Samtidig med at TV 2 legger frem tall for 2018, kommer Kulturdepartementet med et nytt lovforslag som skal regulere spillreklamen ytterligere, slik at det allerede eksisterende forbudet kan håndheves på en bedre måte. Med unntak av Norsk Tipping og Norsk Rikstoto er det i dag forbudt å markedsføre pengespill i Norge. Kanaler som sender fra utlandet og til det norske markedet har imidlertid en åpning til å selge og videreformidle denne reklamen.

- Dersom det blir et forbud mot å vise reklamen fra spillselskapene hvordan vil det slå ut for TV 2?

- Det er allerede et forbud mot å sende utenlandsk spillreklame på tv i Norge, det har det vært helt siden 1990-tallet. Det er et forbud vi i TV 2 har forholdt oss til hele veien fordi vi har landet på at det er naturlig at TV 2 som norsk samfunnsaktør ikke omgår norske lover og regler. Også mener vi prinsipielt at alle burde forholde seg til de samme reglene og de samme lovene. Det gir lik konkurranse. Et slikt forslag som Kulturdepartementet kommer med, på bestilling fra Stortinget, er altså ikke et nytt forbud, men et forslag til hvordan det allerede eksisterende forbudet kan håndheves, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes til Kampanje.

Han tror ikke en innstramming av regelverket vil gagne TV 2. Totalt så omsettes det spillreklame for rundt 500 millioner kroner i tv-markedet på kanaler som Vox, Max, Fem, Viasat 4, Discovery og Eurosport.

- TV 2 tjener ikke noe på utenlandsk betting i dag og skulle våre konkurrenter måtte følge norsk lovgivning så vil det sannsynligvis bli større konkurranse i det øvrige reklamemarkedet der vi deltar. Dette vil derfor ikke gagne oss direkte, og har ingenting med vår egen motivasjon for å følge norsk lovgivning å gjøre, tvert imot.

Han sier han har respekt for at norske politikere «forsøker å få aktører som sender norsk kanaler til et norsk marked til å følge norsk lovgivning.»

- Jeg kan ikke annet enn å ha respekt for det, sier han.

Samtidig har en samlet norsk tv-produksjonsbransje og skuespillerforening – og ikke minst de to internasjonale tv-husene Discovery og Nent-gruppen – advart om konsekvensene dersom disse pengene skulle forsvinne ut av markedet.

Les mer: - Tv-kanaler som TV3, Viasat 4, TV6, Max, Vox, Fem og Eurosport kan forsvinne

- Discovery og Nent sier de satser på norsk innhold fordi det er viktig for nordmenn. Det gjør vi også. Koblingen fra Discovery og Nent til at norsk innhold og norske kulturarbeidsplasser bæres på skuldrene av ulovlige inntekter, er kunstig, sier han og fortsetter:

- Det er heller ingen automatikk at disse pengene går til å finansiere norske produksjoner og vil sette norske kulturarbeidsplasser i spill. Man kunne jo snarere spørre om det ikke er de ekstra store overskuddene til bettingselskaper på Malta og internasjonale tv-aktører som er i spill. Men uansett hva pengene går til, så er det en inntekt som er basert på en omgåelse av norsk lov.

- Så TV 2-sjefen er positiv til at bettingreklamen reguleres bedre og strammes inn?

- Jeg synes vel bare det er naturlig at aktører som driver norske kanaler til det norske markedet forholder seg til og respekterer norske lover. Det er ikke mer komplisert enn som så, sier han.

Les mer: TV 2-sjefen tror ikke på reklame-krakk for tv - sikter mot en halv million Sumo-kunder (abo.)