Tanken var å lansere en  ny konseptfilm under «We Are Travelers»-slagordet og som stilte spørsmålstegn ved Skandinavias opprinnelse. Kampanjefilmen er på nesten tre minutter og forsøker å fremstå som en varm og noe ironisk påminnelse om hvorfor vi reiser, og hva vi tar med hjem igjen.

I filmen påstår SAS at svenske kjøttboller og danskenes wienerbrød er kopiert. Selv den norske bindersen slipper ikke unna.

- Hvis vi ikke var nysgjerrige på andre deler av verden ville Skandinavia ganske enkelt ikke vært slik vi kjenner den i dag, sa Martin Adonis, markedssjef i SAS til Kampanje tirsdag. 

Men onsdag morgen er alt snudd på hodet og filmen er etter det Kampanje forstår fjernet fra både Facebook-sider og flyselskapets egen YouTube-konto.

Les også: SAS om reklame-retretten: - Mistenker et koordinert angrep på vår kampanje

Kritikken skal ha gått på at det likevel finne noe som er skandinavisk og at alt ikke er kopiert. 

- Hva er virkelig skandinavisk, spør SAS i filmen og kommer selv med svaret. 

- Absolutt ingenting, alt er kopiert, sier SAS i deres nyeste reklamekampanje.

Det har ikke lykkes Kampanje å få en kommentar fra kommunikasjonsledelsen i SAS. 

Her kan du se den nye reklamefilmen som nå er fjernet fra SAS'egne sider. 

- Fremmedgjøring av egen kundemasse
Filmen skal ha generert mange negative kommentarer og dislikes som det heter på sosiale medier-språklet. Både på Facebook og i andre kanaler hagler de negative kommentarene.

- Hvorfor hater SAS skandinaver, spør en person på Facebook.

- Gratulerer med den dummeste reklamefilmen noensinne, skriver en annen.

Når du gir folk dritt, så får du dritt tilbake. Fornøyelig å se folkeopprøret på SAS' fjesbokside, skriver en tredje.

En av dem som også reagerer er sosiologen Kjetil Rolness på sin Facebook-side.

- Sjekk responsen på YouTube. 243 likes, 13.000 dislikes. Og siste respons øker raskt. Blir spennende å se om SAS greier å slå Gillette i fremmedgjøring av egen kundemasse, skriver Rolness på sin nettside. 

Dansk reklamebyrå står bak
Kampanjefilmen er laget av Danmarks ledende reklamebyrå, &Co. Den er regissert av Gustav Johansson, grunnleggeren av produksjonsselskapet New Land. Den nye kampanjen viser hvordan reising har en positiv effekt på både et kulturelt og samfunnsmessig nivå.

Filmen skal vise til åpenhet og mangfold som nøkkel til å forme skandinavisk identitet. Den ser nærmere på flere ting skandinaver er stolte av som midsommerstången, dansk rugbrød, foreldrepermisjon og kvinners rettigheter. Alle med opphav andre steder. I forbindelse med pressemeldingen av filmen kunne markedssjefen i SAS fortelle følgende: 

- Hos SAS er vi stolte av vår skandinaviske arv og den rollen våre reisende spiller i å forme morgendagens Skandinavia. Vi ser allerede en endring i reisende og i oss selv i dag - vi er mer bevisste på hvordan og hvorfor vi reiser. Når de skal til utlandet, ønsker de fleste reisende inspirasjon, sa Adonis tirsdag.

Han mener reisende vil ha noe med seg hjem, enten det er minner eller kunnskap.

- Og det kommer til å føre samfunnet vårt fremover, fortsetter Adonis.

Art director i &Co, Lea Flodgaard, mente at å oppleve nye kulturer, levemåter og å se nye deler av verden alltid er inspirerende.

- Hver gang vi reiser over landegrenser fører det til fremgang. På én måte ble Skandinavia tatt med hit, bit for bit. Vi ville minne skandinaver på viktigheten av å reise, og gi oss selv og regionen vår nye innspill, sa Flodgaard i meldingen.

Også Mathias Trads, tekstforfatter i &Co, kunne fortelle at skandinaver elsker når resten av verden snakker om oss.

- Regionen vår blir på en måte satt på en pidestall. Derfor ville vi se på hvordan Skandinavia ble Skandinavia til å begynne med, og hvordan vi sammen kan holde utviklingen gående, sa han.