Saken er oppdatert med kommentarer fra Anti.

Grünerløkka-kollektivet bak Behold Oslo-kampanjen skapte stor oppmerksomhet i fjor høst da de teppela nærbutikker, kafeer og restauranter med hjemmesnekrede plakater som «truet» med inntoget av store kjeder som McDonald’s og Starbucks dersom folk ikke benytter seg av dem.

Nå kan kampanjen også vinne pris. Den er nemlig nominert til Grafills Visueltkonkurranse i kategoriene illustrasjon og grafisk design. Av 625 bidrag er «redningsaksonen» ett av 142 arbeider som har fått plass på shortlist.

Nå reagerer initiativtakerne på at byrået Anti har tatt disse nominasjonene til egen inntekt i en innlegg i sosiale medier, selv om Sollin Sæle, som er Art Director i Anti, er blant dem som har stått i spissen for stuntet.

«Happy to receive 6 nominations at this years Visuelt Awards», skriver Anti på Instagram og legger ved bilde fra kampanjen. 

- Gjort frivillig
Det er imidlertid ikke Anti som er kreditert på nominasjonslisten til Visuelt, men «Sollin Sæle med venner fra behold oslo».

«Vi bak @beholdoslo er superhappy med nominasjon, og for at initiativet vårt har gitt oppmerksomhet til lokale butikker. Samtidig vil vi understreke at dette er et frivillig initiativ av oss som bor i Løkka-området og vi ønsker ikke å kobles til verken byrå eller annonsører», skriver kontoen som et svar på Antis Instagram-innlegg.

Kampanje har vært i kontakt med én av initiativtakerne som ikke jobber i Anti, som ikke ønsker å kommentere saken utover følgende:

- Det er Behold Oslo som er nominert til Visuelt. Vi er en gruppe på ti stykker som kommer fra forskjellige miljøer. Dette har vi gjort frivillig på fritiden vår fordi vi digger lokalmiljøet på Løkka.

- Kunne vært tydeligere
Sollin Sæle
sier til Kampanje at hun er enig i at det ikke kommer så godt frem i Antis innlegg.

- Anti pleier å dele når folk har gjort frilansprosjekter. Det er nok ganske vanlig i designverden, sier Sollin Sæle, som understreker at det ikke er Anti, men Behold Oslo som har sendt inn bidraget til Visuelt-konkurransen.

- Jeg har godkjent at Anti legger ut innlegget, så lenge det tydeliggjøres at det er meg og ikke Anti. Det kunne vært tydeligere her, sier Sæle.

Hun legger til at verken hun eller de andre i Behold Oslo vil at det skal virke som om Anti står bak. 

- Dette ble gjort av gjengen i Behold Oslo og ikke av Anti.

Slettet innlegget
Instagram-innlegget til Anti ble slettet mandag ettermiddag. Anti-partner Kenneth Pedersen skriver følgende i en e-post til Kampanje:

- Her hos Anti prøver vi alltid å tilrettelegge så våre folk kan gjøre ting de brenner for. Noen ganger blir dette engasjementet et produkt, et selskap eller som her en gull-idé som sprer seg på alle typer flater og får masse oppmerksomhet. Og når slike initiativ i tillegg blir nominert i konkurranser og kanskje vinner priser - så er det jo enda mer stas. Det er jo dette initiativet vår kreative bransje er basert på - det er dette vi prøver å pushe hver dag her i Anti. Så jeg ser ikke noe rart i å da gå ut og være stolte av at våre flinke folk får nominasjoner eller vinner priser når de jobber her hos oss.