Bølgene har ikke lagt seg etter at Medietilsynet nylig konkluderte med at NRK ikke svekker de kommersielle konkurrentene i mediemarkedet. I dag arrangerte Oslo Redaktørforening debatt om den omstridte rapporten, som ble utført på oppdrag fra Kulturdepartementet.

Les også: Schibsted refser ny NRK-rapport

Stig Finslo, direktør for utgiverspørsmål og kommunikasjon i Amedia, mener å ha funnet hvorfor Medietilsynet konkluderer med at NRK bidrar svært positivt til mediemangfoldet.

- Når man ser på hva premissene i rapporten er bygd på, så er de i høy grad knyttet opp mot et konkurranseøkonomisk perspektiv. I et slikt perspektiv er konkurranse et gode. Jo mer konkurranse, jo større er godet. Og det er det man har dokumentert i rapporten: NRK representerer en større konkurranse enn tidligere og ergo har de ut ifra den logikken bidratt mer positivt til mediemangfoldet. Medietilsynet skriver at det sentrale spørsmålet i rapporten er hvordan NRK påvirker konkurransen, ikke konkurrentene. Men i mandatet for rapporten står det at de skulle se på hvordan NRKs aktivitet påvirker de kommersielle aktørene, sier Finslo.

Han mener det går an å komme til en helt annen konklusjon enn det Medietilsynet har gjort.

- Det finnes grunnlag i rapporten som gjør at man konkludere stikk motsatt eller i alle fall langt mer nyansert enn det tilsynet har gjort. Det er at faktum at NRK er en større konkurrent i dag de var i 2015.

Måtte forsvare rapporten
Direktør Mari Velsand i Medietilsynet har så langt slått tilbake nær sagt alle angrep på NRK-rapporten. Hun kom ikke med noen selvkritikk på redaktørforeningens debatt mandag. Velsand avviste kategorisk påstanden fra Amedias Stig Finslo om at rapporten ikke belyser hvordan de kommersielle aktørene påvirkes av NRKs slagkraft.

- Rapporten bygger på mange analyser. Det er ikke slik at noen i Medietilsynet har sittet alene på et rom og funnet på alt dette. Vi har dratt nytte av mange tunge fagmiljøer innen medieforskning og konkurranseøkonomi. En ting som har druknet i debatten er at vårt oppdrag har vært å se på mediemangfoldet og tilbudet til publikum, og hvordan NRK bidrar til dette. Da viser analysene, enten man ser på mediemangfold, bruksmangfold eller konkurranseforhold, at NRK bidrar positivt til mediemangfoldet, sier Velsand.

Samtidig påpekte hun at rapporten viser at NRK utøver et visst konkurransepress.

- Det skulle bare mangle. Men det er altså slik at det skal en del til før dette blir begrensende for de kommersielle aktørene. Det er ingen analyser som bygger opp under at det er vesentlige begrensninger. Hvis analysene hadde vist noe annet, så hadde selvfølgelig Medietilsynet gått ut med det, sier hun.

Eriksen advarer mot internasjonale giganter
NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen kom ikke med noen protester mot Mari Velsands analyse, men han hadde innvendinger mot Oslo Redaktørforening og debattleder Veslemøy Østrems innledning til debatten.

- Det går galt i din introduksjon til debatten. Du spør om NRK er en trussel eller garantist for norsk mediemangfold. NRK er selvfølgelig verken det ene eller det andre. NRK er en del av det totale mediemangfoldet i Norge. 

Eriksen vil heller se utover landets grenser enn å diskutere NRKs makt i medielandskapet.

- Den store faren er hvis mediebransjen og politikere tror at man kan begynne å fordele markedsandeler. Hvis det er noe som kommer til å bli glade for det, så er det de globale gigantene fordi de kommer til å være med på en slik fordeling, sier kringkastingssjefen.

- Det er ikke slik at vi har en dominerende norsk mediebedrift i Norge. Alle de norske mediebedriftene taper posisjon nå sammenlignet med de globale aktørene. NRKs andel av mediebruken øker ikke, den går ned. Det er den store utfordringen.

Samtidig ser NRK-sjefen, som tidligere jobbet i Amedia og Dagbladet, lyspunkter.

- Situasjonen for de aller fleste mediebedriftene har bedret seg de siste årene. Amedia og Schibsted har bedre resultater enn tidligere.

- Uenig i at det går bedre
Hans tidligere kollega fra tiden i Dagbladet, sjefredaktør Lars Helle i Stavanger Aftenblad, kontret:

- Jeg er litt uenig med Thor Gjermund Eriksen i at det går så mye bedre med norske aviser. Ja, vi har fått litt mer kontroll over resultatene, vi har opplagsøkning i norske aviser, men vi har mye mindre penger. En tredel av Norsk Journalistlags medlemmer er NRK-ansatte. NRK har gjennomført flere strukturelle grep, men de har kunnet gjøre det mens de har fått mer og mer penger, mens min topplinje er 200 millioner kroner lavere nå enn da jeg begynte i 2011.

Helle reagerer også på konklusjonen i NRK-rapporten.

- Konklusjonen i rapporten er utrolig politisert. Den heller i en retning, at NRK bare har en positiv innvirkning på mediemangfoldet. Rapporten tar lite for seg nedbemanningene i bransjen. Kuttene skyldes at vi har mindre penger å rutte med.

Denne uken møter kulturminister Trine Skei Grande (V) partiene på Stortinget til et møte for å se på muligheten for et mediepolitisk forlik om støtteordningene til mediene. 7,7 milliarder ligger i potten som politikerne skal forsøke bli enige om fordelingen av.

Les mer: Sluttspill om milliardstøtte til mediene «på overtid» - Ap stiller krav til forlik