NRK-streiken er over etter åtte dager. Det bekrefter kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og NRK-journalistenes streikegeneral Richard Aune på Marienlyst i kveld. Eriksen og Aune møtte pressen sammen i resepsjonen på NRK Marienlyst klokka 20.30 onsdag kveld.

- NRK og NRKJ er blitt enige om en løsning på konflikten. Dette er en god dag for NRK, NRKs ledelse, ansatte og publikum, sier Eriksen.

De streikende medarbeiderne i NRK går tilbake til jobb fra midnatt, det vil si om tre og en halv time fra streikens slutt. Da er den femte streiken i NRKs historie formelt over. Eriksen garanterte med et smil at at ingen NRK-journalister som i pur glede kommer løpende til Marienlyst før den tid vil bli nektet adgang til arbeidsplassen.

- Har fått gjennomslag for våre tre viktigste krav
Aune sier at NRK-journalistene har fått gjennom sine tre viktigste krav: Lønn, kompetanse og likebehandling av tilkallingsvikarer.

- Vi har fått gjennomslag for alle våre tre viktigste krav. Jeg har lyst til å takke NRK for at de kom oss i møte om dette. Vi har fått gjennomslag for forsikringen vi ba om knyttet til kompetanseheving, vi har fått i avtaleteksten vår forsikring på at tilkallingsvikarene skal likebehandles med faste ansatte når det fastsettes lønn. Vi har også fått et generelt tillegg på 18 100 kroner som vi er sikre på vil medføre at vi tar igjen noe av lønnsgapet sammenlignet med andre store medieinstitusjoner i Norge, sier Aune.

Det brøt ut applaus og jubel blant de streikende da streikegeneralen slapp denne nyheten på Marienlyst i kveld.

- Nå returnerer alle medarbeidere tilbake på jobb med ett mål for øyet; å få NRK opp i verdensklasse så fort som mulig, sier Aune.

- Oppgjøret er innenfor ramma
Ifølge arbeidsgiverorganisasjonen Spekter innebærer avtalen blant annet at journalistene får et generelt tillegg på 2,8 prosent per 1. juni, minimum 18 100 kroner, og at det avsettes en pott på 500 kroner per NJ-medlem til lokale forhandlinger. Løsningen innebærer også at tilkallingsvikarer lønnes på samme måte som fast ansatte.

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen sier i kveld at han er fornøyd med utfallet av streiken. 

- Vi har funnet en løsning som er god for begge parter. Jeg er veldig glad for den totale løsningen, sa kringkastingssjefen.

Han påpeker at den økonomiske løsningen er innenfor samme ramme som frontfagene i LO-NHO tidligere ble enige om (Frontfagene består av medlemmer i bedrifter som konkurrerer internasjonale markeder. Red. anm.). 

- For NRKs ledelse har det vært svært viktig å komme fram til en løsning innenfor ramma. Det er ikke tvil om at innretningen på denne rammen er litt annerledes, men vi har en ramme som er tilsvarende de andre oppgjørene, sier Eriksen.

Begge parter var skjønt enige om at de gjerne skulle vært streiken foruten.

- Men vi unngikk den ikke, og, og da var konflikten et faktum. Det var en lovlig konflikt i et hovedoppgjør, og vi har brukt disse dagene på å finne en løsning som både ivaretar NRKs hensyn og de ansattes hensyn, sier Eriksen.

- Lever greit med TV 2-vekst
Eriksen fikk også spørsmål om hvordan det var å måtte overlate 17. mai og det britiske prinsebryllupet til TV 2.

- Det er alvorlig for NRK å skuffe publikum, men jeg lever greit med at TV 2 fikk de tallene. Vi håper - og skal kjempe for - å få tilbake de seerne og lytterne vi har mistet, uttalte Eriksen.

Pressekonferansen ble flere ganger avbrutt av applaus. Og etterpå, mens streikevaktene pakket ned standen, vanket det klemmer og high five, ifølge NTB. Noen hadde tatt av seg den røde streike T-skjorta, mens andre fortsatt hadde den på.

Rammet NRK-nyhetene
Klokka 13 i tirsdag i forrige uke, gikk 1700 journalister ut i streik, fordi de ikke fikk medhold i sine hovedkrav i årets lønnsoppgjør. Streiken har i praksis lammet NRKs nyhets- og aktualitetsdekning siden den dagen. Nå, drøyt åtte dager senere, er konflikten ved veis ende.

NRK-journalistene hevder de ikke ble møtt på noen av sine tre hovedkrav: sikring av kompetanse for framtida, likebehandling av tilkallingsvikarer og fast ansatte og starten på et utjevning av lønnsforskjeller mellom NRKs journalister og sammenlignbare grupper i andre medier.

Allerede samme dag som streiken brøt ut, antydet kringkastingssjef at det var mulig å finne en enighet på de to første punktene. Men det var uaktuelt for ham å gi et lønnstilbud som i praksis ville gjort NRK-journalistene lønnsledende, argumenterte Eriksen.

Les også: Eriksen mener streiken skader NRKs omdømme

 Les også: NRK-veteraner om streiken: - Dritdårlige nyheter du serverer her