Det er vår, sola skinner og GKs partnerskap deler litt forsinket ut tåkeprisene for mars: Kristin Gjelsvik får prisen for klar tale for sitt oppgjør med Sophie Elise og andre toppbloggere, mens tabloid-sjef Gard Steiro er månedens tåkefyrste – for sin objektive granskning av Giske-saken.

Tåkefyrste: Gard Steiro
Norges mest hardtslående avis ligger nede for telling. I kjølvannet av Giskes rumba på bar Vulkan, har det kommet frem at kilden i saken ble behandlet langt dårligere av VG enn av Trond Giske selv. I god Anundsen-ånd, velger Steiro å sette sine egne til å evaluere seg selv. Det eneste som mangler er en 10-minutters video der alle i VG-bygget hyller sin egen sjef.

VG er alltid raskt ute med sin medisin til alle ledere i krise; ta din hatt og gå! Men å ta sin egen medisin, sitter langt inne, og hatten henger fortsatt på redaktørkontoret. Han er lederen som sparker nedover når det blåser. Journalisten permitteres, Steiro blir sittende. Det er langt mellom liv og lære i Norges største avis.

I Giske-saken har det vært vanskelig å forstå om intervjuobjektet har endret historien sin, eller om VG har diktet opp sitater. Steiros svar er at i en sak med to ulike versjoner, må vi lytte til den nøytrale tredjeparten: VGs evalueringsrapport om VGs håndtering, gjennomført av VG selv.

«Vi må vise til det som står i rapporten, det er helt åpenbart at det i denne saken er to ulike versjoner, dermed må vi vise til det som står i rapporten. Disse vurderingene er laget av de som har laget rapporten, og det er det ikke jeg som har gjort.» Dagbladet, 28.03.201 9

En undersøkelse gjennomført av Medier 24 viser at 61,3 prosent av de spurte mener avisas dekning av videoen av Trond Giske har redusert tilliten til VG, mens 76 prosent har redusert tillit til VGs politiske journalistikk. Like fullt har VGs styre altså tillit til sjefredaktøren.

Tåkelur: Kristin Gjelsvik
Det er ingenting som varmer mer enn treffsikre tordentaler med stein i skoa. Kristin Gjelsviks oppgjør med Sophie Elise og resten av bloggverdenen er like hardtslående som det er presist. I en 15 minutter lang video tar hun et kraftig oppgjør med influensere som normaliserer plastisk kirurgi og utnytter jenter i en sårbar alder.

Med definisjonsmakten til et mellomstort mediehus, spyr blogger-Norge ut reklame for sprøytestikk, operasjoner og kirurgiske inngrep. Tobleronetunneler, love-handles, høyt hårfeste og andre problemer de færreste fjortenåringer engang visste at de hadde, kan og skal løses. Velg en kroppsdel, og influensere kan fortelle deg hva som er galt og hvordan det kan fikses. Det får Gjelsvik til å svinge pisken over Sophie Elise og andre bloggere som reklamerer for kniven:

«Nå er jeg lei. Jeg er lei av deg, Sophie Elise, som har fått lov til å fable rundt om dine komplekser i så mange år uten at dette har blitt slått hardere ned på. Jeg er i sjokk. Sophie Elise, du har mange gode kvaliteter, men vet du hva, nå er det faen meg nok! Det gjelder alle influencere der ute: tenk over den vanvittige påvirkningskraften dere har. Tenk over det ansvaret som hviler på deres skuldre. Det er grunn til at vi heter «påvirkere!» Kristingjelsvik.no, 22.03.19

Gjelsvik får derfor månedens tåkelur for klar tale.