I mars går TV 2 på lufta med det nye direktesendte lørdagsprogrammet «Århundrets stemme», der ti kjente artister hver uke skal ta for seg hit-låter fra et nytt tiår. Underveis skal tv-seerne stemme frem sine favoritter, til det bare står én vinner igjen.

Eksternsjef Petter Wallace i NRK har de siste seks årene hatt stor suksess med å la kjente artister konkurrere om seernes gunst på lørdagskvelden i «Stjernekamp», som har blitt sendt hver høst siden 2012. I «Stjernekamp» skal artistene bryne seg på en ny sjanger hver uke, og vinneren kan kalle seg «Norges ultimate entertainer».

Wallace har fått med seg nyheten om «Århundrets stemme». På spørsmål om hva han tenker om den nye konkurransen, forteller han at han har bedt om mer informasjon fra produksjonsselskapet Monster, som både står bak «Stjernekamp» og «Århundrets stemme». 

- Jeg er ikke sikker på hvor nært «Stjernekamp» det ligger, jeg har ingen annen informasjon enn det jeg har lest, og må bare gå ut fra at Monster og TV 2 produserer et program som skiller seg klart fra «Stjernekamp». Vi har bedt om et møte med Monster for å få en beskrivelse fra dem, sånn at vi er sikre på at programmet ikke berører rettighetsmessige utfordringer, sier Wallace til Kampanje.

NRK og Monster eier rettighetene til «Stjernekamp»-formatet sammen med opphavskvinne og co-produsent for «Stjernekamp», Vibeke Sørlie.

- Da er det naturlig at vi snakker med våre partnere når de inngår nye samarbeid, sier Wallace.

Vibeke Sørlie ønsker ikke å kommentere saken, og henviser videre til NRK for eventuelle kommentarer.

- Må høre mer om konseptet
- Frykter du at interessen for «Stjernekamp» kan svekke seg med dette formatet?

- For det første må vi høre mer om konseptet, men jeg er opptatt av at norske tv-kanaler skal komme med gode konsepter som kan konkurrere mot globalt innhold. Det er der konkurransen ligger. Konkurransen med de norske aktørene er mye mindre viktig, sier Wallace.

- Du tror ikke tv-seerne kan bli mette på denne type formater?

- Vi har sett før at ganske like konsepter har klart å leve side om side, og da er det kvalitet som teller, og tradisjon.

- Var ikke dere litt inspirert av «Skal vi danse» da dere lanserte «Stjernekamp» i 2012?

- Det vil jeg ikke si. Hvis vi var inspirert av noe, så var det å prøve å kombinere dans, show og kunnskap om musikk, og gjøre det på en måte som hadde NRK-genet. Hele konseptet til «Stjernekamp» er basert på at dette ikke er amatører, men profesjonelle aktører, og det hadde ingen andre formater tatt opp i seg før.

Saken fortsetter etter bildet.

Ny artistkonkurranse: TV 2 satser på å finne «Århundrets stemme» i sin nye storsatsing. Ivar Dyrhaug og Bertine Zetlitz sitter i ekspertpanelet som skal vurdere artistenes innsats. Foto: Espen Solli/TV 2

Monster: - Ingen konflikt
Administrerende direktør i Monster, Ingvild Daae, er opptatt av å avvise alle likheter mellom de to formatene.

- Dette er et underholdningsprogram. TV 2 har drevet med underholdningsprogrammer i lang tid, og vi produserer underholdningsprogrammer for alle tv-kanalene. Det er helt uproblematisk. Når Kampanje skriver en overskrift som trekker inn «Stjernekamp», så er det klart at NRK lurer på hva dette er, sier hun.

Les mer: TV 2 klar med egen «Stjernekamp» - henter Ivar Dyrhaug fra NRK

- Du mener det ikke er noen grunn til å trekke en parallell mellom disse programmene?

- Dette er et underholdningsprogram, en sangkonkurranse, som TV 2 har lang erfaring med å sende, og som Monster har lang og bred erfaring med å lage, utvikle og produsere. Det er ingen konflikt. Det er ingen sak.

Petter Wallace avviser på sin side at det er Kampanjes vinkling som ligger til grunn for møtet.

- Vi hadde uansett bedt om et møte, sier han.

Satser internasjonalt
Daglig leder i produksjonsenheten Monster Entertainment, Jan Egil Ådland, forteller at de har internasjonale ambisjoner for «Århundrets stemme».

- Det er litt tidlig å si, ettersom det ikke er blitt laget ennå, men ambisjonen er å skape et program som også reiser utenfor Norges grenser, sier han.

Ådland mener programmet føyer seg inn i en lang TV 2-tradisjon med å lage underholdning kombinert med historie, og viser til «Gylne tider» og «En bit av historien» som eksempler.

- TV 2 har lang erfaring med å lage programmer som tar for seg historisk fakta kombinert med underholdning. Det er det vi skal gjøre. I hver episode skal artistene tilbake på en tidsreise til et nytt tiår og finne ut av hva var det som preget musikken, hva var folk opptatt av, hva var de største historiske hendelsene. Musikk oppstår ikke i et vakuum, men påvirkes av vår felles historie. Vi skal hylle soundtracket til den historien, sier Ådland.

Han vil ikke sammenligne programmet med «Stjernekamp», som fortsatt er en prioritet hos produksjonsselskapet.

- «Stjernekamp» er vår format-baby, som etter veldig hard jobbing både fra Vibeke Sørlie, Monster og NRK, har blitt en kjempeviktig merkevare som vi kontinuerlig jobber med å bevare og forbedre.