«Århundrets stemme» er et nytt direktesendt tv-program på TV 2 hvor ti kjente artister skal ta for seg hits fra de siste hundre årene og konkurrere om tv-seernes stemmer. Til slutt står bare én av dem står igjen som vinner.

Programmet legger seg altså i samme sjanger som NRK-suksessen «Stjernekamp».

- Et så spennende tv-konsept måtte jeg bare takke ja til, sier Ivar Dyrhaug i en pressemelding.

Den tidligere NRK-programlederen gjør dermed et comeback på tv etter at han ga seg i «Beat for Beat» i 2015. Han skal sammen med artist Bertine Zetlitz utgjøre ekspertpanelet i «Århundrets stemme».

- Det som gjør «Århundrets stemme» så spennende, er at musikken og historien settes sammen i en kontekst. Dette er et program som heier frem det individuelle uttrykket hos artistene. I tillegg til at jeg får lov å mene noe om hver musikkpresentasjon hos artistene, vil jeg helt sikkert også la meg inspirere av artistenes personlige tolkninger, sier Bertine Zetliz.

TV 2s programredaktør Jarle Nakken gleder seg til premieren lørdag 3. mars.

- Det er veldig stas å kunne presentere en nyutviklet lørdagssatsing for TV 2-seerne. «Århundrets stemme» er en storsatsing som vil by på musikalske høydepunkter fra de siste hundre årene. Her vil de kjente låtene som preget tidsånden i det tiåret de ble skrevet leve videre, settes i kontekst og være selve rammeverket for historiefortellingen, sier Nakken.

Det er Monster, som også står bak «Stjernekamp» og «Skal vi danse», som produserer nysatsingen.

- Her blir det lørdagsunderholdning for hele familien, med musikk, historie og en flott og variert gjeng med kjente og kjære artister, som formidler ulike sjangre og når et bredt publikum, fortsetter Nakken.

- Har «Stjernekamp» vært inspirasjonskilden?

- Det finnes mange måter å gjøre kjendisdrevet underholdningsprogrammer på og det finnes mange konsepter i denne sjangeren. Jeg vil heller si det motsatte, vi har startet med å utvikle en god idé som har blitt pitsjet av Monster og som har en helt annen kontekst enn «Stjernekamp». Vi går inn i det historiske og trekker ut essensen av lydbildet gjennom vår felles hundreårige musikkhistorie. Det er ikke en konkurranse i ulike sjangere. For oss som jobber med konsepter er det klare skiller mellom formatene.

- Dere har ikke bedt Monster om å lage en ny versjon av «Stjernekamp»?

- Overhodet ikke.

Nakken mener programmene har flere forskjeller enn likheter.

- Du kan også si at «Stjernekamp» ligner på «Skal vi danse». Disse store underholdningsformatene har noen motorer som kan se like ut, men så er dynamikken og uttrykket annerledes. Man må se det på lufta.

De ti artistene som skal delta er Nosizwe Baqwa, William Hut, Guri Schanke, Øivind «Elg» Elgenes, Frida Ånnevik, Chris Medina, Daniel Owen, Jannike Kruse, Eirik Søfteland og Marianne Sveen.

Hvem som skal lede programmet vil offentliggjøres på et senere tidspunkt. 

På NRK har «Stjernekamp» vært en av kanalens aller største suksesser siden premieren i 2012. Fjorårets finale samlet over én million seere.

Les mer: «Stjernekamp» tilbake over millionen: - Stort å ta innover seg