De fire først månedene i 2016 er det solgt 4,2 millioner kinobilletter i Norge, noe som gjør det til det beste kinoåret her til lands på ti år. Det er store blockbustere, som superheltfilmen «Deadpool», som drar nordmenn til kinosalene, skriver NRK.

-  Filminteressen i Norge, og dette vet vi, er sterkere enn i veldig mange andre nordiske og europeiske land, sier administrerende direktør Ivar Halstedt i SF Kino.

Han får støtte fra filmkritiker i Morgenbladet, Ulrik Eriksen, som har en egen bloggpost om billettsalg i norske kinoer.

- Kinoen tilbyr en sone som det er mindre av i vår tid. Oppmerksomheten blir rettet mot et kulturprodukt, og man må skru av mobiltelefonen. Man sitter i mørket og stirrer på en skjerm, i en tid der vi får mye input overalt. Derfor kan nok en slik ramme bli mer og mer attraktivt, synser han.

Kinotrenden i Norge speiler resten av verden. I fjor var det på verdensbasis omsetningsrekord i kinobilletter.

- Kino står veldig sterkt, og oppskriften Hollywood har brukt for å møte utviklingen har vært ganske riktig, mener Eriksen.

14 filmer har så langt i år vært besøkt av over 100.000. «Deadpool» troner øverst med 311.544 besøkende, etterfulgt av den norske historiske dramafilmen «Birkebeinerne» med 266.901 besøkende. På de to neste plassene er «The Revenant» og «Alvin og gjengen: I farta», med henholdsvis 236.084 og 222.809 besøkende.