Konflikten mellom tv-distributøren Telenor og Discovery, kan føre til at nærmere tre millioner nordmenn mister tilgangen til det amerikanske tv-konsernets tv-kanaler. Det kan bety svarte skjermer for kanaler som TVNorge, Max, Fem og Discovery allerede fra mandag, dersom Telenor og Discovery ikke blir enige om betingelsene for en ny distribusjonsavtale.

Les også: - Urimelige priskrav

Det er ikke godt nytt for de store tv-annonsørene og særlig matprodusentene som i midten av februar har sitt største lanseringsvindu.

- Vi er i en dialog med mediebyrået om det. Det er klart at vi må revurdere hele kampanjen vår om det fortsetter sånn, sier markedssjef Anita Fallan i Gilde til Kampanje.

Hun forteller at situasjonen enn så lenge ikke er kritisk for dem.

- Vi har en langsiktighet i kampanjen vi har ute nå. Den kan leve lengre, det er ikke noe vi må ha ut i løpet av de neste ukene. Men om dette fortsetter må vi vurdere om vi får bygget den dekningen vi trenger på tv, legger hun til.

Saken fortsetter under bildet.

Blåmandag for annonsørene:

Forhandlingssjef i Omnicom Media Group, Jonas Buskop, sier det er muligheter for å flytte reklamekampanjen, men at tiden har vært knapp. - Dersom du ikke fulgte med i timen i går, kan du fort våkne opp til en blåmandag, sier han.

- Forsvinner penger allerede
Forhandlingssjef i Omnicom Media Group, Jonas Buskop, sier konflikten vil ramme norske annonsører som planlegger sine reklamekampanjer med Discoverys tv-kanaler som reklamebærer.

- Økonomisk vil dette få konsekvenser. Allerede nå forsvinner det penger ut fra Discovery, sier Buskop til Kampanje.

Omnicom representerer noen av landets aller største annonsører deriblant Orkla, Coop og Telenor.

- De annonsørene som vil sikre seg maks effekt på sine kampanjer, må ta innover seg at det blir svart skjerm i en viss periode. Da må man gjøre sine vurderinger og de som kommer til den konklusjon at her er det fornuftig å trekke ut midler og omplasser dem, vil det få konsekvenser for Discovery, sier han.

Buskop anslår at det amerikanskeeide tv-huset står i fare for å tape mellom fem og ti millioner kroner bare på den usikkerheten som nå har satt seg i markedet. 

Les også: 2,5 millioner seere kan miste TVNorge-kanalene

- Tapet beløper seg nok til mellom fem og ti millioner kroner allerede, sier han.

- Går utover omsetningen
TVNorge har i dag en omsetning per måned på rundt 100-120 millioner kroner og med halvparten av distribusjonen borte vil TVNorge-kanalene stå i fare for å miste rundt halvparten av den omsetningen dersom konflikten skulle vare i hele februar. Det vil bety et tap på rundt 50-60 millioner kroner per måned.

Kommersiell direktør i Discovery, Bjørn Solvang, sier tv-huset er innforstått med at reklameomsetningen kan bli rammet av den pågående konflikten med Telenors tv-distribusjonsselskaper.

- Ja, det kan skje. Mister man distribusjon så går det utover omsetningen, sånn er denne businessen, sier Solvang.

- Har det kommet noen reaksjoner fra annonsørene?

- Det jeg kan si er at vi i har vært i dialog med kunder og mediebyråer og at dialogen er god så langt. Litt avhengig av forløpet fremover så vil denne kontakten bli hyppigere, men akkurat nå går det sin vante gang, sier han.

Hvor store tap det eventuelt kan bli snakk ønsker ikke Solvang å spekulere i dersom partene ikke blir enige om en ny avtale.

Regnet på tv-tap:

Forhandlingssjef i Group M, Jarle Thalberg, mener det er for tidlig å flytte kampanjer og penger til andre kanaler, men tror på store Discovery-tap dersom reusltatet blir svarte skjermer fra og med mandag.

Mer enn bare reklame-tap
I mediebyrågruppen Group M, som blant annet teller store mediebyråer som Mediacom, MEC og Mindshare, sier forhandlingssjefen, Jarle Thalberg, at tapene kan beløpe seg til opp mot tre millioner kroner dagen, dersom Discovery-kanalene går i svart.

- Det er tre forhold som spiller inn her. Det er tapet av reklameomsetning, så er det tapet av distribusjonsinntekter og så er det den langsiktige negative effekten av at TVNorge ikke får lansert sin nye premiere og satsinger til et like stort publikum når seerskaren er halvert. Vi tror det totale tapet vil ligge på rundt tre millioner kroner dagen, sier Thalberg.

- Har dere flyttet penger og kampanjer fra Discovery?

- Nei, ikke ennå. Vi mener det er for tidlig, men har hatt dialog med TV 2 og MTG, og har vurdert andre løsninger som web-tv. Det er alltid alternativer, sier han.

- Blåmandag
Hos Omnicom Media Group sier Jonas Buskop at man allerede i går begynte å utforske alternativer.

- Vi kutter ikke hele Discovery, men må gjøre tilpasninger for å øke investeringene på alternative kanaler og andre mediealternativer, sier han.

- Er det reklametid å få kjøpt på andre tv-kanaler?

- Dersom du ikke fulgte med i timen i går, kan du fort våkne opp til en blåmandag, sier han.