforeningen i Oslo (MFO), BI og Markedsforbundet i samarbeid med Kampanje er klare for å dele ut den prestisjetunge prisen «Årets Markedsfører» for tjuende gang.  

- De siste årene har det kommet rekordmange søknader, og det er ingen tvil om at norske markedsavdelinger og deres byråer gjerne ønsker å delta i konkurransen, sier juryleder Marianne Otterdahl Møller fra Markedsføringsforeningen i Oslo (MFO) og til daglig markedsdirektør i Flokk.

- Hvorfor er dette en viktig kåring?

- Det er den eneste kåringen hvor det kun er én pris og der vi ser på helheten i arbeidet for en markedsfører fra innsikten i kundegruppen sin, til strategi via uttak og kreativitet og mest av alt ha beviselige resultater for aktiviteten, sier Møller.

Se video med noen av jurymedlemmene her. 

 

Byggmakker en av de første
Det er altså 20 år siden den første kåringen fant sted og en av de første vinnerne var Byggmakker. Markedsføringsprofessor ved BI, Lars Erling Olsen, juryens faglige leder, sier han husker godt arbeidet som tok byggevarekjeden til topp og at Byggmakker fint kunne fått prisen også 20 år etter.

- Men ikke med den kampanjen de vant med for 20 år siden, for da vant de med en fantastisk reklamekampanje om en unnasluntrer som ikke ville pusse opp. I dag måtte de kanskje laget en annen historie eller pakke samme historien inn i noe content marketing, brukt noen influencers eller vært litt bærekraftige, sier Olsen.

For det er liten tvil om at bærekraft har stått sentralt i markedsføringen i 2019. Kjersti Borander fra outsourcing-selskapet Markedssjefene, som leier ut markedssjefer til selskaper, trekker frem en liten personlig favoritt fra årets som snart har gått som har markert seg på bærekraft.

- Det er ganske mange som har gjort mye bra, men det er kanskje en som jeg har lagt merke til i det siste og det er Ikea som med sin kampanje Hack Friday har laget et motstykke til Black Friday, sier Borander.

Hele juryen:

Her ser du hele årets jury samlet til fotografering. Foto: Eivor Eriksen.

Vil ikke jakte på bærekraft
Men selv om bærekraft har preget markedsføringen i 2019, er det ikke sikkert at kandidatene må flagge noe bærekraftig i markedsføringen sin.

- Er det mulig å kåre en vinner for 2019 som ikke gjorde noe på bærekraft?

- Ja, og det håper jeg virkelig at det er. Jeg tror ikke det er det vi skal se etter først på noe vis heller, sier den tidligere reklamemannen og i dag rådgiver innen bærekraft, merkevarebygging og klimakommunikasjon i 12 Years, Petter Gulli, som også er en del av årets jury.

Med seg i juryen ellers har Otterdahl også fått med seg fjorårsvinner Thon Hotels og Ida Svenningsen Eide, og en rekke andre folk fra den norske markedsføringsbransjen som Kathinka Sommerseth fra Storebrand, Ole Janszo fra Teft, Ole André Skarbøvik fra RiksTV, Bente Kvam Kristoffersen fra Trigger, Maren Aas Nakken fra Splay og Sten Bråthen fra Mediacom.

Prisen «Årets markedsfører» deles ut under MFO Case på Latter 12. mars 2020, og får de som allerede føler seg fristet til å delta er det allerede åpent for å sende inn innsendelser, og fristen for å søke er satt til 14. februar. Her kan du lese mer om søknadsprosessen. 

Her ser du de siste ti års vinnere. 

2018: Thon Hotels
2017: Tise
2016: Kolonial.no
2015: DNB
2014: Storebrand
2013: SAS
2012: DNB
2011: Lebara (MyCall)
2010: DNB
2009: Kari Traa