Tor Olav Mørseth er ansatt som ny sjefredaktør i Adresseavisen. Han overtar etter Arne Blix, som varslet sin avgang i fjor høst. 34-åringen kommer fra stilligen som produktdirektør i Bergens Tidende.

 - Jeg gleder meg stort til å flytte hjem og ta fatt på oppgaven med å lede landets eldste mediehus inn i fremtiden. Adresseavisens redaksjon har over tid vist at den kan levere godt innhold, og jeg er stolt over å få muligheten til å bygge videre på det, sier Mørseth i en pressemelding fra Adresseavisen.

- Krevende for alle i mediebransjen
Han forteller at han har stor tro på at Adresseavisen vil komme seg helskinnet gjennom den digitale transformasjonen (se økonomiske tall nederst i artikkelen)

- Mediebransjen står midt oppe i endringer som skjer i et høyt tempo. Det er krevende for alle oss som jobber der, men heldigvis er god journalistikk kjernen også i en digital medieverden. Med det gode utgangspunktet Adressa har, er jeg overbevist om at vi vil lykkes også i årene fremover, sier den nye sjefredaktøren.

Mørseth, som vil tiltre stillingen senest i begynnelsen av august, ble formelt ansatt under et styremøte i Adresseavisen i dag. Den nye sjefredaktøren ble presentert for de ansatte på et allmøte som startet klokken 15.00.

Les også: Beverfjord sa nei til Adressa

Les mer: Beverfjord er Adressa-favoritt

Trønder-suksess i Bergen
Mørseth er fra Stjørdal i Nord-Trøndelag og har siden 2001 jobbet i Bergens Tidende. I BT har han vært journalist i økonomiredaksjonen, leder for kultur- og nyhetsavdelingen, han har vært utgavesjef, nyhetsredaktør, digital- og utviklingssjef og er nå produktdirektør. Mørseth har i stillingen som produktdirektør blant annet vært med å fronte Bergens Tidendes lansering av nettstedet Bonansa.no.  Der har han ansvaret for brukerinntekter, produktutvikling og merkevare.

Mørseth har en bachelor i økonomi fra Norges Handelshøyskole (NHH) og har studert økonomi ved Copenhagen Business School. I tillegg har han studert sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen og kinesisk språk og samfunn ved Universitetet i Oslo. Han startet sin journalistiske karriere som 14-åring i Stjørdalens Blad. Hvis Mørseth får jobben, vil 35-åringen bli den yngste sjefredaktøren i Adresseavisen i moderne tid. Men den aller yngste var Martinus Nissen som ble sjefredaktør i en alder av 24 år da han grunnla avisen i 1767.

Koch: - Svært god digitalkunnskap
Styreleder Per Axel Koch i Adresseavisen karakteriserer Tor Olav Mørseth som en svært dyktig redaktør. Han fremhever at Mørseth har lang og bred erfaring, til tross for sin unge alder.

- Han har hatt viktige lederstillinger i Bergens Tidendes redaksjon og har svært god kunnskap om det nye digitale mediemarkedet. Jeg har stor tro på at Tor Olav med sin redaksjonelle kompetanse og digitale forståelse vil bidra til at mediehuset Adresseavisen får en enda sterkere posisjon i årene som kommer, sier Koch i meldingen.

Kraftig papirfall
Mørseth blir sjefredaktør i et mediehus som står meget sterkt i Trøndelag, men som må tåle kraftig fall i inntektene fra papiravisene. Adresseavisen-gruppen, som blant annet omfatter flaggskipet Adressa, flere lokalaviser og 10,1 prosent eierandel i Finn), omsatte for 791 millioner kroner i 2014. Det er en nedgang på 4,3 prosent. Driftsresultatet før engangseffekter endte på 94 millioner kroner, som er 22,1 prosent dårligere enn året før. I fjor krympet de samlede annonseinntektene med 7,2 prosent til 474 millioner kroner. Annonseinntektene fra papiravisene falt med 13,9 prosent til 335 millioner mens de digitale annonseinntektene steg med 14 prosent til 139 millioner kroner. Opplagsinntektene holder seg relativt stabile. I fjor falt de med 1,2 prosent til 248 millioner.

Men det det er her Adresseavisen, i likhet med en rekke andre små og store mediehus, møter den digitale transformasjonen og de nye tidene. Papirinntektene faller fort og de digitale vokser ikke raskt nok.