TV 2 har lagt bak seg en tøff vår, som ble avsluttet med nok et andelstap i mai. I årets femte måned har hele TV 2-gruppen en andel på 27 prosent, som er 1,2 prosentpoeng mindre enn i fjor. Hovedkanalen har en andel på 18,1 prosent.

Les også: Sola skinner på MTG - NRK og TV 2 faller mest

- TV 2 leverer ikke. Det er ikke dramatisk, men de har hatt et mål om å ligge over 20 prosent, og det har de ikke klart noe av månedene så langt i år. Som største kommersielle kanal skal de ha en del flaggskip som leverer godt og som gir trygghet for annonsørene. Når mange av programmene har tydelige fall, så må man se på hvordan man kan stoppe det, sier tv-sjef Morten Wiberg i mediebyrået Carat til Kampanje.

Heller ikke tv-sjef i Mediacom, Marianne Massaiu, er i tvil om hvilken tv-gruppe som har størst grunn til å være misfornøyd med våren.

- Jeg må si TV 2. I forhold til investeringsnivået og satsingen de har hatt på hovedkanalen, så har de ikke hatt en stor uttelling. De trenger flere egenproduksjoner som leverer jevnt høye seertall, sier hun.

I vår har TV 2 blant annet tapt kampen mot TVNorge på søndager. Andre sesong av «Robinsonekspedisjonen» på TV 2 avsluttet sesongen med 100.000 færre seere  enn i fjor. TVNorge satte på sin side ny finalerekord med kjendisversjonen av «71 grader nord» tidligere i vår.

Les mer: Tror TV 2 vil revurdere Robinson etter nytt seerfall

- Har spikret neste vår
TV 2-direktør Trond Kvernstrøm sier til Kampanje at han er glad våren nå er over.

- Vi fikk ikke den oppmerksomheten og andelen denne våren som vi hadde håpet på. Nå gleder vi oss over at dette var siste vårmåned og ser frem mot sportssommeren med fotball-EM, Tour de France og OL i Rio, og God sommer Norge, Allsang på Grensen, Sommer i Dyreparken og mange andre fine programmer. Vi har også en historie om å gjøre det bedre på høsten og gleder oss til å komme i gang. Etter det er det en ny vår i 2017 som vi er optimistiske til. Den er mer eller mindre spikret.

- Hvordan ser den ut?

- Den ser veldig lovende ut.

Beholder målet på 20 prosent
Til høsten skal TV 2-direktøren servere seerne en programmeny som består av 70 prosent kjente merkevarer og 30 prosent nylanseringer. Vårens sesong har vært preget av en høyere andel nylanseringer, men neste vår skal andelen kjente merkevarer opp, forteller Kvernstrøm.

- Historisk sett har vi ikke hatt den brøken på våren tidligere, men det jobber vi med nå. Vi kommer tilbake med etablerte merkevarer som vi vet seerne vil ha.

Selv om TV 2 ikke har lykkes med å nå målet om en andel på 20 prosent på hovedkanalen så langt i år, vil ikke Kvernstrøm justere ned målet.

- Du har helt rett i at markedet er i endring, men andelsmålet for TV 2 er fortsatt på 20 prosent.

Dobbelt opp med «Farmen»
Blant høstens etablerte merkevarer, er det allerede kjent at TV 2 henter tilbake suksesser som «Skal vi danse» og «Farmen». TV 2 spiller inn hele to sesonger av sistnevnte i løpet av sommeren, én med kjendiser og én med ordinære deltakere. Hvilken av produksjonene som får premiere først er ikke klart, og etter det Kampanje forstår skal det være aktuelt å sende en av «Farmen»-sesong også på nyåret.

- Vi skal ha høstlansering i august og legger frem programmene våre der. Det vil ikke komme som en stor overraskelse om «Farmen» er i høstskjemaet, sier Kvernstrøm.

Wiberg har tro på at TV 2 vil lykkes bedre med sommeren og høsten.

- Jeg tror TV 2 kan komme tilbake. De har et par veldig store produksjoner på gang, både i form av «Farmen» og «The Stream», som helt klart vil bidra til at de som kanal vil løfte seg, sier han til Kampanje.

- Har snudd et synkende skip
Massaiu mener det er lett å krone en vinner etter vårens tv-sesong.

- MTG. Det er ikke noe å lure på. De har løfta kvaliteten og sikret produksjonene sine bedre. De har også tatt et aktivt valg om hvem de ønsker å være profilmessig, og hvilke seere de primært ønsker å nå. De er selvfølgelig avhengig av en del enkeltkonsepter som «Luksusfellen» og «Paradise Hotel», men det interessante er at de klarer å løfte seing jevnt utover dette, sier hun til Kampanje.

MTG TV har klart å få ny vind i seilene etter mange år i motvind. De lukter på en tosifret prosentandel i tv-markedet med en andel på 9,3 prosent i riksuniverset, som består av alle seere over 12 år. Det er opp 1,4 prosentpoeng fra samme måned i fjor.

- Selv om de fortsatt er den minste av de store kommersielle kanalene, har de vist at de kan snu et synkende skip og få fart på båten igjen. Det er positivt, dog er det et stykke opp også i forhold til hvor store de var i 2010, sier Wiberg til Kampanje.