Tirsdag ble alle TV 2s rundt 900 ansatte informert om mediehusets nye strategi for de neste årene på det som har blitt omtalt som «det viktigste allmøtet i TV 2s historie». Der fortalte TV 2-sjef Olav T. Sandnes at nye medievaner og et konkurransebilde i rask endring medfører et kuttbehov på 350 millioner kroner. Han varslet samtidig om en storsatsing på TV 2s nett-tv-tjeneste Sumo.

Allerede mandag skrev Kampanje at TV 2-ledelsen ville varsle kutt på flere hundre millioner kroner.

Les mer: Skal kutte 350 millioner - alle tilbys sluttpakke

Les mer: Skjebnedag for TV 2-ansatte: - Det viktigste allmøtet noensinne

Vil ikke si noe om antall årsverk
Klubbleder for TV 2-journalistene, Henrikke Helland, forteller at klubben sitter igjen med blandede følelser etter allmøtet.

- Det var et flerfasettert budskap de kom med i dag og det legges en ganske tydelig strategi hvor det kom klart frem at man fortsatt skal drive med nyheter og aktualitet. TV 2 skal fremdeles være en betydelig samfunnsaktør og man ønsker å satse på innhold, det var veldig betryggende å høre, sier Helland til Kampanje.

Alle ansatte får mulighet til å søke sluttpakke, men TV 2-ledelsen vil ikke si noe om hvor mange årsverk som skal kuttes. 

- Vi har ikke fått noe fasitsvar på hva kostnadsreduksjonen vil være for de ansatte. Olav Sandnes var tydelig på at det vil bli nedbemanning, men sa også at man ikke må sette likhetstegn mellom størrelsen på kuttet og antall hoder. Man skal se på alle driftsutgifter og med den satsingen man kommuniserer er det ikke nødvendigvis slik at man trenger færre hoder, sier Helland.

Etter det Kampanje kjenner til skal det ha vært tilløp til amper stemning på allmøtet da TV 2-ledelsen ikke kunne svare på hva som er minstetallet på antall ansatte som må kuttes, dersom ingen tar sluttpakke.

Helland forteller at reaksjonene er delte på akkurat dette.

- Dette er den største endringen som har skjedd for de ansatte siden TV 2 startet, samtidig har vi ingen størrelser å forholde oss til, annet enn verdien på kuttet. Vi vet jo ikke ennå hvordan dette rammer. Noen har kommentert at de er glade for at dette ikke er et kuttprosjekt som skjer i affekt, men at man skal bruke tid, mens andre sier at de håper dette skal gå raskt slik at man ikke er i en evig prosess. 

Sandnes: - Kommer tilbake med mer informasjon
TV 2-sjef Olav T. Sandnes sier til Kampanje at de vil komme med flere detaljer om kuttene i september.

- For å kunne gå ut med konkrete tall må vi først bli ferdig med å utrede konkrete tiltak og løsninger. Det vi i dag presenterte var strategien, foran oss ligger arbeidet med tiltak. Nå skal vi jobbe godt sammen med organisasjonen og vi skal involvere de tillitsvalgte. Dette er en ansvarlig måte å drive endringsprosesser på i 2016 og vi har sagt at vi kommer tilbake med mer informasjon om hvordan dette vil påvirke organisasjonen i september, sier han til Kampanje.

Tirsdag kveld fortalte kulturminister Linda Hofstad Helleland til Kampanje at regjeringen vil lyse ut ny, midlertidig avtale om kommersiell allmennkringkasting på onsdag.

Les mer: Regjeringen lyser ut ny TV 2-avtale

Sandnes avviser at de venter med å være konkret om antallet årsverk før de vet hva en ny avtale om allmennkringkasting med staten vil innebære. TV 2 har som kjent gått ut med et ønske om å få kompensert deler av utgiftene som går med til å produsere nyheter.

-  Nei, det har ikke en sammenheng med dette, sier Sandnes.

- Kan kuttene bli enda større hvis TV 2 velger å ikke inngå ny avtale med staten?

- I 25 år har TV 2 vært en allmennkringkaster, i 25 år har det vært en balanse mellom kostnadene og de forpliktelsen vi påtar oss -  og motytelsene fra staten. Og det er det vi ønsker videreført. Så er det ikke nytt at vi i TV 2, i likhet med alle andre redaksjonelle miljøer, må tilpasse våre redaksjonelle ambisjoner til de rammevilkårene vi har. Det har vært gjeldende siden 1992 og slik vil det fortsatt være.

- Er du trygg på at dere kutter nok, helt uavhengig av avtalen med staten?

- Når vi har jobbet med denne prosessen, har vi forholdt oss til den utviklingen vi ser. I likhet med alle andre må vi til enhver tid tilpasse driften. Går det bedre enn forventet, må vi justere den ene veien, går det dårligere, må vi justere den andre retningen, sier TV 2-sjefen.

- Vil være smertefulle tiltak
- Hvordan opplevde du dagens allmøte?

- Jeg tror det er mange i TV 2 som har ventet på dette allmøtet. Jeg fikk mange gode spørsmål og opplevde at det var viktig å komme ut og være tydelig på å definere TV 2s retning videre. TV 2 er en sterk organisasjon som forstår at man må gjøre endringer i et marked som gjennomgår et stort skifte. 

- Møter du forståelse for nedskjæringene og omstillingen blant de ansatte?

- Jeg opplever at våre medarbeidere forstår at prosessen framover vil omfatte tiltak som vil være smertefulle. De forstår at TV 2, som de fleste andre medieaktører i dag, må kutte kostnader i et marked med tøffe rammevilkår.

Les også: TV 2 varsler full krig mot tv-distributører

Advarer mot outsourcing
TV 2-ledelsen skal også ha blitt utfordret på allmøtet om de har planer om å outsource nyhetene.

- Det ble stilt spørsmål og Sandnes svarte at de ser på alt, bekrefter Helland.

- Hvordan stiller klubben seg til et sånt tiltak?

- Erfaringene man ser fra Nyhetsbolaget i Sverige er avskrekkende. Det råtner på rot og blir knust av konkurrentene. Vi vil gå sterkt i mot at man skiller nyhetene ut som eget selskap. Det ville være et veldig dårlig strategisk valg slik vi ser det og slik erfaringen er fra Sverige.