Saken er oppdatert med kommentarer fra forbundsleder Sverre Pedersen i Norsk Filmforbund.

Mandag ettermiddag aksjonerte Norsk Filmforbund (NFF) utenfor Oslo S for å markere at streiken blant forbundets medlemmer i tv-dramaproduksjon har pågått i halvannen uke. Drøyt 50 medlemmer i NFF streiker med krav om et minstelønnssystem som skal sikre at film- og tv-dramaproduksjon lønnes likt. Det ble avvist av arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

- Dette er kollegaene mine, og de fortjener å få et anstendig lønnssystem. Det er bisart at de som jobber i dramaproduksjon på tv ikke skal få samme lønn som de som jobber med film. De gjør jo akkurat den samme jobben, sier skuespiller Anders Baasmo Christiansen til NTB.

Les mer: Baasmo Christiansen frykter lav lønn skal gi middelmådige tv-serier

Les mer: 50 filmarbeidere i streik – full stopp i to NRK-produksjoner

Står bak storfilmer
Nå reagerer en av profilene i norsk filmindustri, produsent Aage Aaberge i Nordisk Film Production. Aaberge har styrt norske filmproduksjoner med budsjett i hundremillioner-klassen, deriblant «Kon-Tiki» og «Den 12. mann». Han jobber nå med å sjøsette «Slaget om Narvik», en tv-serie som kan bli den dyreste noensinne i Norge med et budsjett på 183 millioner kroner. Han er også involvert i Nordisk Film Productions arbeid med «Twin», hvor fem personer er tatt ut i streik. 

- Jeg synes at en samlet bransje bør være stolte over hva vi får til innen drama i Norge. Vi har blant annet hentet hjem en Emmy-pris, noe som sier litt om kvaliteten på det vi produserer. Samtidig må vi være klar over at det er en boom akkurat nå med mange produksjoner fordi det er hard konkurranse mellom de ulike tv-selskapene, og tv-drama er veldig populært når aktører skal posisjonere seg. Denne situasjonen kommer ikke til å vedvare. Vi må være innstilte på at volumet kommer til å gå ned, og da blir konkurransen enda tøffere, sier Aaberge til Kampanje.

- Styrken til norsk og nordisk tv-produksjon har vært at vi er veldig flinke til å få mye ut av relativt lite penger. Vi er flinke til å bruke pengene der de vises på skjerm og lerret. Da kan vi ikke la lønnsnivået løpe løpsk. Vi må tenke langsiktig, sier Aaberge.

- Kravene er altfor drøye
Hvis kravene fra Norsk Filmforbund blir akspertert, er det kroken på døra for de mindre dramaproduksjonene i Norge, ifølge Aaberge.

- Vi må akseptere at det er forskjellige nivåer på produksjonene. Det er små og enkle tv-produksjoner og det er store produksjoner med solide budsjetter. Hvis vi skal innføre minstelønnssatser fra spillefilmnivå også på produksjon av tv-serier, så ødelegger vi mulighetene for billigere og enklere tv-produksjoner, sier Aaberge.

Han mener det er helt urimelig at honorarene for spillefilmer og tv-drama skal være helt like.  

- Kravene fra Filmforbundet er altfor drøye. Filmforbundet ser helt bort fra at vi i alle år har hatt en avtale år hvor honorarene for spillefilm er basert på at man ikke kan oppnå et fullt årsverk i løpet av ett år. Årsaken er at en innspilling ikke pågår så lenge. Tidligere produserte vi mye mindre film enn det vi gjør i dag, derfor har arbeidsgiverne gjennom Produsentforeningen kompensert for dette ved å øke daghonorarsatsene, som er basert på 150 arbeidsdager. Da blir det rart når når Filmforbundet bruker filmsatsene som grunnlag for honorarkrav for tv-dramaproduksjoner, som har opptil ett års kontrakter, sier Aaberge.

- Argumentasjonen mangler logikk
Han gir et eksempel fra den pågående konflikten:

- Vi har folk som er tatt ut i streik som får 700.000 kroner for mindre enn ett års arbeid.  

- Anders Baasmo Christiansen ønsker tariffestet minstelønn og ryddige arbeidsvilkår. Hva tenker du om det?

- Det er vi helt enig i. Produsentforeningen har aldri vært imot tariffavtaler og minstelønn. Det er ikke der uenighetene ligger. Saken er at vi ikke kan ha samme honorarsatser for dramaproduksjon som for spillefilm. En spillefilm kan gjøres på 25 dagers opptak, en tv-serie kan ha tre ganger så mange dager med opptak. Da synes vi det er helt naturlig at satsene avspeiler det.

- Filmforbundet har for øvrig akseptert at reklamefilm, som har to-tre dagers opptak, har enda høyere daghonorarsatser enn spillefilm. Jeg mener Filmforbundet har gått seg vill. Argumententasjonen mangler logikk.

Varsler opptrapping
Forbundsleder 
Sverre Pedersen i NFF varslet mandag en ytterligere opptrapping av streiken mot slutten av uken hvis det ikke kommer en løsning på konflikten. Da blir ytterligere 15 medlemmer tatt ut i streik. Filmforbundet har tidligere varslet at inntil 150 NFF-medlemmer som arbeider med tv-drama, kan bli tatt ut i streik om konflikten vedvarer.

Pedersen kjøper ikke argumentasjonen til filmveteranen.

- Produksjonsmessig er premissene for spillefilm og tv-drama veldig like, men mens man bruker seks-syv uker på en spillefilm, bruker man fire til seks måneder på en tv-drama. Jeg ser ingen rimelighet i at det skal være lavere betalt, når belastningen i praksis er større, sier Pedersen til Kampanje.

- Så kan man si at om man jobber på en lang produksjon med mye overtid, helgearbeid og nattarbeid, så vil tilleggene kunne føre til at den totale inntekten på det prosjektet blir bra. Men da har du levd og åndet kun for jobb i fire til seks måneder og ikke kunne levd et liv ved siden av å være i produksjon.

Forbundslederen mener også Aaberges kritikk er pussig all den tid produksjonsselskapet Nordisk Film Production praktiserer Filmforbundets anbefalte lønnssatser.

- Han snakker om at lønnsnivået løper løpsk, men det er akkurat den som er gitt til staben på«Twin», sier Pedersen.

At staben på «Twin» likevel er tatt ut i streik, forklarer han med at det til enhver tid er begrenset med produksjoner å ta av.

Truer med å trappe opp streiken:

Sverre Pedersen i NFF varsler en ytterligere opptrapping av streiken mot slutten av uken hvis det ikke kommer en løsning på konflikten.Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix.