Produkt- og markedssjefer har etterhvert en stor verktøykasse å ta av når de skal sikre at produktene deres blir kjent, likt og valgt - i fysiske butikker eller på nett. De prøver å treffe forbrukerne i en rekke kanaler, men det blir vanskeligere og vanskeligere å nå frem. Hvor interessert er du egentlig i knekkebrødreklame når du er på Instagram eller Facebook?

Vi som forbrukere har nemlig blitt eksperter på å beskytte oss mot kommersielle krefter, og vi installerer ad blockers, melder oss av nyhetsbrev og unngår cookies for å slippe å bli forfulgt av annonsørene når vi har vært inne på Google og lett etter et eller annet produkt.

Men det er ett sted vi besøker jevnlig, og hvor vi bruker relativt mye tid stort sett flere ganger hver eneste uke, hele året gjennom. Jeg snakker selvsagt om butikken – og særlig dagligvarebutikken.

Halvparten av de mellom 35 og 49 år går i dagligvarebutikken fire ganger i uka, og bruker i snitt 20 minutter på hver handletur.

Når vi går i butikken handler vi mange av de samme hverdagsproduktene gang på gang, men vi er også opptatt av å prøve ut nye produkter som lanseres. De store produsentene må derfor sikre at både produktene vi handler jevnlig, og nye produkter som lanseres appellerer til forbrukerne.

Av produkter som lanseres i dagligvare, er det kun ett av ti produkter som blir værende. Ni av ti produkter forsvinner etter en stund – enten fordi de ikke har klart å vekke oppmerksomhet i butikk, eller fordi de ikke faller i smak. Og derfor er det helt avgjørende å lykkes med å gi folk lyst til å prøve produktene – og da må pakningsdesignet engasjere, overbevise og stå ut i hylla slik at du og jeg blir nysgjerrige og plukker det med oss på neste handletur.

Begrepet pakningsdesign kan gi inntrykk av at dette er overfladisk arbeid. Men tvert imot. Det å presentere produktene på en måte som appellerer til folk krever dyp innsikt om forbrukerne. For å lykkes i butikk må vi som jobber med pakningsdesign både ha kunnskap om forbrukerne, vi må ha merkevareforståelse, vi må kjenne de underliggende driverne i markedet, vi må forstå kategorien produktene befinner seg i, vi må være eksperter på emballasje og vi må selvsagt ha tung designfaglig kompetanse.

Pakningsdesign er en skjult skatt som er viktigere enn noensinne når det blir stadig vanskelig å treffe folk med betalt kommunikasjon. Min spådom er at viktigheten av strategisk design kommer til å øke i tiden fremover fordi vi i butikken treffer folk når de faktisk er i modus for å kjøpe produktene, og det er jo fremdeles svært kort vei fra hylla til handlekurven.

Så kjære produkt- og markedssjef: Ikke glem design som et av dine viktigste verktøy i verktøykassa hvis du ønsker deg en vellykket lansering og et langt liv for produktene – enten det er nå i februar eller i fremtiden.