Denne uken kan «God morgen Norge»-konseptet ferie seg selv og hele 25 sammenhengende år på lufta. Med det har programmet blitt et av TV 2s lengstlevende tv-konsepter og et av norsk TVs mest folkekjære programmer. Det er bare å gratulere med jubileet og et lite stykke TV-historie.

Da programmet kom på lufta var det snakk om en innovasjon på det norske TV-markedet. Selv om frokost-TV på ingen måte var et nytt konsept på den internasjonale tv-arenaen, var dette noe helt nytt for de norske tv-seerne da TV 2 lanserte «God morgen Norge» to år etter at kanalen selv kom på lufta.
Kommersielt og forretningsmessig viste det seg også å være klokt. Ønsket om å utvide TV-tilbudet til en 24-timers seerflate hadde ligget der lenge. Som en nystartet reklame-TV-kanal var det også lett å tenke at jo flere TV-sendte timer, dess flere reklameblokker å selge.

Satsingen har uten tvil vært en suksess og programmet har skyflet inn mange, mange hundre millioner kroner i reklameomsetning i løpet av disse 25 årene. Legger man godsida til (og det skal man vel på et jubileum) har «God morgen Norge» bidratt med en reklameomsetning på godt over én milliard kroner i de 25 årene programmet har eksistert. Så skal det raskt legges til at frokost-TV ikke er det mest lønnsomme en TV-kanal kan drive med på et tidspunkt av døgnet hvor det er et begrenset antall seere å kjempe om.

Programmet ble raskt en av TV 2s viktigste pillarer og det av mange årsaker. For det første utfordret man mastodonten på det norske TV-markedet, NRK. Med daglige frokost-TV-sendinger gikk TV 2 tungt inn på en flate og et tidspunkt på døgnet hvor NRK ikke var til stede. Det var viktig for et TV 2 som i starten var mer enn ydmyke for statskanalens overlegne posisjon på nyheter og ikke minst helgeunderholdning. Da var det lettere å utfordre NRK på et tidspunkt allmennkringkasteren på Marienlyst lå nede. Konkurransen fra de kommersielle var heller ikke all verden og begrenset seg i beste fall til ymse TV-shop-sendinger.
Programmet var også viktig med tanke på å bygge opp TV 2 som landets største kommersielle TV-kanal i kampen med TVNorge og TV3. Selv om seertallene i antall tusen var så som så på denne tiden av døgnet, har programmet vært en andelsmaskin for TV 2. Frokost-TV-konseptet har opp gjennom årene levert solide markedsandeler til kanalen hele uken igjennom.

Etter hvert våknet også NRK, som i løpet av 2000-tallet forsøkte å møte konkurransen fra TV 2 en rekke ganger på morgenen (vi tror statskanalen forsøkte fem ganger). NRK gikk i frokostkrigen med mer nyheter og mindre sofa, men hver gang måtte NRK kaste kortene. Lun morgenstemning og løs sofaprat viste seg å være en for sterk kombinasjon og «God morgen Norge» ble en av TV 2s største seiere i den gamle tv-krigen mot NRK.

Så hvordan har det seg så at noen programmer kan leve i så mange år? Mye av forklaringen ligger nok i at TV 2 klarte å etablere en ny seervane på det norske TV-markedet. Å bygge nye medievaner er vanskelig nok for et medieselskap, men å holde på dem er enda mer krevende. Men med «God morgen Norge»-sendingene klarte TV 2 nettopp dette. Man skapte en relasjon til seeren med sin miks av nyheter, værmeldinger, matoppskrifter, blomsterjord, trening, forbrukerstoff og kulturinnslag. Alt pakket inn i et glossy omslag slik en finner det i ukebladets trivelige atmosfære. «God morgen Norge» ble raskt et koseprogram i ukebladformat som verken lugget eller krevde for mye av en seer i en mottagersituasjon som var flyktigere enn når vi ser TV-drama og direktesendt sport på kvelden. For mange TV-seere, og kanskje særlig de eldre, ble de daglige morgensendingene til TV 2 også en fast og kjærkommen gjest ved frokostbordet og et fast holdepunkt i livet til mange.

Med fare for å skjemme festen til «God morgen Norge»-gjengen, er det imidlertid vanskelig å se for seg at programmet kommer til å trives like bra i den nye TV-krigen. Det er en krig som ikke lenger er et norgesmesterskap, men et verdensmesterskap der konkurrenten ikke heter NRK, men Netflix, Apple og Facebook. Programmet trives først og fremst i det lineære tv-universet og i et sendeskjema på en kanal. Den nye formen for TV-seeing der vi strømmer de programmene vi selv ønsker og det på et tidspunkt seerne selv bestemmer, er en utfordring for denne typen programmer. Det er lite som i dag tyder på at programmet kommer til å bli en like stor suksess som on demand-produkt.

Men når det er sagt må det føles som en verdens største tillitserklæring når TV 2 i forbindelse med outsourcingen av programmet til det eksterne TV-produksjonsselskapet Mastiff la inn en bestilling av programmet som strekker seg fem år frem i tid. For det er vel ikke en TV-sjef i verden som i dagens marked tør å garantere for at et program kommer til å være på lufta om fem år – annet enn med «God morgen Norge» da.