Nettapoteket Farmasiet har gått på lufta med nye reklamefilmer og de faller mildt sagt ikke i smak hos Norges Farmaceutiske Forening og Farmasiforbundet.

I en av reklamefilmene, som også vises i sosiale medier, går en kunde inn på et apotek for å kjøpe stikkpille for underlivssopp. Den apotekansatte - med navn Solveig - roper deretter ut i lokalet hva kunden skal ha og ber en kollega plukke det med seg til henne. 

«Du trenger ikke Solveig når du har sopp» er budskapet fra Farmasiet, som oppfordrer til å kjøpe produktet på nett i stedet. Dette er en av seks nye filmer nettapoteket har lansert. I en annen reklamefilm spiller Farmasiet på frykten for å bli sett med munnsår på apoteket for å få folk til å handle på nett.

Leder i Norges Farmaceutiske Forening, Urd Andestad, skriver i en pressemelding fra Parat at hun er provosert.

- Reklamen er ikke en humoristisk fremstilling eller et godlynt lite spark. Den fremstiller apotekansatte som ufyselige, uhøflige og ufølsomme mennesker. Oppførselen i reklamen er på ingen måte akseptabel i apotek eller noen annen helseinstitusjon og bryter med helsepersonelloven. Opplever du dette i apotek, bør det meldes til Statens legemiddelverk, sier hun.

Håper Farmasiet trekker filmen
Overfor Kampanje forteller Urd Andestad at de har sendt en henvendelse til Farmasiet tirsdag.- Apotek er en viktig del av helsevesenet hvor det jobber helsepersonell. Farmasiet eier et apotek, og da må de fremstille apotek på en ansvarlig måte, sier hun.- Håper dere Farmasiet skal trekke denne filmen?- Ja, vi håper det.

Se filmen her (saken fortsetter under):


- Misvisende
I verste fall frykter lederen av Norges Farmaceutiske Forening at reklamefilmen kan svekke apotekenes omdømme.- Vi har veldig høy tillit fra før av, så det skal en del til for å svekke det, men nettapotek henvender seg ofte til det yngre lag av befolkningen som ikke er vant til å gå på det fysiske apoteket, så det kan i verste fall være et tenkelig utfall. Jeg håper ikke det vil skje.

- Anser dere Farmasiet som en konkurrent til bransjen dere representerer?

- Nei, Farmasiet er et apotek som alle andre apotek. Det jobber farmasøyter og apotekteknikere både i fysiske apotek og i nettapotek. Vi har ingenting imot nettapotek. Man kunne fint fått frem fordelene ved nettapotek istedenfor å fremstille helsepersonell på den måten.

Andestad har med seg leder i Farmasiforbundet, Bodil Røkke, på kritikken. De understreker at de ikke vil være noe «reklamepoliti».

- Denne reklamen fremstiller apotekansatte så misvisende og tramper på vår yrkesstolthet at det måtte vi adressere, sier Røkke.

Saken fortsetter etter bildet.

Kritiske:

Bodil Røkke (til venstre) og Urd Andestad mener Farmasiets nye reklamefilm tråkker på yrkesgruppen deres. Foto: Vetle Daler/Parat

Farmasiet: - Ikke overraskende
Stig Henning Pedersen
, driftsdirektør og farmasøyt i Farmasiet, svarer på kritikken.

- Reaksjonene blant våre farmasøyter og apotekteknikere, er positive. Noe som er utrolig viktig for oss. At vi får reaksjoner når vi prøver å utfordre i en så etablert bransje som apotek er, er ikke så overraskende egentlig, og vi var forberedt på at det kunne komme, skriver han i en e-post til Kampanje.

- Farmasøyter er en yrkesgruppe med høy kompetanse og som gir viktige helseråd til befolkningen, både på nett og i fysisk apotek. Gjennom kundeundersøkelser vet vi at diskresjon er viktig for kunden og en av fordelene med nettapotek, men at mange opplever at man får råd man ikke trenger i fysiske apotek. Det ønsket vi å sette på spissen med Solveig-filmen. Fra vår side er dette gjort med en god dose humor og glimt i øyet, og har ikke ment å tråkke noen på tærne, sier Pedersen.

Ifølge Farmasiet sier én av fire sier seg enig i at det kan være ubehagelig å handle intime varer på apotek, og nesten like mange sier at de får råd de ikke trenger.

Har sett på drivere og barrierer
Det er Anorak som er Farmasiets reklamebyrå. Ifølge en pressemelding Kampanje har fått tilsendt fra Anorak, bygger kampanjen på en innsikt om at apoteket er et sted man ofte drar når man har minst lyst til å dra dit.

Denne pressemeldingen ble sendt før Farmasiet og Anorak var kjent med kritikken fra Parat.

- For å lage relevant kommunikasjon dykket research- og innsiktsarbeidet ned i hvordan forbrukere forholder seg til fysisk apotek i dag, ved å se på drivere og barrierer. Fysiske apotek er ikke sett på som en enorm hverdagsplage, men det er fremdeles ganske så mange ting som nordmenn gjerne skulle ha sluppet i forbindelse med å skaffe seg apotekvarer, sier Simen Hanssen, strategisk planner i Anorak, i pressemeldingen.

Les mer: Nettapoteket Farmasiet velger nytt reklamebyrå: - Kjemien var god

Her kan du se en annen film fra reklamekampanjen: