På slutten av 90-tallet lanserte Ole Henrik Nissen-Lie nettavisen Propaganda, en aktør som konkurrerte iherdig med blant andre Kampanje. I 2003 gikk Nissen-Lie over til en helt annen nisje da han kjøpte seg inn i fagpresseselskapet Norsk Maritimt, som utgir båtmagasiner.

I fjor inngikk Nissen-Lies selskap et samarbeid med VG om å lage egne båtmagasiner for et av landets største mediehus.

- For en mediegründer som lanserte nettavisen Propaganda for snart 20 år siden kan det virke som et paradoks å satse på print nå, men det viser jo at den nye medieøkonomien er mer sammensatt, og at det også kan dreie seg om å bruke digitale muligheter også til å lage kostnadseffektive leserprodukter på papir, sier Nissen-Lie til Kampanje.

- En av de største fritidsaktivitetene
I år økes antallet utgivelser av VG Båt fra to til tre. Magasinet fulldistribueres med avisen VG.

- For første gang har vi fått et riksdekkende båtblad med ca 350.000 lesere her i landet. VG Båt er et samarbeid der Båtliv og SEILmagasinet leverer innhold og selger annonser, mens VG trykker og distribuerer magasinet med avisen VG. Første utgave var et omfattende båtblad på 40 sider trykket på magasinpapir med nyttig og inspirerende innhold for båtinteresserte, forteller Nissen-Lie.

Han fortsetter:

– Båtlivet er en av de største fritidsaktivitetene i Norge. Transportøkonomisk Institutt opplyser at halvparten av Norges befolkning er i båt i løpet av sommeren. VG er Norges riksavis med god dekning langs hele kysten. Vi er glade for at båtlivet nå får en bredere plass i Norges største avis, sier Nisen-Lie.

- Forretningsmodellen er enkel
- Hvordan ble samarbeidet med VG etablert?

- Vi har hatt et samarbeid med VG i flere år på nett, der vi har levert nettsaker til VG med avtale om lenking til oss for å skape trafikk. Mange båtsaker er populære og magasinet er en videreutvikling av dette samarbeidet, sier mediegründeren, som forteller at magasinets annonseinntekter havner hos hans medieselskap.

- Forretningsmodellen er enkel: Vi lager innhold og får betaling i form av annonsesalg. VG står for produksjon og distribusjon og får løssalgsinntekter.

Også VG er fornøyd med samarbeidet.

 - Vi har fått mange positive tilbakemeldinger på VG Båt, og avissalget med magasinet er bra, sier direktør Audun Solberg i VG.

- Magasiner i multimediakonsepter
Selv om Nissen-Lie fortsatt satser på papirmedier, er han ikke i tvil om at det brenner et blått lys for printmedienes forretningsmodell.

- Den tradisjonelle forretningsmodellen på papir er utdatert. Papir er en dyr og langsom distribusjonsform uten interaktivitet. Opplaget faller og færre aviser vil utkomme på papir i fremtiden. Magasiner kan imidlertid inngå i multimediakonsepter som også benytter seg av mulighetene for digital distribusjon og som baserer seg på digitale kundedata. Verdien av godt innhold og gode kundedata fortaper seg ikke i den digitale økonomien, snarere tvert om.

Tøffere tider
Han forteller at medieselskapet Norsk Maritimt har tjent penger siden han gikk inn på eiersiden i 2003. Men forlaget er blitt rammet av endringene i både mediebransjen og båtbransjen.

- Forlaget har gått med overskudd i alle år siden. Omsetningen har falt de siste årene på grunn av strukturendringene i mediebransjen, men også på grunn av lavkonjunktur i båtbransjen. 

I 2016 omsatte selskapet for 15,7 millioner kroner, en nedgang på åtte prosent sammenlignet med året før. Resultat før skatt ble 140.000, mot 223.000 året før. Omsetningen nådde en topp i 2012 med 24,9 millioner kroner.

De siste årene har selskapet rustet opp sin digitale satsing.

- Utvikling av apper og nettsider er tatt over driften, og de to siste årene har digitale abonnement vært et vekstområde. Digitalt abonnement omfatter alt innhold i magasinene fra og med 2006, og mye av vårt innhold er såkalt long tail innhold, som tester av båter, havneguider, tips om vedlikehold, turberetninger og reportasjer om sjømannskap, forteller Nissen-Lie.

Slik ser VG Båt ut:

Magasinet VG Båt fulldistribueres med VG. I år økes antallet utgivelser fra to til tre.