Sist gang vintesporten var i spill, var prisen på 400 millioner kroner. Da sikret NRK seg en tilsvarende rettighetspakke som den Nordic Entertainment Group (Nent Group) har sikret seg i dag, men da inkluderte den også verdenscuprenn i Norge.

Etter det Kampanje erfarer har verdien på noen av de mest populære vinteridrettene nå skutt i været, og prisen det børsnoterte selskapet Nent Group har betalt for rettighetene til å vise langrenn, ski og hopp i fem år i Norge, skal ha ligget på opp mot én milliard kroner.

Det er på det norske markedet at rettighetshaverne Infront Sports & Media henter desidert mest penger på avtalen. 

Utkonkurrerte NRK, SVT og YLE
Nent-sjef i Norge, Vegard Klubbenes Drogseth, vil ikke kommentere prisen på rettighetene.

- Vi kommenterer aldri pris, sier han til Kampanje.

- Men hvordan skal dere hente tilbake det dere har betalt for disse rettighetene?

- Det er noe av det vi kommer tilbake til. I dag feirer vi og gleder oss over at vi har fått rettighetene, så kommer vi tilbake til hvordan vi formidle dette og hente inntekter, sier han.

- Mange tar for gitt at dette nå havner bak betalingsmur?

- Man skal ikke ta noe for gitt. Vi ønsker at vinteridretten skal være bredt tilgjengelig, men vi må komme tilbake til hvordan vi skal løse det. Du må huske på at dette er i 2021, og vi må bruke tid på å legge den type planer. 

Les mer: TV3-eier kjøper ski-rettigheter – nå rakner vintersporten for NRK

Det er ikke bare NRK som taper rettighetene til Nent-gruppen. Også SVT og YLE taper rettighetene til TV3- og Viaplay-eieren som på nordisk nivå har betalt dobbelte.

Dermed fortsetter Nent-gruppen sine voldsomme investeringer i sport. I forkant av børsnoteringen landet Nent flere store avtaler det være seg Premier League og VM og EM i håndball. I Sverige har Nent også vist OL.

Eriksen: - En kjempeutfordring
Kringkastingssjefen sier prisen til slutt ble for høy for NRK.

- Det er ikke mulig for oss å bruke så mye penger på denne type innhold og rettigheter. Det er tydeligvis andre som har denne type penger, sier Thor Gjermund Eriksen til Kampanje.

Han sier han ikke er bitter.

- Nei, jeg går ikke rundt og er bitter. Men dette er en kjempeutfordring og jeg er veldig lei meg for at vi ikke har disse rettighetene. Men det finnes andre idretter og tre sesonger er også ganske lang tid i mediemarkedet og i dagens konkurranse. Nå skal vi gjøre alt vi kan for å lage så gode sendinger som overhodet mulig i de to årene vi har rettighetene. Ambisjonene våre blir ikke mindre med dette.

- Hvem trodde for seks år siden at sjakk skulle samle det norske folk og det heller ikke slik at vi er uten vinteridrett, sier han.

NRK kan også sikre seg rettighetene til alpint og ski i Norge, Sveits og Østerrike, da disse landene ikke er omfattet av avtalen mellom Infront og Nent Group.

Les også: Giske: - Skisporten gambler med oppslutningen og interessen