En ny kalddusj har rammet TV 2. Omsetningen utvikler seg nå svakere enn det kanalen har budsjettert med og etter syv måneder i år skal kanalen ligge 100 millioner kroner bak budsjett. I 2015 hadde TV 2 en omsetning på 3,9 milliarder kroner. Situasjonen har forverret seg kraftig siden før sommeren.

- Vi kommenterer selvfølgelig ikke på budsjett-tall i TV 2, sier kommunikasjonsdirektøren i TV 2, Sarah Wiland til Kampanje.

Internt i TV 2 er det med andre ord lite som minner om sang, dans og resten av TV 2s programtilbud denne høsten. For denne høsten handler det om sviktende omsetning, millionkutt, seerfall og sluttpakker. Kilder Kampanje har vært i kontakt beskriver situasjonen som dyster og at «folk er livredde for jobbene sine».  For et par uker siden gikk den profilerte sportskommentatoren, Davy Wathne, ut og sa følgende.

- Jeg tror det blir blodig og fryktelig tøft – mye styggere og smertefullt enn vi har gått rundt og trodd, sa Wathne til VG.

Må ty til oppsigelser
I dag går også fristen for selskapets rundt 850 ansatte til å søke sluttpakke ut, men kanalen skal etter det Kampanje kjenner til «ikke være i nærheten» av å klare et høyt nok antall sluttpakker og på den måten unngå oppsigelser. Willand ønsker ikke å si noe om antallet sluttpakker som har kommet inn.

- Jeg ønsker først å kommentere på antallet sluttpakker etter at fristen utløper. Vår inngang i slike prosesser er at TV 2 skal søke å oppnå løsninger via frivillighet i så høy grad som mulig, det er også det vi jobbe for her, sier Willand.

Men dersom TV 2 skal unngå oppsigelser, må det ha kommet inn et ras av sluttpakkesøknader bare den siste uka. For kort tid siden var tallet nemlig rundt 30 etter det Kampanje får opplyst, og dermed milevis unna det mange tror vil bli en nedbemanning i størrelsesorden 150-200 årsverk.  

Dystert i TV 2:

Både omsetning og resultat i TV 2 skal ligge bak budsjettet for 2016 og situasjonen er om mulig blitt enda mer dyster for TV 2-sjef Olav T. Sandnes.

Situasjonen forverret
At situasjonen har forverret seg kom også tydelig frem på de ferske reklametallene fra mediebyråene som viste en nedgang i august på tv på hele 16 prosent. Tidligere har også TV 2 uttrykt skuffelse over omsetningen i august under OL.

Les også: «Grusom» utvikling i reklamemarkedet

Les også: - Skulle gjerne solgt mer tv-reklame

- Jeg har ingen interesse av å kommentere budsjetter på enkeltmåneder, men vi skulle gjerne solgt mer. Det er vel egentlig et ønske vi har hver eneste måned, sa salgsdirektør i TV 2, Bjørn Gunnar Rosvoll, til Kampanje onsdag denne uken.  

Willand sier det svake markedet for tv-reklame under OL og i august, ikke får noen konsekvenser for de planlagte kuttene i TV 2.

- Det arbeidet vi står opp i nå handler om å svare på helt fundamentale endringer i mediebransjen, det handler ikke om å svare på resultater i enkeltmåneder. TV 2 har også flere andre store inntektsben å stå på slik som distribusjon og abonnementsinntekter på TV 2 Sumo, for å nevne noen, sier Wiland.

Svakere resultater:

- Vi kommenterer selvfølgelig ikke på løpende resultater i TV 2, sier kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand.

Styrer mot underskudd
Men det er ikke bare på salget av tv-reklame at det nå svikter, etter det Kampanje kjenner til. Også det digitale reklamesalget og salget av betal-tv-pakker utvikler seg svakere enn budsjettert og etter det Kampanje forstår så skal TV 2 nå ligge an til et underskudd i størrelsesorden på rundt 50 millioner kroner.

- Vi kommenterer selvfølgelig ikke på løpende resultater i TV 2. Når det er sagt så er det heller ikke enkeltstående månedsresultater eller kortsiktige svingninger som er avgjørende for «TV 2 i 2020», men vesentlige endringer i mediekonsum og forretningsmodeller. De endringene mediebransjen nå møter utfordrer bransjen som helhet, og jeg mener vi kan konkludere med at det ikke er noe tegn til at disse endringene vil avta i styrke, heller tvert i mot, sier hun.

