I melding fredag morgen godkjenner Konkurransetilsynet sommerens store bredbåndsoppkjøp der svenske Telia kjøper Get og TDCs hovedvirksomhet i Norge. Telia sikret seg kabel- og bredbåndsselskapet Get for 21 milliarder kroner. 

Saken ble meldt til Konkurransetilsynet 31. august 2018.

- Til tross for at Telia og Get/TDC er to store aktører i Norge, så møtes de i liten grad som direkte konkurrenter. Konkurransetilsynet har derfor kommet til at oppkjøpet kan tillates, sier prosjektleder Marita Skjæveland i meldingen. 

Les mer: Bonnier selger TV4 og C More til Telia for 8,5 milliarder

Les mer: Telia sikret seg Get - nå er stort tv-kjøp på trappene(Abonnement)

Dermed ligger alt til rette for at det nye sammenslåtte selskapet kan ta opp kampen med Telenor i mye større grad både på bredbåndsmarkedet, mobilmarkedet og innenfor tv-distribusjon.

Selskapene selv sier i en melding at de tar mål av seg til å levere fremtidens ledende digitale kundeopplevelser.

- Vi er fornøyd med Konkurransetilsynets godkjenning. Dette er en strategisk milepæl i vår og norsk telehistorie. Sammen skal vi skape et nytt industrielt selskap som skal bli en slagkraftig og uavhengig konkurrent til markedslederen. Det er bra for samfunnet, og det er bra for alle norske forbrukere, sier Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge.

Les også: - Telias milliardhandel kan endre tv-bransjen – og det kan skje raskt

Les også: Uklart hvem som blir toppsjefen for Get og Telia i Norge

- En perfekt match
Det sammenslåtte selskapet vil ha omlag 2,3 millioner mobilkunder, og omlag 1,8 millioner mennesker vil være brukere av bredbånd- og tv-tjenestene til Get og TDC hver dag.

- Dette er en perfekt match. Sammen skal vi bygge et nytt selskap, og jeg er overbevist om at det vil bli et attraktivt selskap for dyktige mennesker i en teknologidrevet og dynamisk industri hvor vi er utfordreren og kunden er sjefen, sier Foss. 

Selskapet lover at de i fremtiden vil skape en helt ny verden av muligheter for kundene.

- Det nye selskapet vil få en innovasjonskraft til å skape nye produkter og mange spennende muligheter for våre felles kunder. Get har ledet an i utviklingen av digitale tjenester til norske kunder og vi har tatt reisen fra et kabel-TV selskap til et moderne digitalt bredbåndsselskap med TV- og strømmetjenester. Med TDC i bedriftsmarkedet har vi satt en ny standard for norske kunder med multitjenestenettverk og verdiøkende skybaserte tjenester, sier Gunnar Evensen, administrerende direktør i Get og TDC Norge.

Lover nye milliardinvesteringer
Han mener «timingen for denne sammenslåingen veldig god.»

- Akkurat som vi har manglet størrelse på et mobilt tilbud har Telia Norge manglet et godt bakkenett og et godt underholdningstilbud. Vi har en ambisjon om å finne løsninger på tvers av kundebehov som markedet ikke har fått til enda, fortsetter Evensen.

I meldingen fra Get og Telia i dag kommer det frem at at «det nye selskapet skal ligge i front i utviklingen» det være seg 5G, innholdstjenester via tradisjonell tv eller strømmetjenester, eller bredbånd hjemme, på jobben eller i farta.

Selskapet lover å fortsette milliardinvesteringer i årene fremover.

- Vi skal være en digital tilrettelegger i samfunnet, og gjennom partnerskap og milliardinvesteringer i samfunnskritisk infrastruktur i hele landet, skal vi bidra til fortsatt vekst og verdiskaping i et Norge på vei inn i 5G gigabit-samfunnet, sier Foss.

Les også: Spår Telias tv-kjøp nord og ned: - Telekom-aktører er dårlige medieeiere (Abonnement)

spar-telias-tv-kjop-nord-og-ned---telekom-aktorer-er-darlige-medie-eiere

- Er bekymret
Selv om Konkurransetilsynet sier ja til oppkjøpet innrømmer de at det som nå finner sted er en sammenslåing av «to betydelige aktører i de norske markedene for elektronisk kommunikasjon.»

- Konkurransetilsynet er generelt sett bekymret for konkurransesituasjonen i det norske mobilmarkedet. Vi har derfor gått grundig til verks for å undersøke de konkurransemessige virkningene av at Telia kjøper Get/TDC. Blant annet har vi gjennomført en omfattende informasjonsinnhenting blant nærmere 40 kunder og konkurrenter i de berørte markedene. På bakgrunn av disse undersøkelsene er Konkurransetilsynets vurdering at Telias oppkjøp av Get/TDC ikke i betydelig grad vil hindre effektiv konkurranse, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.