De neste ukene går den store bokfestivalen Hay Festival av stabelen i Wales, men det blir uten sponsoren Baillie Gifford. Sponsoren er en stor kapitalforvalter som en eier en rekke selskaper, deriblant norske Schibsted.

Eierskapet til den norske publisisten de siste årene er åpenbart ikke godt nok for festivalen som nå sparker ut sponsoren på grunn av sine angivelige forbindelser til Israel og fossil brenselsindustri, skriver Financial Times.

I et åpent brev fra lobbygruppen Fossil Free Books ble Baillie Gifford oppfordret til å «selge seg ut av fossilt brenselindustri og fra selskaper som tjener på israelsk apartheid, okkupasjon og folkemord.»

En rekke talere som spenner over alt fra artister, komikere, politikere og forfattere har trukket seg på grunn av Baillie Giffords investeringer.

Julie Finch, administrerende direktør for Hay, sa fredag at bokfestivalens beslutning om å droppe sin hovedsponsor ble tatt «i lys av påstandene reist av aktivister og intens press på kunstnere for å trekke seg.»

Baillie Gifford på sin side sier det «er beklagelig at sponsingen av festivalen ikke kan fortsette» samtidig som de avviste påstandene.