Streikende NRK-journalister misliker at NRK planlegger å sende fra nasjonaldagsfeiringen torsdag. Det bekrefter leder av Norsk Journalistlag i NRK, Richard Aune, overfor Kampanje.

Haddy N'jie og Dennis Vareide skal være programledere.

Les mer: Haddy N'jie og Dennis Vareide leder i NRKs 17. mai-sending

- Det er mange som er blitt provosert av dette, det skjønner jeg. Det handler om å respektere streikens spilleregler. NRK må være ytterst forsiktige med hva de gjør nå. Det er slik at man ikke skal sette inn andre til å gjøre streikendes oppgaver, og det er grenser for hvor kreative de skal være når de setter inn uorganisert arbeidskraft. Min appell til NRK er at de er forsiktige fordi dette kan fort bli trøblete, sier Aune til Kampanje.

- Er det streikebryteri?

- Jeg kjenner ikke detaljene så godt at jeg vil mene noe om det nå. Men mitt råd til NRK er at de er forsiktige fordi allerede nå er folk provoserte.

- Bør ledelsen vurdere å stoppe 17. mai-sendingen?

- De bør i alle fall vurdere det. 

Solvang reagerer
«Debatten»-programleder Fredrik Solvang er blant de NRK-ansatte som reagerer på 17. mai-planene.

- Jeg synes det er veldig synd at NRK gjør det. Det undergraver effekten av streiken. Jeg synes de burde tenkt seg nøyere om, sier han til VG.

Onsdag kl. 12.00, nesten ett døgn etter at streiken startet samlet NRK-journalistene seg til streikemøte i Kulturkirka Jakob i Oslo. Der ble de informert om status i saken og om hva som skjer i streiken i de kommende dagene. Nyhetsanker Jarle Roheim Håkonsen lanserte også kampropet «Det er faktisk ingen bønn, vi må ha rettferdig lønn», kanskje inspirert av omgivelsene.

NRK-journalistene fikk støtte fra sine kollegaer i Akersgata.

- Et lønnsgap skal ikke økes, men lukkes. Det er verdt å slåss for, sa VGs klubbleder Tor-Erling Thømt Ruud, som var med på NRK-streiken for 12 år siden.

Se hele intervjuet med leder i Norsk Journalistlag i NRK, Richard Aune, her:


- Innen spillereglene
Da 1.700 ansatte i NRK gikk ut i streik fra klokken 13.00 tirsdag, måtte NRK-ledelsen fort sette i gang arbeidet med å endre planene for dekningen av den storstilte 17. mai-feiringen landet rundt.

- Det blir helt sikkert en 17. mai-sending, men ikke den vi hadde planlagt, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Kampanje. 

- Selv med en streik?

- Ja, det tror jeg. Ikke med bidrag fra NRKJs medlemmer, men fra de andre som er på jobb. Det blir bilder og noen overføringer fra enkelte steder, det tror jeg, svarte Eriksen.

I dag bekreftet NRK-ledelsen at det blir et sterkt begrenset tilbud fra NRK så lenge streiken pågår. 17. mai-dekningen vil bare være fra Oslo, ifølge mediedirektør Marius Lillelien. Haddy N'jie og Youtuber Dennis Vareide skal være programledere, men sendingen vil foregå uten øvrige kommentarer. Noman Mubashir skulle egentlig kommentere sendingen, men er tatt ut i streik av Norsk Journalistlag.

- Vi skal gjøre det innen de spillereglene som gjelder under en streik, sier Lillelien til NTB.

Det var på forhånd planlagt at youtuber Dennis Vareide skulle debutere som reporter fra barnetoget i NRKs 17. mai-sending, mens Haddy N'jie skulle være programleder fra Slottsplassen.

17. mai-sendingen på NRK1 starter 9.30 og avsluttes 13.45.

- Seerne vil få en innledende sending før barnetoget starter, som Haddy skal lede, og bilder fra toget med kongefamilien og garden, og det vi er vant til å se. Men bildene vil ikke bli kommentert, fordi de som skulle ha gjort det, er tatt ut i streik, sier Lillelien.

Se Thor Gjermund Eriksen kommentere NRK-streiken her:

Her kommenterer NRKs juridiske direktør, Olav Nyhus, og leder for arbeidsgiverforeningen Spekter, Anne-Kari Bratten, streiken utenfor Riksmeklingsmannens kontor. 

På Marienlyst tirsdag ettermiddag var det også flere streikende NRK-ansatte, blant annet journalist og tidligere NJ-leder Olav Njaastad. 

Her ser du Kampanjes direkteoverføring rett etter at meklingen mellom Norsk Journalist (NJ) NRK/Spekter brøt sammen.