Annonsørforeningen Anfo har gjennomført en undersøkelse blant sine medlemmer for å finne ut hvordan koronakrisen innvirker på hvordan norske bedrifter tenker markedsføring. Da Kampanje snakket med utvalgte annonsører før helgen, kom det frem at spriket er stort og der noen stanser markedsføringen er det andre som opprettholder reklametrykket. 

Les også: Rema 1000 dro ned trykket på sin Italia-kampanje – slik jobber norske markedsførere i krisetider

Nå har Anfo spurt over 100 annonsører om hva de tenker rundt markedsføring, og her kommer det blant annet frem at seks av ti annonsører «er betydelig påvirket». 

På spørsmål om man er påvirket av korona-utbruddet sier 57 prosent at man er betydelig påvirket. Her sier 32 prosent at man er moderat påvirket.

- Vi er alle påvirket av det som nå skjer rundt oss. Noe annet ville vært oppsiktsvekkende, sier Håvard Rønnevig Bakken, fagansvarlig for undersøkelsen i ANFO. 

På spørsmålet om man i nær fremtid forventer negative effekter for egen drift og resultater, sier 45 prosent at man «forventer betydelige negative effekter.» Litt mer oppsiktsvekkende er det at 13 prosent av de som har svart i undersøkelsen sier at man forventer positive effekter i lys av denne krevende situasjonen.

- Situasjonen er altså ikke like negativ for alle, sier Bakken.

Seks av ti kutter
På det viktige spørsmålet om annonsørene nå justerer markedsplanen svarer nesten ni av ti at de allerede har gjort dette. På direkte spørsmål om man kutter i markedsføringsinvesteringene svarer 58 prosent at man allerede har gjort dette. Tilsvarende er det 37 prosent som sier at man ikke har kuttet. 

- Hvordan dette utvikler seg vil være interessant å følge med på. Det er mye teori som viser at det er lurt å holde markedsføringstrykket oppe i vanskelige tider. Om ikke annet at man kutter mindre enn konkurrentene for å komme styrket ut på andre siden av krisen, sier Jan Morten Drange i Anfo.

Les også: - Reklamebudsjetter i krisetider – en mulighet til å spare eller å vinne?

Få flytter penger til norske medier
Sist uke gikk kom det også tydelige oppfordringer fra tre av landets største mediehus, Schibsted, TV 2 og Amedia, til annonsørene om å prioritere norske medier til fordel for Facebook og Google. I undersøkelsen til Anfo heter det imidlertid at «få flytter pengene til norske medier».

Kun syv prosent sier de har flyttet reklamekroner fra internasjonale plattformer til norske medier.

Les mer: - Oppfordrer alle annonsører til å flytte investeringene fra sosiale til norske medier