I morgentimene tirsdag vekker den svenske telekjempen Telia både konkurrenter og analytikere ut av sommerdvalen når de klasker 21 milliarder kroner på bordet for distributøren Get, som er eid av det danske telekonsernet TDC.

Kjøpet av kabel- og bredbåndsselskapet gjør Telia Norge til landets nest største innen tv, bredbånd og mobil, kun slått av Telenor.

Kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes i GimCom har fulgt medie- og innholdsmarkedet tett i en årrekke. Han mener Telias store sommerhandel er både spennende og viktig. 

- Dette blir utfordringen for Telia
- Basert på store multinasjonale oppkjøp og fusjoner mellom teleselskaper, distribusjonsselskaper og medieselskaper den senere tid, så ser jeg dette som et svært spennende oppkjøp. Oppkjøpet har spennende ingredienser som mobil, bredbånd og tv-distribusjon. Men en ting er å samle disse tjenestene. En annen ting er å få det til å spille godt sammen. Det blir utfordringen for Telia, sier Gimnes til Kampanje.

Les mer: Telia kjøper Get for 21 milliarder - danner ny gigant

- Mye markedskraft
Han sier at Telia Norge nå vokser seg større, sterkere og mer slagkraftig.

- Dette blir ingen liten aktør. I fjor omsatte de to selskapene for rundt 14 milliarder kroner i det norske markedet. Det er klart at det ligger mye markedskraft i den samlede aktøren Telia/TDC/Get i det norske markedet. Her er det mange sterke merkevarer hvor man har som mål å skape merverdier i markedet, sier han.

Les også: Kan håve inn på TDC-salg - men skuffet over fusjonsfiasko (Abonnement)

Les mer: Gigantfusjon slår sprekker - konsortium legger inn bud på TDC

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Spent på utviklingen:

Kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes i GimCom har fulgt medie- og innholdsmarkedet tett i en årrekke. Han mener Telias store sommerhandel er både spennende og viktig.

- Telia er virkelig på offensiven
I vår gikk sammensmeltningen av TDC/Get og MTGs tv-virksomhet i vasken. Nå er det svenske Telia som kommer inn og sluker Get.

- Det var også spennende å følge med på det som skjedde mellom TDC/Get og tidligere MTG i starten på 2018. Også det kunne ha blitt et spennende prosjekt, men det strandet da TDC-styret til slutt stemte nei til å kjøpe MTGs nordiske mediedivisjon. Nå er det i stedet TDC/Get her til lands som blir kjøpt opp. Telia er virkelig på offensiven, sier Gimnes.

Han minner om at Telia også forsøker å sikre seg full kontroll over tv-virksomheten til det svenske mediekonsernet Bonnier. 

- Det som skjer i Sverige hvor Telia er i sluttforhandlinger med Bonniers Broadcast-divisjon er også spennende i forhold til det som skjer nå her hjemme. Dersom Telia kjøper Bonniers merkevarer innen tv – TV4, C More og MTV3 – så sitter de også på en dominant innholdsleverandør i det svenske markedet, mens de i Norge sitter på bredbånd, mobiltelefoni og tv-distribusjon. Det store spørsmålet er om Telia også jakter på en tv-stasjon i Norge. Her kan mye skje i tiden fremover.

Telia-kjøp av Bonnier Broadcasting fredag?
Telias kjøp av Bonnier Broadcasting, som omfatter TV4, C More og finske MTV, kan bli offentlig allerede fredag, ifølge Svenska Dagbladet. Ifølge avisen vil ikke Telia betale mer enn ti milliarder svenske kroner for tv-virksomheten mens Bonnier ikke vil gå under 12 milliarder. Dersom en avtale ikke presenteres fredag er det en risiko for at hele handelen kollapser, skriver avisen.

Les også: Jan Scherman: - Telia-kjøp vil forandre hele det nordiske mediemarkedet

Les også: MTG om TDC-kollapsen: - «Bad news» for den nordiske tv-industrien