Debatten har rast etter avsløringen om NRKs valgprosjekt på Lillestrøm VGS og 18 i stykker har også klaget inn programmet til Kringkastingsrådet. NRK-programmet «Folkeopplysningen» forsøkte i et halvt år å manipulere elever på Lillestrøm VGS med falske nyheter noe som har fått det til å koke i kommentarfeltene på sosiale medier og i nettavisenes debattspalter. Også elevene ved skolen har reagert, men her har reaksjonene vært mer positive.

Les også: NRK får kraftig kritikk for å forsøke å manipulere skolevalg

Kommende tirsdag klokken ni er det klart for høstens første møte i Kringkastingsrådet og totalt er det kommet inn 847 henvendelse. I tillegg er det altså kommet 18 klager på «Folkeopplysningens» prosjekt på Lillestrøm. Ifølge Erik Skarrud, spesialrådgiver ved Kringkastingsrådet, er disse klagene kommet inn etter at dokumentene ble sendt til rådet.

- Man kan umulig si at dette ikke engasjerer, men ser en helt nøkternt på klageinngangen er det er ikke veldig mange klager, sier Skarrud.

- Kan det komme en ny runde etter at programmet har gått på lufta?

- Ja, det kan det bli. Det er helt umulig å si og din spekulasjon vil være like god som min.

Leder av Kringkastingsrådet, Julie Brodtkorb, tror ikke antall klager er en god indikasjon på reaksjonene på programmet.

- Det er et relativt lavt antall klager i forhold til reaksjoner i media. Jeg tror det kan ha sammenheng med at mange har følt at når det har vært reagert så sterkt fra flere i media så føler de ikke de selv behøver å sende klage. Jeg mener derfor ikke antall klager i denne saken kan måle reaksjonene fra seerne, sier hun til Kampanje.

Blant henvendelsene fordeler de fleste av klagene seg, som tidligere omtalt, Satiriks sin Scrabble-sketsj (433), nyhetsdekningen av Abassi-saken (99) og bruk av kors og hijab i NRKs sendinger (52). 

Når det gjelder metodebruken til Folkeopplysningen så har Kringkastingsrådets leder, Julie Brodtkorb, allerede bedt om en orientering av saken. 

Les også: NRKs falske nyheter-stunt tas opp i Kringkastingsrådet.

Kampanje har også omtalt at programmet er blitt klaget inn til PFU, men da hadde lederen av presseforbundet, Elin Floberghagen, ikke rukket å realitetsbehandle klagene.

- Hva går klagene ut på for det meste?

- Overskriften er at de mener NRK blander seg inn i valget og i de demokratiske prosessesene, sier Skarrud. 

Les også: Flere PFU-klager på Folkeopplysningen – medieminister mener «det burde ringt en bjelle» i NRK

Da Kampanje snakket med kulturministeren og NRKs generalforsamling, Trine Skei Grande, dagen før valget, sa hun at alarmklokkene burde ha ringt på Marienlyst.

- Jeg reagerer på er at man gjør en valgmanipuleringstest mot en gruppe der 200 har stemmerett og etter at forhåndsstemmingen har begynt. Da burde det ha ringt en liten bjelle. Det mener jeg man må gå igjennom å se på spesielt, sa Skei Grande til Kampanje.

 I et tilsvar på den massive kritikken har  kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen, og prosjektredaktør, Jan Egil Ådland, har avvist at NRK har forsøkt å lure noen.