Julie Andem skal utvikle og regissere den amerikanske versjonen av «Skam». Det bekrefter hun selv.

- Jeg ville ikke gi den til noen andre. Det vil bli en utfordring å lage «Skam» i en annen kultur, på et annet språk, til et større og mer mangfoldig publikum. Men jeg lover å legge alt jeg kan i dette prosjektet, skriver Andem på sin Instragram-konto i kveld.

Det var i oktober det ble kjent at NRKs store suksesserie «Skam» er blitt solgt til Facebook i USA. Samme dag som nyheten sprakk, kunne kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen fortelle til Kampanje at «Skam»-regissør Julie Andem hadde fått oppdraget med å lage den amerikanske versjonen.

- Jeg er litt stolt over at NRK utvikler talenter som får nye oppgaver utenfor NRK. Hun vil ønskes velkommen tilbake i NRK når hun måtte ønske å det, sa Eriksen til Kampanje.

Så ble det kjent at noen formaliteter gjenstod før en avtale var på plass, men nå bekrefter altså Andem at hun tar oppdraget.

Dette skriver Julie Andem på Instagram:

Dear Coolest fanbase on earth. Thank you so much for all your messages, I am not able to answer all of you, but I read everything. And with this note I want to try to answer some of your most frequent questions. When Skam started my plan was to make three seasons and then hand it over to a new writer/director. But when season 3 was done, I couldn’t give it away. It didn’t feel right. So I made one last season. I know many of you are still sad it ended, but I am positive it was the right decision. I wanted Skam to be no less than amazing, and for several reasons I wouldn’t have been able to make a season 5 as good as it deserved to be. Maybe at some point in time we will go back to Skam and meet all the characters once again. But not now. Skam was made at NRK, the public broadcaster in Norway, and they also own the rights to it. NRK is not a commercial network, but financed by the Norwegian public trough a mandatory annual license fee, which means that it is paid by the Norwegian public to make content for the Norwegian public. This is great because it means that the network is not run by profit, but is able to take chances on bold ideas with a small target audience, shows like Skam. But it also means that it is there to serve the Norwegian public. So even though teens from all over the world started watching Skam, every choice we made in the show was to serve teens in Norway. At some point it became impossible not to notice the need amongst teens everywhere. The need to open up and discuss topics like mental illness, sexual harassment and sexual orientation. This is why NRK sold the show for remakes. I have decided to showrun and direct the American version of Skam. I didn’t want to give it to someone else. It will be a challenge to try to make it in a different culture, in a different language, to a much larger and diverse audience, but I promise that I will put all of my effort and heart in to it. And I am going to need your help. Because Skam is not my show. All of us own Skam. It is not just a drama series, it’s an event and a community that all of you are a part of and contribute to. So please help me. Let's show teens everywhere that they are not alone.

Et innlegg delt av julieandem (@julieandem)

Sendes på Facebook Watch
NRK inngikk i desember i fjor en produksjonsavtale med XIX Entertainment, som igjen har inngått ein avtale med Facebook. Avtalen ble signert på tv-messen i Cannes i høst. Den første sesongen vil bli sendt i løpet av 2018. Facebooks tv-satsing Facebook Watch ble lansert så sent som i august i år, og skal tilby eksklusivt tv-innhold til sine to milliarder brukere. Det skal altså inkludere en ny versjon av NRKs seriefenomen.

Bak produksjonsselskapet XIX Entertainment står Simon Fuller, som er mannen bak internasjonale tv-suksesser som «Idol», «So You Think You Can Dance» og pop-gruppa Spice Girls.

Les mer: «Skam» solgt til USA

I forrige uke ble det kjent at «Skam» også får egne versjoner i fem europeiske land, etter at NRK har inngått avtaler i Tyskland, Spania, Italia, Nederland og Frankrike.

Les mer: «Skam» blir europeisk

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen har tidligere uttalt til Kampanje at eksporten av «Skam» gir NRK relativt beskjedne inntekter.

- Vi har ingen forretningsmodell knyttet til salget av «Skam». NRK får inntekter på til sammen åtte-ni millioner kroner, mens vi har brukt 35 millioner til sammen på å lage «Skam». Men dette er selvsagt utrolig viktig for NRK, fordi salget av «Skam» sier noe om at vi har levert innhold i verdensklasse. «Skam» er blitt en sensasjon fordi det er en ny måte å produsere og publisere innhold på, sa kringkastingssjefen til Kampanje.

Les også: Facebook kjøper amerikanske «Skam»: - En veldig spesiell avtale

Les også: «Skam»-skaperen er Årets medienavn