Ett år etter at DNB lanserte den store kampanjen #huninvesterer, der målet var å få flere kvinner til å investere, er Norges største bank klar med en større oppfølgingskampanje bygd på den samme innsikten. Denne gangen er det imidlertid pensjonsgapet, og ikke kapitalgapet som er budskapet.

- Etter at #huninvesterer ble lansert, ble kapitalgapet mellom kvinner og menn redusert og allerede tre uker ut i kampanjen passerte kurven med nye kvinnelige fondssparere, kurven med nye mannlige fondssparere. Men det er fortsatt mye igjen å gjøre, det finnes nemlig også et pensjonsgap, sier markedsdirektør i DNB, Aina Lemoen Lunde, til Kampanje.

Les også: Alarmklokkene ringte i DNB - gikk til Beyoncé for å få kvinner til å kjøpe aksjer

Nå vil hun få med seg fremtidens kvinnelige pensjonister på høstens store oppfordring: «Skap historie. Tett pensjonsgapet».

- Levestandarden til dagens minstepensjonister er resultater av historiske valg, eller kanskje riktigere; mangel på valg. Det er lett å tenke at dette ligger bak oss fordi kvinner er i dag i større grad yrkesaktive enn tidligere generasjoner. Men innsikten viser at fremtidens kvinnelige pensjonister allikevel ikke ligger an til å bli likestilte med fremtidens mannlige pensjonister, sier hun.

Her kan du se den nye pensjonsfilmen til DNB. 

Bytter ut Beyoncé
En helt ny og påkostet filmproduksjon er ferdigstilt og det hele skal lanserer i dag. De mannlige danserne er byttet ut med kvinnelige og Beyoncé-sangen «Run the World (Girls)» er byttet ut med en sang av Robyn og Röyksopp.

- For å markere at tiden nå er inne for å endre historien, har vi denne gang fått tillatelse til å bruke låta «Monument» og nå har kvinnene som vi tok helt ut av både film og musikk i forrige runde, kommet på banen, sier hun.

Les også: Beyoncé ga DNB tillatelse til å endre ikonisk låt

Det er ikke første gang DNB lager reklame om pensjon og banken har brukt både puppemodeller og tatoverte bodybuildere for å vekke nordmenns interesse for lavinteresseproduktet pensjon.

- Det har vært mange pensjonsfilmer opp gjennom årene fra DNB har du en personlig favoritt så langt?

- «Tattoo» var spennende og nyskapende for sin tid, da den brøt kraftig med forventningene til hvordan en bank kunne kommunisere, men det er «Who run the world» som er min klare favoritt, både fordi den ga best effekt, men også fordi det var første gang andelen nye kvinnelige fondssparere passerte andelen nye mannlige fondssparere. Pensjon handler om lang sparing, sier Lemoen Lunde.

- Storebrand tok en veldig sterk posisjon på pensjon for noen år siden og etter hvert også på bærekraft og pensjon – merket dere konkurransen på noen måte her?

- Storebrand må nesten selv få svare på hvordan de opplever å ha lykkes med bærekraft og pensjon. Vi synes uansett at det er bra at de har fokus på begge temaene. Nordmenn har generelt lav kunnskap om pensjon, og ser det som noe ukjent langt der fremme, sier hun.

Les også: Storebrand: - Vår største satsing på tre år

Klar med ny pensjonsfilm:

Markedsdirektør i DNB, Aina Lemoen Lunde, mener kampanjen #huninvesterer har hatt effekt.

Try står bak filmen
Utviklingen av kampanjen har skjedd i samarbeid med Menon, Try og Vizeum og DNB håper den helt nye reklamefilmen skal «skape interesse for pensjon» og «gjøre pensjon lettere å forstå pensjon.»

- Men pensjon kan ikke defineres som høyinteresse for folk flest. Derfor må vi engasjere sterkt for å vekke oppmerksomheten, fortsetter Lunde.

Som tidligere består teamet av Try-konsulent Kristina Skogen, men denne gangen sammen med Lars Joachim Grimstad, Egil Pay, Thea Bjørndahl Iversen og Nicklas Hellborg som kreativt team, og Vilje Mohn som prosjektleder. Lillian Brodahl Næss, Mette Olsen og Pia Svärd jobbet med innsikt og det kreative fra DNBs side i år som i fjor, men med det Lemoen Lunde kaller «en generelt bred involvering» fra DNB sin side.

- Må få flere kvinner til å investere
Filmen og reklamen skal gå i både tradisjonelle og mer utradisjonelle kanaler og DNB lanserer blant annet en ny versjon av huninvesterer.no med digitale verktøy og informasjon om «pensjon fra A til Å.»

- Det viktigste målet med kampanjen er å få flere, og da spesielt kvinner, til å investere i sin egen fremtid, enten det handler om å spare i fond, aksjer, pensjonsprodukter eller andre former for langsiktige investeringer, sier hun.

Lunde legger frem tall som viser at «menn får utbetalt 28 prosent mer i pensjon enn kvinner» og at «86 prosent av alle minstepensjonister er kvinner» for å underbygge påstanden om pensjonsgapet. Seks av ti kvinner oppgir å ha lav kunnskap om egen pensjon

- Dagens kvinner jobber mindre, tjener mindre, eier mindre, sparer mindre og vet mindre om pensjon, enn menn. Fremtidens pensjonister blir ikke likestilte uten at det tas grep, sier hun.