Om to dager inntar Fredrik Skavlan endelig fredagskvelden på TV 2, etter 20 år som fredagskonge i NRK. Noe av det første tv-seerne kommer til å legge merke til med nye «Skavlan», er at programmet er blitt vesentlig kortere på sin nye kanal.

«Skavlan», som har fått boltre seg i 58 minutter på NRK1, reduseres med mer enn ti minutter på TV 2. Det bekrefter kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 overfor Kampanje. Samtidig får svenske tv-seere fortsatt en hel time med programmet på SVT. 

- Ja, programmet er kortere i norsk versjon, skriver Rønningen i en tekstmelding til Kampanje.

- Lager ulike versjoner
«Skavlan»
er satt opp fra 21.25 til 22.25 på TV 2 på fredag. I løpet av denne timen kan TV 2 sende opptil 12 minutter reklame per kringkastingsloven. At «Skavlan» er lagt inn under nyhetene og nyhetsredaktøren, får ingen følger for mengden reklame TV 2 vil sende, ifølge Rønningen. 

- Nei, dette er et underholdningsprogram som er underlagt vanlige reklameregler. Grunnen til at vi organiserer dette under nyhetsredaktøren, er at vi får en tettere koordinering av journalistikken i programmet.

- Betyr det at programmet får en varighet på 45 minutter på TV 2?

- Ja, cirka 45 minutter effektiv programtid, uten at jeg har detaljene på sekundet. 

Kanaldirektøren avviser samtidig at de har kuttet i programmet på lineær-tv for å få plass til reklame.

- Vi lager ulike versjoner for ulike plattformer. Det passer godt i oppsettet vårt å sende 45 av minutter «Skavlan» på TV 2.

Legger ut lengre versjon på Sumo
Rønningen bekrefter også at de vil legge ut en lengre versjon av programmet på TV 2 Sumo.

- Hele ideen med Skavlan - og hans inntreden i TV 2 - er å eksperimentere med Skavlan-universet digitalt. Og slik møte seerne flere steder enn på utsendelsestidspunktet 21.25. Vi vil for eksempel legge ut ukens program flere timer tidligere på TV 2 Sumo enn det går lineært, sier Rønningen.

- Blir Sumo-versjonen lengre enn versjonen som sendes på SVT?

- Det vil variere fra uke til uke, basert på hva vi har av gjester og innhold.

Det er ikke bare i «Skavlan» at TV 2 tar frem saksa. I dag skriver Dagbladet at TV 2 også kutter i nyhetssendingen i forkant av «Skavlan» for å gjøre plass til talkshowkongen på fredagskvelden.

- Ville ha en utfordrerposisjon
«Skavlan» er selve kronjuvelen i det TV 2 spøkefullt har kalt sin nye «diamantrekke», og som i tillegg inkluderer «Idol» og «Senkveld med Helene og Stian». 

Da Kampanje møtte Skavlan på TV 2s høstlansering i august, sa han at det både er «veldig forfriskende» og «moro» å gå inn i en helt ny programrekke på TV 2.

- Dette er en helt ny setting for meg og det er utrolig utfordrende for oss ikke å få noe gratis lenger. Men det var det vi ville. Vi ville ha en utfordrerposisjon. Vi er fortsatt størst i Sverige og har vært det i Norge til nå, men nå måtte vi utfordre oss selv og ta noen sjanser i Norge for ikke å stagnere, sier Skavlan til Kampanje.

Det vakte oppsikt da kavlan etter nesten 20 år med «Først og sist» og «Skavlan» valgte å bryte med NRK og signerte en ny kontrakt med TV 2. NRK mente de ikke kunne matche budet fra TV 2, men Skavlan selv la vekt på TV 2s satsing på strømmetjenesten Sumo som en av de viktigste årsakene til overgangen.

Les også: Fredrik Skavlan ble for dyr for NRK - går til rivalen TV 2

Her kan du også se hvordan det gikk da Kampanje utfordret Skavlan med hans eget Facebook-grep i en «Enten eller»-duell: