I dag lanserer DNB sin store markedsføringskampanje som er en ny og omfattende digital, økonomisk kartlegging. Det hele tar form som en test der du som bruker kan kartlegge ditt økonomiske DNA.

Testen er tilgjengelig for alle, uavhengig av om man er DNB-kunde eller ikke.

- I DNB har vi gjennom mange tiår vært en pådriver for å bidra til økonomisk mestring. Vi har tatt til orde for å få privatøkonomi inn i skolen gjennom «Lærepenger» og snakket høyt og lenge om økonomisk likestilling gjennom #huninvesterer, sier DNBs markedsdirektør Aina Lemoen Lunde.

Hun sier det aldri har vært gjort en tilsvarende økonomisk kartlegging før og at testen fungerer som en økonomisk helsesjekk, hvor målet skal være å hjelpe folk til å bli bedre kjent med seg selv og hvordan de bruker penger.

- Hvilke personlighetstyper er det man kan lande på?

- Vi kommer opp i et stort antall kombinasjoner, så det er for omfattende å ramse opp. Man får en beskrivelse som gjenspeiler både personlighet og økonomi. Eksempelvis «planleggende økonomisjef», «innadvendt sparesnegle», «optimistisk storlåner» eller «utadvendt pengeflinkis», sier Lunde, som selv ble en «eventyrlysten investor». 

Det er byråene Pol, Try Pearl og Iprospect som står bak kampanjen for testen, som viser vanlige folk med unike økonomier og deres resultater og reaksjoner på testen. Også flere av DNBs mest kjente sponsorpartnere deler sitt økonomiske DNA, deriblant Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal.

Det er psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren har drevet med personlighetstesting i 25 år som har kvalitetssikret arbeidet. 

Her kan du se reklamefilmen der de to alpinistene tar den store personlighetstesten.

- Må investere tid
«Ditt økonomiske DNA», som kampanjen heter, består av to hoveddeler: en personlighetstest som bygger på den anerkjente metodikken «big five» og en økonomisk «helsesjekk», bestående av demografi, sparing, forbruk, lån og forsikring. Kundene får deretter en profil som for eksempel «eventyrlysten investor», med tilhørende konkrete råd og tips, samt digitale verktøy for å ta tak i egen økonomi. 

Hun sier at DNBs rådgivere i fjor opplevde rekordstor pågang, og at de ser at stadig flere ønsker lett tilgang på tips og råd, tilpasset deres personlige økonomi.

- Vi tror at dersom man skal få mer ut av sin økonomi, så må man starte med å investere litt mer tid, uavhengig av økonomisk utgangspunkt. Nettopp dette ønsker vi at testen skal bidra til: gjøre det enklere å involvere seg i egen økonomi gjennom å gi konkrete tips og råd, uavhengig av størrelse på lommeboka, sier Eirik Landsend Henriksen, leder for marketingteamet i DNB med prosjektansvaret for «Ditt økonomiske DNA». 

Ifølge DNBs innsiktsarbeide bruker nordmenn i snitt 1-2 timer i måneden på økonomi. Til sammenligning bruker vi omtrent tre timer i på sosiale medier daglig.

På DNA-jakt:

DNBs marketingteam med Aina Lemoen Lunde, Pia Svärd og Mette Olsen sammen med Kristian Stensheim Blixhavn og Eirik Landsend Henriksen er klare med en ny stor kampanje. Foto: Stig Fiksdal.

- Ønsker å nå ut til hele befolkningen
Satsingen har ifølge DNB blitt utviklet i et særdeles bredt samarbeid fra bankens kunderådgivere og IT-utviklere, til psykologer og reklamebyrå, med markedsavdelingen i lead. 

Kampanjen kjøres i brede dekningsmedier som TV, online video, sosiale medier, bannerannonsering og innholdsmarkedsføring.

- Dette gjør vi fordi vi ønsker å nå ut til hele befolkningen. I tillegg har vi lagd et omfattende CRM-løp i våre egne kanaler, for å følge opp kunder som ønsker dette, både før, under og etter testing. Men ikke minst så er våre egne kunderådgivere en viktig del av helheten, ikke bare for å distribuere testen og følge opp kundene i etterkant, men først og fremst ved at vi har bygd testen på deres økonomiske kompetanse, sier Lunde. 

- Tidligere har dere hatt kampanjer som skal få kvinner til å investere og for å få folk til å begynne å tenke på pensjon tidligere - hva er det overordnede målet denne gangen? 

- Overordnet ønsker vi at enda flere skal bli i stand til å mestre sin egen økonomi, uansett utgangspunkt. Det vil vi bidra til gjennom å løfte den økonomiske kompetansen i Norge. Økonomi er generelt et lavinteressetema og nordmenn bruker i snitt kun én til to timer på økonomi i måneden. Vi ønsker naturlig nok at flere skal interessere seg for økonomi og vi vet at kunder som nylig har fått rådgivning av oss, også er de mest fornøyde kundene våre, sier Lunde.

- Skal mestre egen økonomi
Satsingen har ifølge DNB blitt utviklet i et særdeles bredt samarbeid fra bankens kunderådgivere og IT-utviklere, til psykologer og reklamebyrå, med markedsavdelingen i lead. 

Kampanjen kjøres i brede dekningsmedier som TV, online video, sosiale medier, bannerannonsering og innholdsmarkedsføring.

- Dette gjør vi fordi vi ønsker å nå ut til hele befolkningen. I tillegg har vi lagd et omfattende CRM-løp i våre egne kanaler, for å følge opp kunder som ønsker dette, både før, under og etter testing. Men ikke minst så er våre egne kunderådgivere en viktig del av helheten, ikke bare for å distribuere testen og følge opp kundene i etterkant, men først og fremst ved at vi har bygd testen på deres økonomiske kompetanse, sier Lunde. 

- Tidligere har dere hatt kampanjer som skal få kvinner til å investere og for å få folk til å begynne å tenke på pensjon tidligere - hva er det overordnede målet denne gangen? 

- Overordnet ønsker vi at enda flere skal bli i stand til å mestre sin egen økonomi, uansett utgangspunkt. Det vil vi bidra til gjennom å løfte den økonomiske kompetansen i Norge. Økonomi er generelt et lavinteressetema og nordmenn bruker i snitt kun én til to timer på økonomi i måneden. Vi ønsker naturlig nok at flere skal interessere seg for økonomi og vi vet at kunder som nylig har fått rådgivning av oss, også er de mest fornøyde kundene våre, sier Lunde.

Her kan du se kampanjefilmen som går på lufta for første gang denne helgen: