PR-konsulent Silje Viste Grønli sier hun satte kaffen i halsen da datteren på seks år gikk inn på NRK Super-appen Svar-o-meter i morges, slik hun gjør hver dag, for å svare på dagens spørsmål.

- Plutselig satt hun og snakket om sjokolade og Oreo, og jeg lurte på hva hun egentlig holdt på med. Da jeg gikk inn på appen, fikk jeg sjokk, sier Grønli til Kampanje.

NRK Supers Svar-o-meter-app har vært ute på markedet i nesten ett år og har 30.000 daglige brukere. To ganger daglig oppdateres appen med nye spørsmål, og i dagens utgave blir barna først stilt et knippe generelle spørsmål om godteri, før de blir bedt om å reagere på helt konkrete nye produktlanseringer fra Freia, Sørlandschips og Cloetta.

«Den klassiske Popsen er blitt endå sprøere enn tidligare og har no fått eit hint av havsalt. Vil du smake den?» spør NRK i appen.

«Freia kjem også med ein vri på dei klassiske påskeegga! No har melkekremen fått bitar av Oreo!» heter det på neste skjerm, der barna blir bedt om å reagere på de nye påskeeggene.

«Og ikkje minst har Sørlandschips lansert ein ny chips med smak av sjokolade, karamell og havsalt. Kva tykkjer du om den kombinasjonen?» spør NRK Super.

- Får ikke bedre reklame
Grønli mener spørsmålene bidrar til kjøpepress.

- Det første min datter på seks år sa var at hun gjerne ville prøve påskeegg med Oreo. Du får ikke bedre reklame om du betaler for det, sier hun.

Hun reagerer på det hun mener ser ut som en markedsundersøkelse fra en app som har NRK Super som avsender og som retter seg mot barn.

- Mistenker du at NRK har fått betalt for dette?

- Jeg håper virkelig ikke det, men uansett hvordan du vrir og vender på det, fremstår dette som snikreklame. Hvis ikke NRK har fått betalt for dette, må de være helt bevisstløse.

Saken fortsetter etter bildet.

Reagerer: - Uansett hvordan du vrir og vender på det, fremstår dette som snikreklame, sier Silje Viste Grønli. Foto: Privat.

NRK: - Ikke reklame
Og NRK har selvfølgelig ikke fått betalt, som redaksjonsleder Frank Sivertsen i NRK Supernytt ettertrykkelig slår fast.

- La meg være helt tydelig på at dette ikke er noen markedsundersøkelse eller reklame. En journalist i redaksjonen har laget denne undersøkelsen basert på en egen idé om å lage spørsmål om godteri, sier Sivertsen til Kampanje.

Ifølge Sivertsen skal spørsmålene berøre en blanding av lette og tunge temaer, men mest lette. Spørsmålene om godterilanseringene er inspirert av en Dagbladet-sak om Freias nye påskeegg med Oreo-sjokolade.

Fjerner spørsmålene
Da Kampanje tok kontakt med redaksjonslederen tidligere i dag, hadde han ingenting å utsette på spørsmålene i appen.

- Nei, jeg synes dette ser fint ut, sa han.

En drøy time senere, har han likevel kommet frem til en annen konklusjon og nå er spørsmålene tatt bort.

- Nyheter om godteri er absolutt relevant for barn, og når produkter omtales bruker vi å nevne produktnavn, som for eksempel Dr. Oetkers sjokoladepizza i fjor. Derfor valgte vi å ta med produktnavnene også i spørsmålene våre i Svar-o-meteret. Etter en grundigere vurdering ser vi imidlertid at det er unødvendig å koble spørsmålene til merkenavn, og vi endrer dette nå, sier Sivertsen.

- Journalistisk omtale av produkter og merkevarer er vanlig for voksne - og det er heller ikke helt uvanlig i vår nyhetsdekning for barn. Det er mange kommersielle nyvinninger som er spennende nyhetsstoff for barn. Vi har naturligvis også kritiske nyhetssaker, legger han til.

Når Kampanje går inn på appen i ettermiddag, er spørsmålene om godteri byttet ut med spørsmål om Melodi Grand Prix Junior. De opprinnelige spørsmålene ble besvart av minst 13.000 brukere før de ble fjernet.