Den svenske telekjempen Telia ligger ikke på latsiden i ferien. Mens mange går og venter på et gjennombrudd i samtalene mellom Telia og Bonnier om kjøp av det svenske mediekonsernets tv-virksomhet, smalt det en bombe i en annen del av markedet. For tirsdag morgen blir det klart at Telia blar opp 21 milliarder kroner for å kjøpe Get TDC Norge.  Prisen tilsvarer 12,1 ganger Gets brutto driftsresultat i fjor (se tall nederst i saken). 

Distributøren Get har siden 2014 vært eid av det danske telekonsernet TDC. Den gang la TDC 14 milliarder kroner på bordet for å få Get, men med en kontantstrøm på over 2,5 milliarder kroner de tre siste årene måtte Telia nå høyne med sju milliarder for å sikre seg distributøren.

Les også: Telia sluker Get: - Et svært spennende oppkjøp

- Norsk telehistorie
Det sammenslåtte selskapet vil ha om lag 2,3 millioner mobilkunder, og om lag 1,8 millioner mennesker vil være brukere av bredbånd- og TV-tjenestene til Get og TDChver dag, heter det i en pressemelding fra Telia Norge.

Storhandelen skjer kort tid etter at Get-eieren, det danske telekonsernet TDC, ønsket å kjøpe MTGs tv-virksomhet i Skandinavia, en avtale som TDC senere trakk seg fra.

- Dette er en strategisk milepæl i vår og norsk telehistorie. Det nye selskapet vil bli en fullverdig totalleverandør og en industriell utfordrer i markedet. Vi vil bli en slagkraftig og uavhengig konkurrent til markedslederen. Det er bra for samfunnet, og det er bra for alle norske forbrukere, sier Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge i meldingen.

Det sammenslåtte selskapet vil ha omlag 2,3 millioner mobilkunder, og omlag 1,8 millioner mennesker vil være brukere av bredbånd- og TV-tjenestene til Get og TDC hver dag. 

Telia regner med å oppnå synergier i størrelsen 600 millioner kroner innen 2021 gjennom kryssalg både til forbrukere og bedrifter, redusert kundeavgang og andre besparelser.

- Avtalen forutsetter godkjennelse av konkurransemyndighetene, som forventes i løpet av andre halvdel av 2018, skriver Telia Norge i pressemeldingen.

- Har lenge hatt godt samarbeid
Det nye selskapet vil bli en klar nummer i markedet og vil levere produkter og tjenester mellom tv, telekommunikasjon, IT og digital distribusjon til hele landet.

- Det nye sammenslåtte selskapet vil få en innovasjonskraft til å skape nye produkter og spennende muligheter for våre felles kunder. Get har ledet an i utviklingen av digitale tjenester til norske kunder og vi har tatt reisen fra et kabel-TV selskap til et moderne digitalt bredbåndsselskap med TV- og strømmetjenester. I disse dager når vi nye milepæler med gigabit hastighet på bredbånd i august, og nye smarthusløsninger utover høsten. Med TDC i bedriftsmarkedet har vi satt en ny standard for norske kunder med multitjenestenettverk og verdiøkende skybaserte tjenester, sier Gunnar Evensen, administrerende direktør i Get og TDC Norge.

- Vi har lenge hatt et godt samarbeid med Telia, nå tar vi den relasjonen over til et nivå hvor vi virkelig kan skape store samfunnsendringer. Vi gleder oss over hvilken mulighet dette gir oss til å utfordre dagens status quo i både privat- og bedriftsmarkedet, fortsetter Evensen.

Telia-kjøp av Bonnier Broadcasting fredag?
Telias kjøp av Bonnier Broadcasting, som omfatter Sveriges svar på norske TV 2, nemlig TV4,  videre C More og finske MTV, kan bli offentlig allerede fredag, ifølge Svenska Dagbladet. Ifølge avisen vil ikke Telia betale mer enn ti milliarder svenske kroner for tv-virksomheten mens Bonnier ikke vil gå under 12 milliarder. Dersom en avtale ikke presenteres fredag er det en risiko for at hele handelen kollapser, skriver avisen.

Fakta om Telia Norge:

  • Telia Norge består av merkevarene Telia, OneCall, MyCall og Phonero.
  • Selskapet har tilsammen 1 350 ansatte.
  • Telia Norge har omlag 2,3 millioner mobilkunder i privat- og bedriftsmarkedet.
  • Telia Norge omsatte for 9,8 mrd kroner i 2017.
  • Driftsresultat (EBITDA) for 2017 var 3,4 mrd kroner.

Fakta om Get og TDC Norge:

  • Get og TDC Norge består av merkevarene Get og TDC.
  • Selskapet har tilsammen 870 ansatte.
  • Get og TDC Norge har omlag 420.000 tv-kunder og 370.000 bredbåndskunder.
  • Get og TDC Norge omsatte for 4 mrd kroner i 2017.
  • Driftsresultatet (EBITDA) for 2017 var 1,73 mrd kroner.