NRK-veteran Ole Torp (66) er en av 1.700 NRK-journalister som er tatt ut i streik og på pressemøtet i Sentrum Scene tirsdag ettermiddag kunne han fortelle at «å være i streik er både skummelt og alvorlig».

Praten gikk, og alvoret til tross, NRKs journalister virket å være ved godt mot. Og da visesanger Jon Niklas Rønning entret scenen med gitar og en streike-omskrevet «I natt jeg drømte», sang alle med.

Da hadde det gått halvannen time etter at streiken var et faktum tirsdag formiddag.

- Fantastisk stemning
- Det er jo en fantastisk stemning og folk er entusiastiske, hvis man kan bruke et sånt utrykk i en så alvorlig situasjon. Men det er jo et utslag av at folk har vært sinte ganske lenge, og vi som har vært med en stund har kjempet for bedre lønn i en rekke streiker. Nå har det kanskje samlet seg opp en ekstra indignasjon, også fordi vi har fått flere sjefer som tjener veldig godt, forteller Torp til Kampanje etter pressemøtet. 

Han har selv vært med på to streiker tidligere, og gjenkjenner stemningen og kravene.

- Det er jo solidaritet og lønnsutvikling som går igjen. Folk er begeistret samtidig som de er forbannet, forteller NRK-veteranen.

Les også: NRK må kutte i nyheter og sport - lover 17. mai-sending 

Godt oppmøte: Streikende NRK-journalister på vei inn til pressemøte ved Sentrum Scene tirsdag ettermiddag. Foto: Tobias Fredø

Synes NRK har en uklok lønnspolitikk
Det var særlig tre krav NRKs journalister kjempet for hos riksmegleren i dag: At medarbeidere ikke skal byttes ut når «NRK mener de går ut på dato», at tilkallingsvikarer og de med usikre kontrakter skal få samme lønnsvilkår som andre og å minske lønnsgapet mellom NRK-journalister og andre kommersielle mediehus.

Det fikk de derimot ikke gjennomslag for og i 12-tiden ble det klart at NRKs NJ-representanter og Spekter, som representerte NRK, ikke kom til enighet. 

- Er du skuffet over NRK?

- Jeg er skuffet over lønnsnivået i NRK, og jeg synes de sender et veldig dårlig signal når de ansetter en rekke mennesker som går direkte inn i veldig høye lønninger, selv om de ikke nødvendigvis er bedre enn andre journalister som allerede jobber i NRK. Det synes jeg er en uklok lønnspolitikk, det skaper splid blant folk og kan føre til et dårlig arbeidsmiljø. Det er jeg bekymret over, svarer Torp.

Tidligere i dag kunne kulturminister Trine Skei Grande fortelle Kampanje at hun synes det var leit at publikum rammes av storstreiken i NRK

- Dette er en sak som angår partene i NRK, men jeg syns selvsagt det er synd for publikum at det har blitt streik, sier Grande til Kampanje.

Les mer: - Selvsagt synd for publikum at det har blitt streik