Før påske lanserte Sats en ny reklamekampanje utenfor Stortinget som er målrettet landets lovgivere. Der utfordrer de dagens forbud mot retusjert reklame med et bilde som er 100 prosent generert av kunstig intelligens.

- AI-genererte bilder i markedsføring er ikke et stort problem i dag, men det kan bli det dersom myndighetene ikke kommer i forkant av endringene som nå skjer, sier Sebastian Kvarme, kommunikasjonssjef i Sats til Kampanje.

Treningsgiganten håper at Barne- og familieminister, Kjersti Toppe, og Forbrukertilsynet umiddelbart ser på saken og vurderer om det er behov for å endre eller presisere dagens regelverk.

Les mer: Treningskjede med reklamestunt foran Stortinget: - Kan bli et stort problem

Nå kan underdirektør Marit Evensen i Forbrukertilsynet fortelle at de allerede er på saken.

- Vi har fått noen spørsmål om IA-genererte bilder er omfattet av det nye regelverket om kravet til å merke retusjert reklame. Dette er noe som vi utreder per i dag, skriver hun i en e-post til Kampanje.

Fra og med i fjor sommer ble det et krav om tydelig merking av reklamebilder der kropp eller ansikt er retusjert. Det er altså uklart om forbudet også rammer bilder skapt av kunstig intelligens. 

Ifølge rådgiver Hanan Jahr i Try, som står bak Sats-kampanjen, er det verken brukt foto eller andre bildereferanser som utgangspunkt for bildet de har skapt for Sats. - Faller kampanjen inn under den gjeldende loven, selv om den ikke tar utgangspunkt i et fotografi?

- Dette er noe som vi utreder, og vil så fort vi har svart på dette oppdatere vår veileder om retusjert reklame, sier Marit Evensen i Forbrukertilsynet.- Trenger vi en ny lovbestemmelse?

- Dette vil vår interne utredning gi oss svar på.