Artikkelen blir oppdatert.

NRK har lagt om distriktsnyhetene fra to lange til tre korte sendinger. Tidligere var NRKs distriktssendinger to bolker på til sammen 20 minutter. Nå er de redusert til tre bolker på fem minutter hver. Endringene har skapt seerstorm og i dag ble saken tatt opp i Stortingets spørretime. Senterpartiets kulturpolitiske talsperson Åslaug Sem-Jacobsen ville vite om kulturministeren mener omleggingen ivaretar NRKs allmennkringkastingsoppdrag.

- Dette har vakt sterke reaksjoner mange steder i landet fordi de korte sendingene byr på langt færre saker og mye mindre innhold enn det tilbudet NRK hadde før omleggingen, kunne Sem-Jacobsen fortelle kulturministeren fra talerstolen.

Dette ble for øvrig Linda Hofstad Hellelands siste opptreden som kulturminister i Stortinget. Hun blir ifølge flere medier erstattet av Venstre-leder Trine Skei Grande, mens Helleland angivelig er på vei til posten som statsråd i barne- og familiedepartementet.

-  Voldsomt stort engasjement
I spørretimen, før vaktskiftene og nøkkeloverrekkelser i departementene senere i dag, kommenterte Helleland NRK-støyen slik:

- Jeg har registrert at det er et voldsomt stort engasjement rundt omkring i landet, og særlig vi som er fra distriktet mener at ikke alt bør dreie seg om det som skjer i Oslo-gryta. Derfor skjønner jeg at folk engasjerer seg. Det er jeg glad for fordi det sier noe om hvor viktig allmennkringkastertilbudet i Norge er i folks hverdag, sier Helleland, som poengterer at NRK-plakaten skal reflektere det mangfoldige Norge.

Hun viser videre til at NRK er forpliktet til å ha et godt lokalt tilbud og skal være til stede i alle fylker. Ifølge NRKs vedtekter, som statsråden påpekte ble sist revidert i desember 2017, plikter NRK å tilby et innhold som har utgangspunkt i distriktene, og at NRK skal ha distriktssendinger alle hverdager.

Kan ikke overstyre NRK-ledelsen
Men statsråden minner om at hun ikke kan overstyre NRK-ledelsens redaksjonelle beslutninger.

- I kringkastingsloven slås det fast at kringkastingssjefen er administrerende direktør i NRK og har dermed ansvaret for den løpende programvirksomheten. Det innebærer at det ligger til NRK og kringkastingssjefens redaksjonelle frihet å bestemme hvordan allmennkringkastingsoppdraget best kan oppfylles innenfor de rammene som er satt, sier hun.

NRK-omleggingen har utløst et skred av skarp kritikk i sosiale medier og debattinnlegg.

- Vi har ikke NRK-lisensen for at folk utenfor Oslo skal stå uten et lokalt nyhets- og aktualitetstilbud på radio og tv, skrev Roger Ingebrigtsen i et innlegg på Nordnorskdebatt.no og Kampanje.

– Uakseptabel er den latterlige reduksjonen av sendetid av lokale nyheter på NRK! Dette blir min sak i Kringkastingsrådet. Mulig jeg har forgjeves håp, men kamp skal det bli!, skrev Trude Drevland, som er tidligere Bergens-ordfører og ferskt medlem av Kringkastingsrådet på sin Facebook-side torsdag, ifølge Journalisten.

Drevland oppfordrer flere til å klage til Kringkastingsrådet, og ifølge Journalisten har de mottatt 35 klager, slik at tema kanskje skal opp på møtet i mars.

Les også: - Gi oss nyhetene tilbake, NRK!

Les også: - Et bedre distriktstilbud for alle

Statsråden forteller at hun har tatt opp Sp-politikerens spørsmål om endringene i distriktssendingene med NRK-ledelsen.

- Jeg har forelagt Sem-Jacobsens spørsmål for NRK, og NRK svarer meg at de kontinuerlig arbeider med å forbedre distriktstilbudet og hvordan det skal nå ut til publikum. NRK viser til at distriktstilbudet nå bare når ut til 50.000 nordmenn under 50 år. Derfor har NRK valgt å sette iverk flere tiltak for øke andelen innslag fra distriktskontorene i de riksdekkende nyhetssendingene og på andre NRK-plattformer, sier Helleland.

Åslaug Sem-Jacobsen er fornøyd med at kulturministeren har tatt opp bråket om distriktssendingen med NRK-ledelsen.

- Jeg er glad for at statsråden har tatt opp dette med NRK. Kulturkomiteen besøkte NRK i går og vi tok opp saken. Da svarte NRK-ledelsen at den er veldig klar over kritikken, at alt skal evalueres og at de er klar for en dialog med politikerne, sier hun.