Men dersom utviklingen fortsetter i samme takt resten av året kan underskuddet raskt beløpe seg til nærmere 100 millioner kroner. Det vil i så fall være det svakeste resultatet noensinne i kanalens 25-årige historie. Situasjonen skal dermed ha forverret seg dramatisk. Før sommeren skal prognosen til TV 2 ha vært et resultat for helåret på rundt null etter det Kampanje kjenner til. 

- Krevende prosess
Mye tyder nå på at TV 2-sjef Olav T. Sandnes har fått langt dårligere tid med å se effektene av kuttprosessen og omstillingene «TV 2 i 2020» tar høyde for, og at dette var noe av årsaken til at det store allmøte 29. og sluttpakkefristen ble utsatt med to uker.  Det avviser imidlertid TV 2.

Les også: TV 2 utsetter sluttpakkefristen

- De endringene som pågår nå er ikke en situasjon som er TV 2-spesifikk, det er endringer som gjelder samtlige medieaktører. Det er hvordan vi velger å møte disse endringene som vil være avgjørende for hvor godt vi lykkes fremover. Hadde vi valgt å se på TV 2 som en vernet stillehavsøy i ellers krapp sjø hadde jeg vært mer nervøs. Jeg tror at vi må erkjenner at vi kommer til å stå i endringer over tid, sier Willand.

Hun sier arbeidet med «TV 2 i 2020» likevel er krevende.

- Prosessen vi er inne i nå er krevende for alle involverte siden det også innebærer at vi må si ha det til kolleger som vi bryr oss om og som har vært med på å bygge TV 2 til noe vi er stolte av. Dette er prosesser vi skal ta på alvor og håndtere ordentlig.  Jeg er likevel sikker på at TV 2 kommer styrket ut av dette og at vi vil fortsette å være en viktig aktør i det norske samfunnet også i tiden fremover, sier Willand

- Trist for hele bransjen
Flere av TV 2s mest kjente programledere og nyhetsankere har allerede valgt å takke ja til sluttpakker, deriblant Nils Gunnar Lie, Mah-Rukh Ali, Jan Øyvind Helgesen og Jan Ove Ekeberg som nå kommer til å forsvinne fra landets største kommersielle tv-kanal. Også folk bak kamera har sluttet deriblant gravejournalist Asbjørn Olsen og eiendomssjef Svein Ove Søreide.

- Nedbemanningene i TV 2 og andre mediehus er trist for hele bransjen, sa Asbjørn Olsen til Kampanje i sommer.

- Jeg har hatt mine beste, verste og villeste øyeblikk i arbeidslivet i nettopp TV 2. Derfor har jeg et veldig sterkt forhold til bedriften. Jeg kommer aldri til å slutte å være glad i TV 2, og håper mediehuset klarer seg gjennom tøffere tider, sa Søreide nylig til Kampanje.

Om et par uker den 29. september legger TV 2-sjef Olav T. Sandnes frem resultatene fra det store omstillingsprosjektet «TV 2 i 2020».  Der er det allerede besluttet at TV 2 skal redusere kostnadene med 350 millioner kroner frem mot 2020. Hvor og hvordan disse kuttene skal komme hersker det fortsatt stor usikkerhet om internt i TV 2 og dette vil Sandnes først redegjøre for i slutten av september etter at sluttpakkefristen har gått ut.

Bruker to milliarder på program
Det er likevel grunn til å tro at skal TV 2 klare oppnå 350 millioner kroner i resultatforbedringer, må kanalen kutte hardt i noen av sine største utgiftsposter innenfor nyheter og sport og i programavdelingene. Kostnadene til program er den desidert største posten i TV 2s utgiftsside og ligger på snaue to milliarder kroner hvor underholdning utgjør den største programposten med sine 730 millioner kroner i 2015.

Tiltak kanalen har gjennomført så langt er å presse tv-produksjonsselskapene på pris med noen helt nye prislister, flytte tv-kanalens promoavdeling fra Bergen til Oslo samt outsource programproduksjoner som «God Kveld Norge» til eksterne produksjonsselskap.

Les også: TV 2 henter inn BCG – skal granske alle tv-avtaler (abonnement)

Les også: - TV 2 kutter i Bergen

Les også: TV 2 setter bort «God kveld Norge» - Mastiff får jobben

Fikk du med den nyeste episoden av Kampanjecast som var viet TV 2? Her kan du høre episoden der tidligere TV 2-programleder Trude Teige var gjest.