I helgen publiserte Nrk.no en stor sak om gjengkriminalitet i Oslo. Dette var også hovedoppslaget på Dagsrevyen lørdag kveld.  

I saken refereres det kilder som hevder at gjeng-situasjonen  i enkelte bydeler i hovedstaden er verre enn på mange år.

- «Kidsa går med gønnere», bokstavelig talt, sier et gjengmedlem til NRK. Nå frykter foreldre og ungdommer «svenske tilstander» i Oslo øst, heter det i ingressen til NRK.

Flere NRK har intervjuet i saken som ble sendt lørdag på Dagsrevyen uttrykker bekymring for «svenske tilstander» deriblant frivillighetsarbeider Anne Karima Nordengen og ungdomsarbeider Nahom Daniel. NRK har også fått Ap-politiker Jan Bøhler til å uttrykke sin bekymring, uten at han konkret sier samfunnet er på vei mot «svenske tilstander». Utsagnet om «svenske tilstander» bekreftes ikke av andre kilder i oppslaget. 

Nå viser det seg at ikke alle NRK kontaktet i arbeidet med saken deler bekymringene. Forfatter og journalist Adel Khan Farooq mener det absolutt ikke stemmer at det er «svenske tilstander» i Norge, og at NRK hadde bestemt seg for vinklingen på forhånd. 

Ifølge Khan Farooq var han nemlig en av dem som ble kontaktet da journalistene jobbet med saken, og ble angivelig spurt om han kunne fungere som «ekspert» fordi han har skrevet romanen «Mine brødre», hvor en del av handlingen er lagt til østkanten i Oslo. Men Farooq verken kunne eller ville bekrefte påstanden om at det var «svenske tilstander» i Oslo, og mener han på grunn av det ble droppet som kilde av NRK.

I helgen delte forfatteren sin frustrasjon over det han kaller «dårlig journalistikk» i et innlegg på Facebook.

Innlegget er delt over 650 ganger, og likt av over 1300 mennesker. Flere deler sin frustrasjon i kommentarfeltet. 

- Dårlig journalistikk
Khan Farooq er oppgitt over måten NRK valgte å gå frem på.

 - Med utgangspunkt i en ide forsøker man å formulere en problemstilling. Et kildemateriale er relevant når det kan svare på, eller bidra til å svare på, journalistenes antagelser og hypoteser. Men journalistikk handler hele tiden om valg om framstilling og om kildeutvalg, og nyhetsvinklinger som aldri står bom fast. Leserne og seernes tillit til media blir mindre når man får operere på denne måten. Dette er dårlig journalistikk, sier Khan Farooq til Kampanje.

- Hva var det NRK sa da de kontaktet deg? 

- Henvendelsen gikk ut på at de ønsket min hjelp til å lage denne reportasjen. Jeg hadde blitt tipset som en person man kunne snakke om problematikken med, men samtalen utviklet seg ganske raskt til å handle om jeg kunne si noe om at det er svenske tilstander i Oslo. Dette kunne jeg hverken si eller gå god for, og da ble jeg spurt om jeg kjente noen andre som mente det. 

Forfatteren er ikke overrasket over vinklingen NRK likevel endte opp med, og reagerer på fremgangsmåten.

- Jeg ble ikke helt overrasket over vinklingen fordi jeg visste at denne saken skulle komme ut. Både sak og debatten hadde sett helt annerledes ut hvis premisset for saken ikke hadde stått fast. Jeg er overhodet ikke kritisk til at man lager sliker saker, men det er måten det gjøres på som jeg reagerer på. Framgangsmåten er feil.

NRK: - Dette er ikke riktig
- Dette er ikke riktig, og våre medarbeidere har en annen oppafatning av situasjonen. Vi har vært i kontakt med Farooq og vurdert å brukt han som kilde og til research, men han har ikke blitt bedt om å si at det er svenske tilstander i Oslo. Han har heller ikke blitt intervjuet av NRK, sier Alexandra Beverfjord, nyhetsdirektør i NRK, til Kampanje.

Hun utdyper: 

- Når vi jobber med store saker som dette er vi i dialog med mange forskjellige aktører. I arbeidet med denne saken var vi i kontakt med 30-40 personer, Farooq var en av dem. Årsaken til at han ikke ble brukt som kilde var at han ønsket å få penger for å bidra til research, og derfor ble det ikke aktuelt å ha ham inne som intervjuobjekt.

Khan Farooq sier han ikke kjenner seg igjen i det Beverfjord sier.

- Jeg er overrasket over at de sier dette, for jeg vet at dette er sant. Enten dekker NRK for Alayoubi, eller så dekker han for seg selv og sine sjefer. Dette blir for dumt!