TV 2 ble felt for tre punkter i Vær Varsom-plakatens (VVP) regler om medienes troverdighet og integritet torsdag. Det var spillselskapet Kindred Group, som blant annet står bak spillmerkenavnet Unibet, som klaget TV 2 og talkshowet inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). Selskapet reagerte på at TV 2-profilene Thomas Numme og Harald Rønneberg var med i et reklameopplegg for Norsk Tipping med konseptet «Camp Grasrot». TV 2 påpekte i sitt tilsvar at dette var underholdning, og derfor noe som falt utenfor presseetikken.

Det gikk ikke PFU, som er medienes eget klageorgan, med på. TV 2 ble felt for brudd på god presseskikk på punktene 2.2 (uavhengig og integritet), 2.6 (skille mellom journalistikk og reklame) og 2.8 (skjult reklame og kommersiell innflyttelse) i Vær varsom-plakaten.

Les mer:  PFU hudfletter TV 2 og Senkveld: - Det gjør meg trist at det er gått så langt

- Vil gå opp rutinene
TV 2 tar PFU-avgjørelsen alvorlig.

- Vi tar kjennelsen fra PFU til etterretning. Det er viktig for TV 2 at vi opptrer etterrettelig i alle sammenhenger, og selv om vi i denne sammenheng mener at innslagene er merket og i henhold til god presseskikk, og at redaksjonen har jobbet uavhengig av kommersielle interesser, vil vi sett i lys av denne fellelsen gå opp alle rutiner i samarbeid med det aktuelle produksjonsselskapet og sikre at vi i enda større grad kvalitetssikrer alle prosesser rundt det å eksternfinansiere produksjoner i henhold til alle gjeldene regler, sier programredaktør Jarle Nakken i TV 2 til Kampanje.

TV 2 måtte tåle kraftig refs da PFU behandlet klagen torsdag. 

- Svaret fra TV 2 er så åpenbart preget av at de er i en presset situasjon. Jeg kan ikke tro på det de sier om at dette er 100 prosent journalistisk motivert. Det gjør meg trist at det er gått så langt, sa Eva Sannum, som representerer allmennheten i PFU, ifølge Journalisten.no.

Merking ikke nok
Journalistrepresentant Liv Ekeberg viste til at TV 2s tilsvar heller ikke henger sammen med at programleder Harald Rønneberg selv har uttalt til Kampanje at Senkveld er et «veldig journalistisk drevet underholdningsprogram». Ekeberg pekte også på programledernes dobbeltrolle som eiere av drøyt 20 prosent hver i selskapet Plan B, som ifølge sakspapirene har et eget reklamesamarbeid med nettopp Norsk Tipping.

- Det gjør det ekstra alvorlig at de som er redaktører og journalister i programmet ikke er åpne om rollene sine. Man kan mistenke dem for å la den kommersielle interessen deres påvirke hva de tillater av journalistisk innhold, sa Ekeberg, ifølge Journalisten.no.

Selve programmet var merket med den lovpålagte P-en for produktplassering, mens innslaget var merket med teksten «I samarbeid med Norsk Tipping». PFU mente P-en ikke hadde betydning for vurderingen av det presseetiske, skriver Journalisten.

TV 2: - Saken er kompleks
Programredaktør Jarle Nakken i TV 2 viser til at produktplassering og sponsing er fullt lovlig og er en del av modellen for finansiering av tv-produksjoner, både i henhold til Medietilsynet og PFU-reglene.

- Denne saken er kompleks og sammensatt og inneholder også uttalelser fra PFU med tanke på retningslinjer rundt aktiviteter i tilknytning til det aktuelle programmet publisert på sosiale medier. Eksternfinansiering av programmer er med andre ord et område i utvikling som følge av at nye plattformer innlemmes og inkorporeres i eksternkommunikasjonen. Medietilsynet konkluderte med at TV 2 ikke har brutt kringkastingsloven i denne saken, men vi tar uttalelsen fra PFU på alvor og vil jobbe enda tettere for å kvalitetssikre alle tilstøtende prosesser rundt eksternfinansiert innhold i en ny mediehverdag med alle våre samarbeidspartnere, sier Nakken.