I helgen kunne Kampanje fortelle at nesten samtlige ansatte og ledelsen i tv-produksjonsselskapet Rubicon har fått tilbud om sluttpakker fra den svenske eieren Endemol Shine og styreleder Karin Stjärne. Administrerende direktør Pål Kruke Kristiansen skal også angivelig ha fått fyken etter at selskapet har tapt hele 33 millioner kroner de siste to årene. 

Les mer: Blodbad i Rubicon - ansatte og ledelse for sluttpakke-tilbud (abonnement) 

Rubicon har produsert store tv-suksesser som «Lilyhammer», «Masterchef», «Det tredje øyet», «Luksusfellen» og «Mesternes mester» for de største tv-kanalene i landet. Sistnevnte har vært en av selskapets mest lønnsomme produksjoner, og produseres for NRK. Petter Wallace, eksternsjef i NRK, sier til Kampanje at han ikke er fornøyd med hvordan situasjonen har blitt formidlet og håndtert. 

- Vi ble kort orientert om situasjonen i Rubicon sent fredag, flere dager etter at dette hadde skjedd. Vi hadde ønsket en offisiell tilbakemelding tidligere, sier Wallace.

- Er dere bekymret for situasjonen de står i? 

- Ja, vi er ganske bekymret. Vi har bedt om et møte med den nye ledelsen for å få sjansen til å stille de spørsmålene vi trenger svar på, og da vil de forhåpentligvis kunne berolige oss. Det som er viktig for oss, er at Rubicon beholder den faglige kompetansen på tv-produksjon. De flinke fagpersonene er grunnen til at vi har plassert så mye som vi har gjort hos Rubicon, og de er vi avhengige av at fortsatt er der og leverer innhold til oss, sier han.

«Stort sett lojale» 
Petter Wallace beskriver Rubicon som «en god og stort sett veldig lojal samarbeidspartner», og blant de aller viktigste leverandørene til NRK. Nå håper han at situasjonen snart normaliseres. 

- Om Rubicon kan komme tilbake, avhenger av at de beholder de flinke folka. Et produksjonsselskap er ingenting annet enn de personene som jobber der. Derfor er vi helt avhengig av at det er trygt og godt sted for de flinkeste folkene i bransjen. Det gjenstår jo å se, og derfor ser jeg fram til å få en grundig forklaring og gjennomgåelse av ledelsen. Forhåpentligvis kan de forsikre oss om at det er tilfelle, sier Wallace.

Bekymret: NRKs eksternsjef Petter Wallace ser ser jeg fram til å få en grundig forklaring og gjennomgåelse av ledelsen i Rubicon. Foto: NRK.

MTG: - Utrolig trist
«Luksusfellen», som produseres for TV3 og Modern Times Group (MTG) har også vært god butikk for Rubicon. Andreas Bakka Hjertø, programdirektør i MTG TV, sier de i motsetning til NRK ble godt informert om utviklingen i selskapet.

- MTG ble orientert ved skandinavisk sjef Karin Stjärne om utviklingen. Vi synes det er en trist, men forståelig utvikling, sier Hjertø. 

- Hva tenker dere om situasjonen i selskapet? 

- Det er selvfølgelig utrolig trist at mange medarbeidere kommer til å miste jobben i Rubicon og vår sympati går til dem i dag. Tv er i en kontinuerlig utvikling og forbruket av levende bilder har aldri vært større. Det er viktig å ha store kvalitetsleverandører av godt norsk innhold, og vi synes det er leit at en så god leverandør som Rubicon har havnet i denne vanskelige situasjonen, sier Hjertø. 

- Tror de kan komme seg tilbake 
Rubicon har produsert «Luksusfellen» i ti år, og selv om selskapet ser ut til å slite for tiden, er det ingen tvil for Hjertø om at Rubicon fortsatt er de riktige til jobben. 

- Jeg tror Rubicon kan komme seg tilbake etter dette. Rubicon har en sterk merkevare og et stort og trygt konsern i ryggen. De har mange gode formater i sin katalog, men trenger kanskje en omstillingsprosess for å rigge seg for fremtiden. 

- Har Rubicon vært en viktig leverandør for MTG?

- Rubicon har vært en fantastisk leverandør for oss og kommer til å fortsette og være det i fremtiden. De har levert et av våre fremste flaggskip, Luksusfellen, til våre seere i hele ti år og kommer forhåpentligvis til å gjøre det i all uoverskuelig fremtid. En omstillingsprosess er aldri enkel, men vi håper Rubicon kommer seg gjennom denne tøffe tiden og vi gleder oss til fremtidige pitcher fra den flinke gjengen som blir igjen. 

Trist: - Jeg tror Rubicon kan komme seg tilbake etter dette, sier programdirektør Andreas Bakka Hjertø i MTG TV.

TVNorge: - De er en aktør å regne med
For TVNorge har Rubicon blant annet produsert programmet 
«Kjekt å ha». Programdirektøren i TVNorge, Eivind Landsverk, er tross situasjonen overbevist om at selskapet vil være en aktør å regne med i fremtiden. 

- Vi ble informert fra nordisk sjef og tok det til etterretning. Rubicon var det første produksjonsselskapet i Norge da vi startet kommersielt tv her til land og selskapet har levert jevnt og trutt siden begynnelsen av 1990-tallet. De har hatt mange suksesser og i dag er det vel «Mesternes mester» som er den store rating killeren. Det er veldig synd at det går som det går, men vi har alltid vært veldig fornøyd med leveransene til Rubicon, sier Landsverk.

Sluttpakke-tilbudet stod til kl 15 i dag mandag, men Rubicon ønsker ikke å svare på hvor mange av de ansatte og i ledelsen som har takket ja. 

- Vi ønsker ikke å kommentere de juridiske prosessene i Rubicon, sier styreleder Karin Stjärne