Treningssenteret Sats slår seg sammen med hjerneforsker Ole Petter Hjelle for å forsøke å øke kunnskapen om hvordan fysisk aktivitet påvirker hjernen.

- Fysisk aktivitet har en positiv effekt på stresshåndtering, læring, hukommelse, kreativitet, konsentrasjon og intelligens. Dessuten kommer et aktivt liv til å beskytte deg mot depresjon, angst og minske risikoen for demens betraktelig, sier Ole Petter Hjelle.

Verdens helseorganisasjon WHO har kommet frem til at inaktivitet er det største globale folkehelseproblemet i vårt århundre og Sats vil med kampanjen «Train your brain» bidra til forandring gjennom å fremme bedre folkehelse.

- Trening og fysisk aktivitet er ikke en selvfølge i alles hverdag. Vi har nemlig et evolusjonært ønske om å hvile, ettersom hjernen forteller oss at det rett og slett er smartere å spare på kreftene fremfor å trene. Men med all den kunnskapen som i dag finnes om fordeler med trening, så bør vi tenke annerledes. Med vår kampanje «train your brain» er ambisjonen at vi skal inspirere enda flere mennesker til å overvinne denne latskapen og ta kontroll over sin egen helse, sier Marianne Orderud, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Sats.

Her kan du se den nye filmen til Sats som er produsert av Bacon med Adam Hashemi på regi.

 

- Merker høyest trykk i januar
Dermed slipper Sats på nytt en ny stor, nordisk reklamekampanje rett over nyttår. Sist gang var i 2018 med «Happy New you»-kampanjen.  

- Er det så enkelt at timingen er spesielt god på en tid der alle går rundt med ett nyttårsforsett om å trene mer?  

- Vi har kampanjer hele året, men det er i januar vi i vår bransje merker høyest trykk, og det er nok fordi mange har satt seg nye mål for året og det innebærer å ta bedre vare på helsen sin. Vi håper at budskapet vårt kan inspirere enda flere, og at målene man setter seg i januar handler mindre om ytre motivasjon som å gå ned i vekt – og mer på å investere i kroppsdelen som kanskje ofte blir nedprioritert i dagens hektiske hverdag; Hodet, sier Orderud.

- Enorm effekt
Fysisk aktivitet har ifølge en pressemelding fra Sats «en positiv påvirkning på alle hjernefunksjoner og forskning viser en tydelig kobling mellom fysisk aktivitet og våre prestasjoner».

- Det er mye som hjelper for å få bedre konsentrasjon, kan vi ikke bare sove litt mer og drikke litt mindre alkohol?

- Det er flere ting som hjelper mot konsentrasjon, men trening viser en enorm effekt på evnen til å konsentrere seg. Så lite som fire minutter med fysisk aktivitet viser seg å gi bedre oppmerksomhet i en hel time etterpå! Tenk deg hva det kan gjøre for deg på skole, på jobb og i privatlivet ditt, sier Orderud.

Det er på ny reklamebyrået Anorak som står bak den nye, nordiske kampanjen og rådgiver Janne Espevalen mener det skjer mye innenfor kategorien trening.

- Man ser jo at det kategorispråket som har preget treningsbransjen ganske lenge nå, begynner å falle litt sammen. Da er det fint at man ikke bare flytter fokus vekk fra kroppspress, men også til de mange fordelene trening faktisk har bortsett fra de rent fysiske, sier Janne Espevalen, rådgiver i Anorak. 

Omfattende research
Det er det kreative teamet Jens Bjørklund og Kasper Amundsen Tuvnes som har jobbet med kampanjen.

- Det ligger omfattende research bak kampanjen og det viser seg at det frem til nå egentlig bare har blitt skrapt i overflaten på temaet - som handler om de mentale fordelene man får ved fysisk aktivitet. Det var mange dører som åpnet seg gjennom hele prosessen, sier de to.

Markedssjef Marianne Orderud sier de siste offisielle medlemstallene viser at Sats har en økning i medlemsmassen på 5,5 prosent i Norge og at treningsenterkjeden har totalt 687.000 medlemmer.