I november eksploderte #metoo-kampanjen i Norge da medieprofil Aleksander Schau fortalte via en rekke Twitter-meldinger om sitt kjennskap til flere episoder av seksuell trakassering og overgrep i mediebransjen. Han hadde observert disse episodene gjennom sin tid som ansatt i henholdsvis TV 2 og NRK. Samme helg kunne TV 2 bekrefte at flere av episodene som Schau har fortalt om har skjedd på deres arbeidsplass. TV 2 bekreftet fem interne saker: Fire endte med oppsigelse eller avslutning av kontrakt, én hendelse førte til kraftig advarsel. Slik startet en omfattende intern granskning av trakassering i TV 2, en prosess som tv-konsernet er i ferd med å sluttføre.

- Siden november har en egen gruppe hos oss jobbet med å håndtere både varslinger og innspill til hvordan vi skal jobbe med kultur og arbeidsmiljø i TV 2 fremover. Vi tar sikte på å fullføre varslingsarbeidet rundt selve #metoo i løpet av februar, mens kultur og arbeidsmiljø er et langsiktig arbeid. Det er selvsagt også slik at vi fortsatt ønsker at alle som har noe de ønsker å melde fra om gjør det, blir tatt på alvor og fulgt opp, sier organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand til Kampanje. 

 Les også: TV 2 bekrefter fem interne saker om seksuell trakassering

Holder tett om varsler
Nylig ble det kjent at NRK har mottatt 19 varsler etter at metoo-kampanjen startet i fjor høst. Varslene gjelder 15 personer. TV 2-ledelsen vil ikke opplyse hvor mange varsler som er kommet inn siden november. 

- Vi kan ikke gå inn i detaljer om eventuelle enkeltsaker eller – varslinger, ut over at vi sikter mot at alle varslinger er håndtert i løpet av februar og at noen tilfeller har fått personalmessige konsekvenser. Det har vært viktig for oss å ta alle varsler på alvor og ivareta alle involverte på en ordentlig måte, sier Willand.

- Men NRK oppgir 19 varsler?

- Alle organisasjoner gjør dette litt forskjellig og med sin egen ramme. Vi har bedt om både varslinger av kritikkverdige forhold og innspill til kultur og arbeidsmiljø. Det er ikke satt noen tidsbegrensning, så de som ønsker eller trenger å dele noe fra hele TV 2s 25 år lange historie har muligheten til å gjøre det. Det gir oss verdifulle og gode innspill og viktige ting å jobbe videre med, men det innebærer at et nøyaktig tall på tilbakemeldinger ikke gir noe riktig eller sammenlignbart bilde av omfanget, svarer Willand. 

Les også: 19 Metoo-varsler i NRK

Les også: Aleksander Schau tar oppgjør med seksuell trakassering

- Generaloppgjør med ukultur
Høyre-politiker Henrik Asheim har tidligere uttalt at det er paradoksalt medier ikke vil oppgi antall metoo-varsler etter flere uker med krav om at partiene skal gjøre det samme.

- Pressen har et legitimt krav når de ønsker at vi i partiene skal oppgi antall varsler, fordi det sier noe om omfanget av seksuell trakassering uten at det går ut over varslerne. Men jeg synes det er skuffende at de ikke viser den samme åpenheten selv som de krever av partiene, sa han til Aftenposten.

Sarah Willand kommenterer mener TV 2 har vært mer åpen enn det som er vanlig i vanskelige personalsaker.

- Da vi startet dette arbeidet sa vi at vi ønsket å bruke anledningen til å ta et generaloppgjør med det som eventuelt var av ukultur i TV 2. Derfor senket vi terskelen for å si i fra, og åpnet også for innspill til kultur og arbeidsmiljø eller generelle bekymringsmeldinger, ikke bare konkrete varsler. Vi har ikke underveis klassifisert hva som er hva, men tatt med oss alt sammen i det videre arbeidet. Vi har gjennom hele denne prosessen valgt å være åpne, mer enn det som er vanlig i vanskelige personalsaker, sier Willand.

- Må ta hensyn til personvernet
Hun fortsetter:

- Vi kommer til å fortsette åpenheten innenfor det vi kan av hensyn til personvernet, når det er forsvarlig og riktig tid for å dele mer. Nå står vi fremdeles midt i arbeidet med å behandle tilbakemeldinger og varsler, og ønsker å avslutte dette arbeidet og være ryddige overfor de involverte og alle andre som jobber i TV 2 ved å informere dem først, før vi også oppsummerer eksternt. 

I desember kunne Kampanje melde at Davy Wathne sluttet på dagen i TV 2. Det skjedde etter at TV 2 har fått varsler om det som skal ha vært trakasserende oppførsel fra Wathnes side.

- Dette handler om min måte melde tilbake til kolleger på. Det handler om hele min stil, tone og språkform og at jeg har hatt rollen som den gamle norsklæreren som har rettet på språklige feil hos kolleger. Jeg er levning fra en svunnen tid, en dinosaur, med et språk som ikke er gangbart lenger. Min tid er omme i TV 2, sa Wathne til Kampanje.

Les mer:  TV 2-direktør om klager på Wathne: - Først nå vi ser omfanget

Les også: Wathne går av etter anklager om trakasserende atferd

Sportsredaktør Vegard Jansen Hagen bekreftet i november at han i over et år satt på informasjon om seksuell trakassering av en kvinnelig medarbeider uten å gripe inn. Han understreket at han ikke kjente alle detaljer i historien som kvinnen har fortalt om. Da han ble kjent med de alvorlige anklagene, ble mannen som sto bak episodene, umiddelbart avskjediget.

Tidligere kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy mente Hagen fremstilte saken feil.

- Jeg reagerer meget sterkt på den fremstillingen Hagen nå gir. Den er delvis løgnaktig. Fra kvinnens side ble all informasjon gitt i det første møtet med Hagen, også om episoden inne i TV 2-lokalene, sa Indrøy til VG.

Les også: Tidligere TV 2-topp: - Delvis løgnaktig fra Hagen

Les også: Tidligere TV 2-topp hevder sportsredaktør lovet å varsle ny arbeidsgiver

Sportsredaktøren ble senere sykmeldt. I januar var han tilbake på jobb.

- Jeg er utvilsomt noen dyrekjøpte erfaringer rikere. De får jeg bruke til å løse fremtidige utfordringer tidligere og bedre enn jeg tidligere har gjort, skrev han i en tekstmelding til Kampanje.

Les også:  TV 2s sportsredaktør tilbake på jobb etter sykemelding